בענף המלונאות עורכים היום (ג') חשבון נפש על הצעדים שהובילו ברגע האחרון לביטול פתיחת המלונות באילת וים המלח. מעבר לביקורת כלפי הפוליטיקאים בירושלים, בענף נשמעים קולות נגד התנהלות הנהגת המלונות בטיפול במשבר. התאחדות המלונות בישראל, ראשי עיריות וגורמים נוספים לחצו להרחיב את פתיחת המלונות גם לטבריה וצפת. ואולם, לחצים אלה הם שגרמו לשר הבריאות, יולי אדלשטיין, לעשות את ההיפך - ולבטל אמש את פתיחת המלונות באופן גורף בכל הארץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"במשבר של היום, עדיף היה לנו להיות חכמים מאשר צודקים", אומר אבי אלה, מנכ”ל רשת מלונות קיסר פרמייר, בשיחה עם N12. הרשת שהוא מנהל כוללת, בין היתר, מלונות בטבריה ואילת. לדבריו, "מבין שתי האלטרנטיבות, אני מעדיף כמובן שרק המלון באילת יפעל, מאשר שגם הוא וגם המלון בטבריה יישארו סגורים".

אלה סבור כי המלונאים טעו כשלחצו להרחיב את חוק "איים ירוקים" לערים נוספות. "ההתאחדות הארצית מייצגת את כלל המלונות ולכן היא מגלה גישה ממלכתית. אבל התוצאות מראות שזאת הייתה טעות ושלא תמיד נכון לנקוט בגישה ממלכתית. ההתאחדות הארצית צריכה לגלות אומץ בעניין הזה, ואני מניח שגם התאחדות המלונות באילת הייתה צריכה לעשות יותר", מסביר אלה.

מלון קיסר פרמייר אילת (צילום: יח
מלון קיסר פרמייר אילת. "עדיף שרק הוא יפעל, מאשר שגם הוא וגם המלון בטבריה יישארו סגורים"|צילום: יח"צ קיסר פרמייר

לשיטתו של אלה, פתיחה מדורגת הייתה מסייעת למלונות וגם לנופשים: "אני לא יכול לבוא בטענות ליו"ר ועדת חוקה, ח"כ יעקב אשר, שבוודאי בא במטרה לעזור למשק ולהביא לפתיחת כמה שיותר עסקים. מצד שני, ברמה הטקטית, לדעתי זאת הייתה טעות. צריך היה לעבור את השבועיים האלה, של פתיחת אילת וים המלח וללמוד מהניסיון. אם זה היה מצליח, היה קל יותר לכולם לקבל החלטות מושכלות לגבי יתר המלונות וגם לגבי השירותים מסביב, שהם לא פחות חשובים. אם פותחים את המלון אבל כל המסחר והאטרקציות מסביב סגורים ואין לנופשים מה לעשות חוץ מלשבת במלון, זה בטח לא אידיאלי".

אמיר חייק, נשיא התאחדות המלונות בישראל, הפנה את הביקורת אל הכנסת והממשלה: "כתוצאה ממאבקי כוח בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת, אלפי עובדים נשארים בבית. מלונות הוכנו לקראת ההחלטה לפתוח את אילת וים המלח כאיים ירוקים ונערכו בהשקעה כספית גדולה". חייק אמר כי בהתאחדות "קוראים למקבלי ההחלטות להושיט יד ולהגיע להחלטה הנכונה בנושא זה. להניע את ענף המלונאות שחטף וחוטף מכה קשה ולקדם מחדש את הצעת החוק".

ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, היה בין הדמויות הבולטות במאבק לפתיחת המלונות בעירו מבוססת התיירות. בהתאם לכך, תגובתו של יצחק הלוי למשיכת הצעת החוק הייתה חריפה במיוחד. "הכנסת וממשלת ישראל יצטרכו לקחת אחריות על התוצאות ההרסניות הנובעות מההחלטה האומללה, הזחוחה וחסרת החמלה הזו", אמר.

יצחק הלוי קרא לראש הממשלה נתניהו לכנס בדחיפות ישיבת ממשלה לדיון מיוחד בעניין העיר אילת והטלטלות הקשות שהיא חווה בעקבות משבר הקורונה. לדבריו, "מלחמת אגו וקרבות פוליטיים גזרו חרפת רעב על אלפים מתושבי אילת והפכו אותם לבני ערובה בתוך המאבקים הפנימיים".

ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי (צילום: משה שי , פלאש/90 )
ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי|צילום: משה שי , פלאש/90

זינוק במשפחות עם שני בני זוג מובטלים

האמירות הקשות של יצחק הלוי מגובות בנתונים שמפרסם היום שירות התעסוקה. לפי הנתונים, אילת נמצאת בראש טבלת היישובים מוכי האבטלה, עם 41.2% שיעור דורשי עבודה בחודש אוקטובר. אילת היא היישוב היחיד בו שיעור דורשי העבודה עולה על 40%, מבין הערים עם אוכלוסייה של יותר מ-50 אלף תושבים.

הישענותה של כלכלת העיר הדרומית על ענף התיירות מוביל לפגיעה במשפחות רבות. לפי שירות התעסוקה, בחודש אוקטובר היו באילת 2,000 משפחות שבהן שני בני הזוג רשומים כדורשי עבודה. מדובר בעלייה דרמטית בנתון זה, עם זינוק של 26% ביחס לחודש ספטמבר ושל 85% ביחס לאוגוסט.