העסקים ספגו את עיקר הפגיעה במשבר הקורונה: בדיקה של דאן אנד ברדסטריט עבור "תוכנית חיסכון" העלתה מספר חסר תקדים של עסקים שנסגרו השנה ומעט מאוד עסקים שנפתחו. הענפים המרכזיים שנפגעו לא יפתיעו איש - בראש עומדים המסעדנים, אחריהם סוכנויות הנסיעות וענף האופנה. התמונה המדאיגה הזו עשויה להשתפר ב-2021, אבל עדיין לא לחזור לקדמותה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בעשור האחרון, נפתחו בכל שנה בערך 50 אלף עסקים בישראל ונסגרו 40 אלף. כלומר נוספו קצת יותר מעשרת אלפים עסקים בכל שנה. בשנה האחרונה המגמה התהפכה: 75 אלף עסקים נסגרו ורק 40 אלף נפתחו, מספר העסקים בישראל הצטמצם ב-30 אלף.

הסיבה העיקרית לירידה בכמות פתיחת העסקים השנה, על פי דאן אנד ברדסטריט, היא חוסר הוודאות שאפיין את המשק. בזמן משבר לצאת להרפתקה עסקית עלול להיות מפחיד ולא משתלם. נוסף על כך, אדם שרוצה לפתוח עסק חדש לרוב נעזר בחסכונות, אך על רקע המשבר, גם החסכונות של הציבור הצטמצמו ונרשמה ירידה בנגישות למקורות מימון.

כשמסתכלים על שיעור העסקים שנסגרו השנה, אפשר להבין את החשש לפתוח עסק חדש. ההסתברות לסגירת עסק עלתה ב-2020 לשיעור של כ-12%, לעומת הסתברות של כ-7.5% בלבד בשנת 2019. בין הענפים הבולטים שבהם נרשמה כמות גבוהה של סגירות עסקים: מסעדות, קבלני עבודות בנייה ושיפוצים, הסעות ותחבורה, חנויות אופנה והלבשה ועוד.

עם זאת, בחודשים האחרונים של השנה הפעילות העסקית התחילה להתאים את עצמה למציאות החדשה, ומובטלים פתחו עסקים בתחומים שונים ברוח התקופה. החל ממסחר אלקטרוני ומשלוחים, ועד לקורסים והדרכות, בישול ואפייה ביתיים ועוד.

מי הכי נפגע?

ענף המסעדות, הברים ובתי הקפה, נחשב תמיד לענף בסיכון גבוה שמתאפיין בחוסר יציבות, אך השנה מדובר בנתונים מטרידים במיוחד. שנת 2020 נפתחה עם 14 אלף מסעדות בישראל, והיום, בסוף השנה, יש רק 10 אלף. ארבעת אלפים מסעדות נסגרו בשנת 2020, יותר מאחת מארבע.

גם ענף האופנה חווה משבר ב-2020, בפרט במהלך הסגרים שחייבו את בעלי העסקים לסגור את החנויות לקהל. בכל שנה נסגרות בממוצע 750 חנויות אופנה, אך השנה נסגרו 950 חנויות, עלייה של 27% במספר העסקים שנסגרו.

כמובן, באופן לא מפתיע, ענף סוכנויות הנסיעות נפגע אנושות מהמשבר. הקיפאון העולמי בענף התיירות והנסיעות לא פסח על ישראל. בארץ פועלות כ-450 סוכנויות נסיעות, ועל פי ההערכות הירידה בהיקף הפעילות בענף נאמדת בכ-75% לעומת שנת 2019. הענף הינו הענף השני המסוכן ביותר בשנת 2020, לעומת 2019, אז הענף כלל לא נמנה עם הענפים המסוכנים במשק. 

אך לא כולם נפגעו. דאן אנד ברדסטריט מצאו גם את הענפים היציבים ביותר במשק: ענף ההייטק שרשם צמיחה גבוהה גם ב-2020, תעשיית המזון שדווקא נהנתה מהסגרים ומהישארותם של הישראלים בבית, ותעשיית התרופות.

ומה לגבי השנה הבאה?

גם כאן התחזיות לא מאוד אופטימיות. על אף תחילת החיסונים לקורונה בישראל, בשל העלייה בשיעור התחלואה, בשנה החדשה ישראל נכנסת לסגר שלישי, ולפחות בחודשים הראשונים של 2021 צפויים שיבושים בפעילות בענפים התלויים בהתקהלויות. לכך אפשר להוסיף את חוסר הוודאות הפוליטי, העמקת הגירעון ומצב שוק העבודה.

בשל כל הסיבות האלה, מעריכים בדאן אנד ברדסטריט, כי קצב פתיחת העסקים צפוי להישאר נמוך במחצית הראשונה של שנת 2021 ולהתגבר החל מהמחצית השנייה של השנה. בין 60-55 אלף עסקים בישראל צפויים להיסגר השנה, ו-45-40 אלף עסקים, צפויים להיפתח. מדובר אומנם בשיפור משנת 2020, אך עדיין לא נגיע לרמה של שנים רגילות.