מהרגע שבו הישראלים שמעו על הסכם השלום ההיסטורי עם איחוד האמירויות, המחשבה הראשונה של רבים הייתה – מתי יהיה אפשר לטוס לחופשה מפנקת במדינת המפרץ העשירה? אבל, כשמסתכלים על התמונה הגדולה יותר, לאבו-דאבי ולדובאי יש הרבה יותר להציע מאשר בטן גב וקניות. אז איזה אפשרויות פותחת בפנינו הנורמליזציה בין המדינות?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

תעופה: קיצור הטיסות, טיסות ישירות לאבו-דאבי ודובאי

סקר מכון מתווים שפורסם בימים האחרונים קבע שמבחינת הציבור, שיתוף הפעולה החשוב ביותר עם איחוד האמירויות נוגע לתחומי התיירות, הסחר והטכנולוגיה - ולא המודיעין, הביטחון, הספורט, המדע או החינוך. במילים פשוטות: הישראלים רוצים לטוס לאמירויות ולחפש איך לעשות שם כסף. אם נתמקד בתחום התעופה, הרי שמבין כלל המדינות הערביות, האמירויות היא המדינה שאליה הישראלים הכי רוצים לטוס מבין כלל המדינות באזור שעמן יש לישראל יחסים "נורמליים".

ואכן, ההסכם עם האמירויות צפוי לשנות את פניה של התעופה הישראלית, בשלל היבטים: ראשית, הוא יקצר את הטיסות למזרח ויאפשר טיסות קונקשן ליעדים רבים לשם, ובמובן זה יקטין את התלות הישראלית בטורקיה. על פי ההערכות, טיסה דרך האמירויות גם תוזיל את המחיר.

איתיחאד איירווייז (צילום: 123rf)
איתיחאד איירווייז|צילום: 123rf

שנית, לגבי הטיסות עצמן: ישראייר צפויה בעוד כחודש להפעיל טיסות ישירות לאבו-דאבי ולדובאי, וגם לשווק חבילות נופש למלונות הפאר של הנסיכויות. בהמשך, כך על פי גורמים בענף, יצטרפו גם אל על, ואחריה חברת התעופה הלאומית של אבו-דאבי: "איתיחאד אירווייז", וכמובן ה"אמירייטס" המפורסמת.

בנוסף, יש אזרחים רבים באמירויות שהיו משלמים לא מעט כדי לבקר במסגד אל-אקצא בירושלים. בפועל, סוגיית אשרות הכניסה יותר מורכבת ורוב הבקשות שמוגשות על ידי אזרחים מירדן או מצרים נדחות, אבל צריך לזכור שהנושא הוזכר במפורש בהצהרה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שנתן את חסותו להסכם בין המדינות.

מיסים? לא בדובאי

האפשרויות הכלכליות שההסכם בין ישראל לאמירויות טומן בחובו רבות, אבל הנה יתרון אחד שלא רבים מכירים - על בעלי עסקים ונכסים בדובאי לא מוטלים מיסים. המשמעות דרמטית: לא בכדי החברות הגדולות בעולם ואנשי עסקים בכירים פותחים חנויות וסניפים בדובאי ובאבו-דאבי, וחלקם אף הופכים אותן למוקד שממנו הם פועלים. אפשר רק לדמיין את האפשרויות שזה ייתן לאנשי עסקים ישראלים, בשלל תחומים כמו מסעדות, הייטק ואסתטיקה.

קניון דובאי (צילום: S-F, shutterstock)
ללא מיסים והרבה מותגים - דובאי|צילום: S-F, shutterstock

איחוד האמירויות משמשת הלכה למעשה כמרכז עסקים וסחר בינלאומי בהיקפי ענק, ומהווה את הנתיב של מדינות המפרץ ליתר חלקי העולם. המדינה, שמנהיגה אזורי מסחר ועסקים חופשיים, נותנת גם הקלות ברגולציה. וגם כאן, חברות ישראליות יוכלו לפתוח חשבונות בנק ולהקל על עצמן מאוד. כבר היום פועלות כ-300 חברות ישראליות באמירויות, אבל רובן עושות זאת באמצעות "זרוע בין-לאומית". הסכם השלום יאפשר גם לחברות קטנות, לאנשי עסקים ולמפעלים להיכנס למדינה שהייתה עד עכשיו בעיקר מוקד פעילות של חברות מבוססות יותר.

ביטחון

מדינות המפרץ חוששות מאוד מיציבות השלטון. כמו בישראל, באיחוד האמירויות רואים באירן את האיום המרכזי וגם בטרור האיסלאם הקיצוני. על פי דוח של משרד המודיעין, הסכם הנורמליזציה, ודאי אם יצטרפו אליו מדינות  נוספות, יאפשר את הקמתה של ברית צבאית בין ישראל למדינות המפרץ, מצרים וירדן. יש כמובן גם אפשרות לשיתוף פעולה צבאי באבטחת נתיבי השיט בים האדום.

טיסה מסחרית ישראלית לאיחוד האמירויות‎ (צילום: רויטרס)
טיסה מסחרית ישראלית לאיחוד האמירויות‎|צילום: רויטרס

אבל אם פורטים את העקרונות לרמת הביצוע – מובן עד כמה שיתוף הפעולה הזה הוא גם בעל פוטנציאל כלכלי. חברות ישראליות שמתמקדות בפיתוח הגנה מטילים או מערכות הגנה למטוסים, יוכלו למצוא לעצמן כר פעולה משמעותי באמירויות. לכך אפשר להוסיף חברות הייטק עם ידע במודיעין ואסטרטגיה.

קשרים ביטחוניים עם איחוד האמירויות קיימים מזה שנים, כשתחת פיקוח הדוק של משרד הביטחון נמכרות מערכות נשק מתקדמות של חברות ישראליות. הפיכת הקשר לפומבי תאפשר להרחיב את העסקאות.

רפואה ובריאות

ממשלת האיחוד הגדירה את תחום הרפואה כאחד ממוקדי הפיתוח לעשורים הבאים. בשנה האחרונה הוקם שם מרכז לאומי למחקרי בריאות שנועד לאחד בסיסי נתונים, לחבר את קהילת מחקר הבריאות המקומית וליצור קשרים עם גופים מקבילים בעולם.

תושבי המפרץ סובלים ממחלות לב וסכרת בשל הרגלי האכילה הלא בריאים שלהם והמזון עתיר השומן, ולכן פתרונות ישראליים בנושאים אלה יכולים להוות כר לשיתוף פעולה. נושא נוסף הוא מחקרים הנוגעים למחלות גנטיות, על בסיס הידע הישראלי בתחום, כי שליש מתושבי האזור מתחתנים עם בן משפחה מדרגה שנייה.

חקלאות, השקיה ומים

מדינות ערב מאוד תלויות בסחורות חקלאיות מהעולם. זו הסיבה שהאמירויות, מדינה מאוד עשירה, החליטה לרכוש אדמות ברחבי העולם מחשש לאובדן תוצר. חברות ישראליות שיציעו פתרונות לשיפור תוצרים חקלאיים מקומיים, יכשירו כוח אדם ויסייעו בהקמת תעשיית חקלאות מקומית – יוכלו להשתלב באמירויות.