בתוך מגוון המצוקות של בעלי העסקים ומחאותיהם השונות ישנה בעיה אחת גדולה שכמעט שלא דובר עליה. דמי השכירות הם מההוצאות המרכזיות של חנויות ועסקים קטנים. את שכר הדירה הם ממשיכים לשלם מדי חודש, גם אם העסק מושבת כבר תקופה ארוכה בהוראת המדינה או אם הכנסותיו צנחו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעוד שרוב העסקים זכאים למענקים מסוימים על הירידה במחזור, ולתקופה מסוימת גם תשלומי הארנונה הוקפאו, הרי שהמדינה לא מתערבת כיום בנטל הכבד של העסקים בסעיף הוצאות השכירות. שוחחנו עם שני עצמאים שמלינים על חוסר הסיוע של הממשלה ומציעים שתי גישות שונות לטיפול בבעיה.

שמואל מלול, כדורגלן עבר ובעלים של חדר הכושר "100%" בתל אביב, משלם שכירות בסך 10,000 שקל בחודש על שטח של 100 מ"ר. "באמת לא מדברים מספיק על כך שהמדינה לא עוזרת לעסקים עם השכירות", אומר מלול, "אנחנו ממשיכים לשלם הכול למרות שהעסק מוקפא. המדינה לא נותנת גב בדברים החשובים באמת. סגרתי בגלל הוראה שלהם, לא כי אני מחפש קיצורי דרך לקבל כסף. שכר הדירה הוא אחוז מאוד גבוה מההוצאות הקבועות, במיוחד בתל אביב שכאן עסקים קמים ונופלים על שכירות".

שמואל מלול. בעלים של חדר הכוח 100%
שמואל מלול. "אי אפשר להגיד לנו: 'אל תעבדו, תפסיקו לקבל הכנסה, ואז תמשיכו לשלם כרגיל'"

חדרי הכושר נסגרו לפני כחודש בפעם השלישית מתחילת משבר הקורונה, וצפויים להיפתח לפי המתווה הנוכחי רק בעוד כחודש. לדבריו של מלול, "כרגע המציאות שחורה, אבל אני מקווה שהיא תתבהר ואני לא אצטרך לסגור את מפעל החיים שלי. מצד שני, לא תהיה ברירה אם המצב יישאר שחור כפי שהוא, שלא מנסים לעזור לנו באמת אלא רק מדברים".

חדר הכושר של מלול אינו זכאי אף לפיצויים בגין ירידה בהכנסה משום שהוא אינו ותיק דיו. הוא הגיש למדינה בקשה להלוואה ובינתיים מחזיק את הראש מעל המים עם עבודות מהצד כמו שיפוצים.

מלול אינו מצפה מבעל הנכס להעניק לו הנחה. "אני חושב שזאת אחריות של המדינה", הוא אומר, "לפני שסוגרים אותנו הם צריכים לוודא שכל הפינות סגורות. אי אפשר להגיד לנו: 'אל תעבדו, תפסיקו לקבל הכנסה, ואז תמשיכו לשלם כרגיל'".

"כל המענקים שקיבלתי לא מכסים אפילו חודש אחד של שכירות"

כבר יותר מ-30 שנים שאפי כהן הוא מעצב שיער בכיכר המדינה בתל אביב. הוא משלם שכירות של 18,000 שקל על כ-100 מ"ר באחד המתחמים היוקרתיים בעיר, למרות שאסור לו לפתוח את המקום.

שר האוצר ישראל כ
שר האוצר כ"ץ. "הוא רוצה שאבזבז את העתיד שלי בשביל שיהיה לו שקט ושייראה כאילו הכל בסדר"|צילום: n12

"אני צריך להרוויח יותר מ-500 שקל ביום רק בשביל לכסות את שכר הדירה", אומר כהן, "אבל איך אני אשלם שכר דירה אם אין לי הכנסה? כל המענקים שקיבלתי מהמדינה מתחילת המשבר במרץ ועד עכשיו לא מכסים אפילו חודש אחד של שכר דירה".

גם כהן מפנה אצבע מאשימה לממשלה, אבל מציע דרך טיפול שונה לעומת מלול: במקום פיצויים לבעלי עסקים על שכר הדירה – הוראה לבעלי הנכסים להפסיק לגבות שכירות אם העסק סגור. לדבריו, "המדינה סגרה לי את העסק, אבל לא סגרה את העסק לזה שאני שוכר ממנו את הנכס. השרשרת נתקעה אצל כל העצמאים ששוכרים מקום וממשיכים לשלם. זה כמו שרשרת חיול, אם אתה סוגר לי את העסק אז תסגור לבעל הבית את השכירות".

כהן מספר על קולגות שכבר התייאשו לחלוטין מהמצב: "יש לי חבר עם מספרה גדולה שחוזה השכירות שלו ייגמר בדצמבר. הוא החזיר מפתח לבעל הנכס כבר בספטמבר. סגר וגם לא יחזור. יש היום קרוב לעשרים חנויות בכיכר המדינה שהן נעולות".

אפי כהן ספר
אפי כהן. "אם אתה סוגר לי את העסק, אז תסגור לבעל הבית את השכירות"

כהן זועם על מדיניות הממשלה בטיפול במשבר: "כל ההתנהלות פה היא התנהלות לא נכונה. ומה הפיתרון של שר האוצר כ"ץ לעצמאים? הוא אומר לנו: 'אם תמשוך את הפנסיה שלך, אנחנו לא ניקח ממך מס'. באיזה קטע אני אמור לבזבז את העתיד שלי בשביל שיהיה לו שקט ושייראה כאילו הכול בסדר? את המשכורת שלו כ"ץ יקבל וגם השכירים מקבלים כל מה שהם רוצים. יש מלא דברים שנעשים ללא שום היגיון".