מרידור על הכוונת: ראש הממשלה בנימין נתניהו תוקף כבר תקופה ארוכה את פקידי האוצר. זה התחיל בביקורת באחת ממסיבות העיתונאים, נמשך בנזיפה פומבית בראש רשות המיסים במהלך שיחה עם נציגי העצמאיים בתחילת החודש – ובסוף השבוע הגיע שיא נוסף, כשהפעם במוקד: ראש אגף התקציבים במשרד האוצר שאול מרידור. בעוד נתניהו מנסה לקדם במרץ את תוכנית המענקים לכל אזרח – מרידור מתנגד לה בתוקף, ומצא עצמו על מסלול התנגשות מול ראש הממשלה. האם מדובר בוויכוח מקצועי לגיטימי, או שהמתקפה עליו מונעת משיקולים פוליטיים בזמן משבר?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ח"כ קרעי: "חציית קו אדום, מקומו לא צריך להיות איתנו"
בחדרים הסגורים, אמר מרידור שישראל בדרך להפוך לוונצואלה. אך לכך התווספו גם אמירות תקיפות שאמר גם בפומבי – כנגד מדיניות הממשלה וצעדיה בימי משבר הקורונה. "אני חושב שברגע שהממשלה מעבירה חוק בכנסת ב-12:00 על מסגרת מסוימת וב-19:00 מודיעה על מסגרת נוספת – זה יכול מאוד לפגוע באמינות", אמר מרידור בכנס בזום בשבוע שעבר. "אני חושב שאנחנו כממשלה צריכים לנסות ולהביא תוכניות אחודות".
הדברים הללו עוררו כעס רב בקרב אנשי הליכוד. ח"כ שלמה קרעי תקף את ראש אגף התקציבים, ואמר: "בישיבות הפנימיות הוא יכול וצריך להתנגד, אבל הדברים לא נאמרו בפורום סגור, אלא בכנס שבו הוא השתתף. וכשפקיד בכיר מבצע דה לגיטימציה בפומבי להחלטות הממשלה – זו חציית קו אדום שאי אפשר לעבור עליה בשתיקה". ח"כ קרעי העלה את הטון: "פקיד שלא מוכן לקבל את מדיניות השר ומתנגד לה עד כדי כך שיוצא נגדה בפומבי – מקומו לא צריך להיות איתנו".
כשמשרד האוצר בידי הליכוד: נוח להאשים את הפקידים בזמן משבר
אך האם מדובר בעימות אידיאולוגי עמוק בנושא אופן חלוקת כסף בזמן משבר, או שזהו קרב האשמות פוליטי בשאלה מי אחראי לכך שהכסף לא יורד אל השטח? נראה שבמשברים מהסוג הזה, צריך שיהיה מישהו לגלגל אליו את האחריות.
בעבר, כשמשרד האוצר היה בידי מפלגות אחרות, כמו יש עתיד או כולנו – היה לליכוד הרבה יותר נוח. אבל כעת, כשתיק האוצר בידי מפלגת השלטון – ועוד השר הוא ישראל כ"ץ, דמות בכירה ופופולרית מאוד במפלגה – אי אפשר להפנות אליו את האצבע המאשימה. לכן, במצב שנוצר, הרבה יותר קל לגלגל את ההאשמות לפקידות של משרד האוצר. כך, לתאר את פקידי המשרד כ"דמון הגדול" וכמי שאחראי לכך שהדברים לא מתנהלים כשורה.
לראש אגף התקציבים יש גם ייחוס משפחתי משמעותי: הוא בנו של בכיר הליכוד והשר לשעבר דן מדידור, שגם לו יש היסטוריה ארוכה ולא פשוטה עם ראש הממשלה נתניהו. "כל מה שאגיד ייתפס בצדק כמי שמגן על הבן שלו שנמצא תחת התקפה", אמר השר לשעבר דן מרידור. "יש לי דעה ברורה על נתניהו ועל מה שהוא עושה לשירות הציבורי, לא הסתדרתי איתו בגלל מי שהוא וכולם יודעים את זה".
ראש אגף התקציבים לשעבר גל הרשקוביץ: "ברגע שהתקבלה החלטה - יש לבצעה"
אבל נתניהו הוא לא הראשון שמגיע להתנגשויות עם בכירי האוצר. ראש הממשלה המנוח יצחק רבין נהג לכנות את פקידי האוצר "הפוגלים", על שמו של מנכ"ל משרד האוצר דאז, אהרון פוגל.
גם רוני בר און, שכיהן כשר האוצר, מכיר מקרוב את היריבויות שנוצרות בין הדרג הפוליטי לבין הפקידות. בר און סיפר: "הביטוי 'נערי האוצר', שנהגו להשתמש בו במטרה להראות מי אלה הצעירים הלאה שלא עשו כלום בחייהם – לא מקובל עליי לחלוטין. הם כלכלנים בכירים".
מי שכיהן כראש אגף התקציבים תחת שרי האוצר שטייניץ ולפיד הוא גל הרשקוביץ הוא גל הרשקוביץ. הוא מהביר שמרידור היה צריך למתוח ביקורת – אבל להשאיר אותה בפורום הסגור בלבד. "ברגע שהתקבלה החלטה – כל מה שצריך לעשות הוא לבצע אותה", הדגיש. "אם מרגישים שלא יכולים לשאת באחריות – צריכים להניח את המפתחות".