מנחם, ערירי בן 77 מחולון, זכה בחודש ינואר האחרון בהגרלת "פיס 777" של מפעל הפיס בסכום של 70 אלף שקלים. מנחם הנרגש מיהר לבקש את סכום הזכייה, אך לתדהמתו גילה שמפעל הפיס מסרב לשלם לו בטענה שארבע הספרות של תעודת הזהות שהקליד על גבי הטופס שמילא הינן שגויות. כך, כבר כמה חודשים, מנסה מנחם שוב ושוב להשיג את הכסף שזכה בו כדין – אך עד כה נענה בשלילה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מנחם חי בארבעת העשורים האחרונים בארה"ב ולפני שנתיים החליט לחזור ארצה. אין לו קרובי משפחה, הוא מחוסר עבודה ונתמך בביטוח לאומי. את תקוותיו הוא תולה בטפסי ההגרלה של מפעל הפיס שהוא ממלא מדי פעם.

בחודש ינואר האחרון מילא מנחם בתחנת הפיס הקבועה שלו טופס הגרלה מסוג "פיס 777" וזכה. מאושר הוא הגיע למשרדי מפעל הפיס במטרה לקבל לידיו את כספי הזכייה, אך נתקל בסירוב ונותר עם עוגמת נפש שמלווה אותו עד היום, חצי שנה לאחר שפנה לראשונה לקבל את הפרס.

דוכן פיס (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
דוכן מפעל הפיס. אילוסטרציה|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

לפני כשבע שנים, בעקבות סיכום בין משרד האוצר למפעל הפיס, החל מפעל הפיס לחייב משתתפי הגרלות שסכום זכייתם גבוה מ-50 שקלים להקליד במעמד שליחת הטופס ההגרלה את ארבע הספרות האחרונות של תעודת הזהות שלהם. הזנת הפרטים, כך הוסבר, נועדה לצמצם אפשרות להלבנת הון באמצעות מכירת טפסים זוכים לידיהם של מלביני הון. 

כשמנחם ניסה להבין מדוע לא יקבל את כספי הזכייה נאמר לו כי אין התאמה בין הספרות שמילא על גבי הטופס לבין פרטיו האמיתיים. לטענתו, בשל בלבול וחוסר הבנה של הפרטים הנדרשים ממנו, הוא הקליד את הספרות 1905 במקום 6758 - הספרות האחרונות של תעודת הזהות שלו. למרות שמנחם הציג בפני נציגי מפעל הפיס את תעודת הזהות שלו והעביר עדות של בעל הדוכן שאימת את העובדה כי אכן מילא את הטופס, מפעל הפיס נותר עיקש בסירובו להכיר בזכייה.

עו
עו"ד דני קוליאס

מנחם הסביר כי אחרי שנים ארוכות בחו"ל נוצר אצלו בלבול ולעיתים הוא מוסר את מספר הביטוח הלאומי שלו או את מספר הדרכון מאחר ואינו זוכר בעל פה את מספר תעודת הזהות הישראלית שלו. "דיברתי עם מפעל הפיס כמה פעמים ואמרתי להם שמדובר בטעות שנובעת מתום לב", הדגיש.

לאחר סירובים חוזרים ונשנים, החליט מנחם לפנות לעו"ד דני קוליאס שייצג אישה במקרה דומה, אך טרם קיבל מענה. "סוף סוף זכיתי והכסף נלקח ממני", אמר מנחם. "הכסף הזה יכול ממש לעזור לי. לא ברור איך אדם שאין לו כסף יכול להיות חשוד בהלבנת הון".

"סירובו של מפעל הפיס מקומם במיוחד לאור מצבו הכלכלי של מרשי שהנו מחוסר עבודה או הכנסה כלשהי, ולפיכך אין ולא יכול להיות חשד להלבנת הון מצדו", ציין עו"ד קוליאס. "היות שכספי הזכייה הם בבחינת צורך קיומי עבור מרשי, אין לו ברירה אלא לפנות להליך משפטי. אנו מקווים כי בעקבות התביעה משרד האוצר יורה למפעל הפיס לכבד את הזכייה בהגרלה, כך שמרשי, אדם מבוגר שאינו בקו הבריאות, לא יידרש לנהל הליך תביעה מלא שעלול להימשך חודשים ארוכים, בשעה שכספי הזכייה נחוצים לו מאוד".

ממפעל הפיס נמסר בתגובה: "מפעל הפיס פועל בהתאם לחוק ובכפוף להיתר שנקבע על ידי משרד האוצר. בהתאם לתנאי ההיתר, ובכפוף להנחיות של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, כאשר מתקיימת שגיאה מוחלטת בהקלדת הספרות על גבי הטופס, מפעל הפיס מחויב להעביר את הסוגיה לבחינת הרגולטור, אשר קבע במקרה זה כי לאור חוסר הזהות בין ההקלדה על גבי הטופס לבין תעודות הזיהוי, והעובדה כי הלקוח לא סיפק שום ממצא לאישוש טענתו כי הינו הרוכש המקורי, תשלום הזכייה עבורו אינו מאושר".

אנו מצרים על המקרה, אך מחויבים לנהלים וכפופים לחוק, כאשר במקרה זה ההחלטה המדוברת התקבלה לאחר תהליך ארוך, מקצועי וסדור שממנו עלה כי הספרות שמילא הפונה על גבי הטופס אינן תואמות לשום תעודה שברשותו: ת.ז, דרכון ועוד וכי אין כל אסמכתא אחרת שתסייע בחיבור שבין הטופס – לפונה. יש להדגיש כי תהליך סדור זה נועד לשמור על מנגנון מקצועי לטובת כלל הממלאים והזוכים".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il