מגפת הקורונה שינתה את חיינו בדרכים רבות - ולא תמיד לרעה. עבודה מהבית הפכה לפופולארית בעיקר בחודשים האחרונים, אחרי שנים שהיא נחשבת לעתיד של עולם התעסוקה. לפי מומחים שונים, שינויים אלה בהרגלי העבודה יישארו איתנו גם אחרי שהקורונה תיעלם. בעבודה מהבית ישנם יתרונות מגוונים לצד חסרונות משמעותיים. לכן, בדקנו כמה בעצם עולה לנו עבודה מהבית, מתי היא משתלמת ולמי היא מתאימה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראשית נעבור על המספרים היבשים. עלות ההגעה למקום העבודה היא אחד המשתנים המרכזיים בבואנו לקבוע אם לאדם מסוים משתלם כלכלית לעבוד מהבית - והיא משתנה מאוד מעובד לעובד. למשל, אדם שנוסע מדי יום למשרד ובחזרה ברכבו הפרטי, מרחק של כ-100 ק"מ ביום, עשוי לחסוך יותר מאלף שקל בחודש על דלק לבד, במידה ואינו מקבל החזרי דלק מהמעסיק. לעומתו, עובד שמחזיק ברשותו רכב צמוד מהעבודה עלול להמשיך לשלם עליו אלפי שקלים בחודש, גם אם המכונית לא יצאה מהחניה.

"הגל הראשון של הקורונה גרם לחלק מהעובדים לוותר על הרכב הצמוד, אחרי שהם נשלחו לעבוד מהבית", אומר נועם קום, יו"ר פורום "נוהגים הייטק". לדבריו, "אחרי שהסתיים הגל הראשון, השוק קצת התייצב והתבדו התחזיות שיהיה גל ענק של החזרת כלי רכב. אבל ייקח עוד זמן עד שנדע מה ההשפעה האמיתית של הקורונה על תחום הרכב, כי פרשת הדרכים היא כשעובד מסיים חוזה ליסינג וצריך להחליט אם לחדש אותו. בטווח הארוך, יכול להיות שנראה מגמה של אנשים שעברו לעבוד מהבית ויחליטו לוותר על המכונית, במיוחד כשמדובר ברכב שני במשפחה".

קום מסביר כי חוזה ליסינג הוא לרוב ל-3 שנים ואין אפשרות לבטלו באמצע מבלי לשלם קנס. גובה הקנס שישלם העובד לחברת הליסינג נע בדרך כלל בין תשלום חודשי אחד עבור החזרת רכב שנמצא לקראת סיום חוזה ההשכרה, לבין שלושה תשלומים על רכב בשנתו הראשונה להסכם החכירה. עוד אומר קום כי למיטב ידיעתו, מרבית חברות ההייטק לא שינו את חישוב עלות הרכב, שמגולמת בתלוש השכר, מאז פרוץ משבר הקורונה.

בדקו את עצמכם - האם משתלם לעבוד מהבית?

  1. חשמל: עלות שימוש חודשית במזגן ביתי בשעות העבודה - 140 שקל
  2. הוצאות רכב: חיסכון של כ-5 שקלים על כל 10 ק"מ בנסיעה ברכב פרטי
  3. ארוחות: משתנה לפי התנאים בעבודה (כרטיס תן ביס או ארוחות מסובסדות במקום העבודה)

 

הבוס ביטל את דמי הנסיעה

עובדים רבים שלא זוכים לרכב צמוד מקבלים מהמעסיק דמי נסיעה לפי עלות מנוי חופשי-חודשי בתחבורה הציבורית. מדובר בסכומים חודשיים של כמה מאות שקלים, החל מ-149 שקל למי שמתנייד בתוך העיר ועד 684 שקל לעובד שגר הרחק מהעבודה.

חלק מהמעסיקים שהעבירו את עובדיהם למתכונת עבודה מהבית, החליטו לבטל את תשלום דמי הנסיעה. לכאורה, אין סיבה לשלם נסיעות למי שאינו צריך לנסוע כדי לעבוד. ואולם, החלטה כזו מעוררת תרעומת בקרב עובדים, שמגלים עד מהרה כי לעבודה מהבית יש עלויות משלה.

חניה בתל אביב (צילום: Shutterstock)
"הגל הראשון של הקורונה גרם לחלק מהעובדים לוותר על הרכב הצמוד"|צילום: Shutterstock

אחת העלויות האלה, שגולגלו על העובדים מהבית, בייחוד בתקופת הקיץ, היא זינוק בחשבון החשמל. עלות הפעלת מזגן ביתי (2 כוח סוס) היא כ-80 אגורות לשעה. העלות העודפת לחודש עבודה מהבית עם מזגן דלוק היא כ-140 שקל.

שיקול נוסף בהשוואה של עבודה במשרד לעומת עבודה מהבית הוא האוכל. גם כאן מדובר בסוגייה אינדיבידואלית שתלויה בתנאים של מקום העבודה. חלק מהעובדים מקבלים כרטיסי תן ביס או סיבוס לקניית ארוחות צהריים ממסעדות. רוב העובדים שנשלחו לעבוד מהבית שמרו על הטבה זו, אבל יש גם מעסיקים שביטלו לעובדיהם את מימון הוצאות האוכל.

מקומות עבודה אחרים מציעים לאנשיהם ארוחות מסובסדות בחדר אוכל – דבר שכמובן אינו אפשרי בעבודה מהבית. כך, עובדים שהתרגלו לאכול במשרד במחירים זולים, יצטרכו להגדיל את ההוצאה החודשית כדי להמשיך לאכול אוכל מוכן, או להתחיל לבשל בעצמם.

"עבודה מהבית עלולה ליצור קונפליקט מול המשפחה"

"עבודה מהבית היא מגמה שתישאר איתנו בעתיד. ייתכן שזו תופעה חיובית שניתן לקחת מהקורונה. ארגונים שייערכו טוב יותר לעבודה מהבית, במידה וזה אפשרי מבחינת סוג העבודה, עשויים להגיע מוכנים יותר למשק של העתיד", אומרת פרופ' ליאת קוליק מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן.

פרופ' קוליק מבהירה כי אומנם לעבודה מהבית ולתנאי העסקה גמישים יש פוטנציאל חיובי רב עבור עובדים ומעסיקים כאחד, אך מגמה זו נושאת בחובה גם סכנות. בצד היתרונות, קוליק מציינת חיסכון בשעות "מתות" בפקקים, אפשרות לשמור על הילדים במקביל לעבודה וכן הנגשת הפריפריה למרכז בשל ביטול ההבדלים הגיאוגרפיים. מבחינת המעסיק, בין היתרונות של עבודה מהבית אפשר למנות חסכון בעלויות, לצד המסוגלות של הארגון להיות גלובלי ולא מוגבל למיקומו הפיזי.

מאידך, קוליק מסבירה את החסרונות: "עבודה מהבית אינה מתאימה לכל אחד. גם מבחינת האופי – עובד מהבית צריך משמעת עצמית חזקה – וגם מבחינת התנאים. כשאין תנאי עבודה מותאמים בבית, כמו חדר עבודה נפרד עם מחשב שתמיד זמין, זה יכול ליצור בעיות. בתקופת הסגר, למשל, היו מלחמות על המחשבים בבית בין בני המשפחה".

עבודה מהבית (צילום: De Repente, Shutterstock)
אילוסטרציה|צילום: De Repente, Shutterstock

"העבודה מהבית עלולה ליצור גם קונפליקט תפקידים בין הבית לעבודה. מי שלא מפריד ביניהם ומציב גבולות ברורים יוצר מתח מול המשפחה והילדים, שלא תמיד מבינים מדוע ההורה נמצא בבית אבל עדיין לא זמין להם. בסקרים שנערכו, רואים שהורים לילדים קטנים התקשו לעבוד ביעילות בבית. חסרונות נוספים של עבודה מהבית הם בדידות במקרה של עובדים עם כישורים חברתיים מפותחים מאוד, ובמקרים אחרים – נטייה לפתח התמכרות לעבודה".

לסיכום, קוליק אומרת שעצת הזהב היא התנהלות נכונה, של העובד ושל המעסיק, על מנת להפיק את המקסימום מהמצב החדש. לדבריה, "חשוב לשמור על טקסים של עבודה – כמו להתלבש בבוקר ולא לעבוד בפיג'מה – לקבוע סביבת עבודה נוחה ולוח זמנים מסודר".