ראשי העסקים הגדולים בישראל התכנסו הבוקר (שני) לישיבה מיוחדת במטרה להיערך למשבר הקורונה, שכבר נותן את אותותיו בענפים השונים של המגזר העסקי. בפגישה הביעו בעלי העסקים ובכירים נוספים ביקורת קשה על הממשלה ועל שר האוצר, וקראו לרשויות המדינה לקבל החלטות אמיצות ונבונות - ומהר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הטענה העיקרית של בכירי המשק היא שלמרות שכולם מודעים לפוטנציאל הנזק שייגרם בעקבות התפשטות הנגיף, עוד לא נמצא פתרון שיציל את המצב, וההשלכות עלולות להיות הרסניות. נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לוין, פתח את כינוס החירום ואמר: "קיים רצון למצוא חן בעיני הציבור, אך היום עלינו לבקש משרי הממשלה קצת להשתחרר מהצורך הזה ולקבל החלטות אמיצות שבאופן ברור יגנו על המגזר העסקי".
אחת מהבעיות הקשות שאיתן מתמודדים במגזר העסקי היא נושא הייבוא. סגן נשיא איגוד לשכות המסחר, אמיר שני, אמר על כך: "הקורונה הביאה סיטואציה חדשה, שבמסגרתה מרוב לחץ ובלבול באשר להנחיות משרד הבריאות עובדי הנמל לא פורקים מכולות". שני המשיך והסביר שכעת מחכות מחוץ לנמל אשדוד 21 אוניות שטרם נפרקו: "בשבת התחננתי למנהל הנמל שיכניס אוניות מאחר ויש עליהם בשר, ביצים, ציוד רפואי ועוד".
החשש מסגירת גבולות המדינה משפיע לא רק על ענפי התיירות והתעופה אלא גם על ציוד ומטען רב שלא ייכנס לישראל במשך תקופה לא ידועה. שני הסביר כי אם אכן יסגרו את הגבולות, כ-60% מהמטען המגיע במטוסי נוסעים לא יגיע - לרבות תרופות, טקסטיל ומוצרים נוספים.
לשכת המסחר לא רק התרעמה על הבעיות, אלא הציגה בכינוס החירום תוכנית להתמודדות עם המשבר, וזאת בנוסף על בקשה מיידית להזרמת כסף ממשרד האוצר כסיוע לעסקים. אחד הפתרונות שהציגה הלשכה לבעיית פריקת האוניות היא הורדת 20% מעלויות הטעינה והאחסנה בנמלים השונים, בדומה להחלטה שהתקבלה בסין ובאיטליה בימים האחרונים.
פתרון נוסף שהציעו במהלך הישיבה מתייחס לבעיית תזרים המזומנים, המורגשת כבר בקרב רבים מהעסקים. לשכת המסחר דורשת מהממשלה ומשר האוצר הקלות ודחיות בתשלומי המיסים, בין היתר בדומה לנוסחה שנקבעה בזמן מלחמת לבנון השנייה, ולפיה אם לאורך חודשיים יש ירידה של 25% בהיקף הפעילות בהשוואה לשנה הקודמת, תעניק המדינה פיצוי לעסקים.
בכינוס נכחו גם מנכ"לים ובעלים של חברות קמעונאיות גדולות כמו "המשביר לצרכן" ו"קסטרו", שהעלו את חששותיהם בנוגע לירידת התנועה בקניונים בנוסף לבעיות הייבוא. "70% מהביזנס של קניונים זה טקסטיל, ואם לא יהיו קניונים 40,000 משפחות של עובדים בעסקי הטקסטיל והאופנה יוותרו ללא פרנסה", אמר רבי שביט, הבעלים והמנכ"ל של רשת "המשביר לצרכן".
בעיה מרכזית נוספת שמטרידה את בעלי העסקים נוגעת לתשלום השכר לעובדים שנמצאים בבידוד. בכירי המשק מבקשים לפנות לממשלה ולביטוח לאומי כדי שישלמו את שכר העובדים. גבי רוטר, מבעלי רשת האופנה "קסטרו" אמר: "אנו לא נוכל לעמוד בירידות כאלו חזקות בתנועת הלקוחות. המדינה צריכה להתייחס להכנסת עובדים לבידוד כאל שירות מילואים / שירות לאומי".