במהלך השנתיים האחרונות שיעור האבטלה מטפס בעקביות: עם תחילת השנה האזרחית החדשה שירות התעסוקה מפרסם היום (ראשון) את הנתונים והמגמות העיקריים לשנת 2019 בשוק התעסוקה הישראלי. כ-161 אלף אזרחים התייצבו במהלך השנה החולפת בלשכות התעסוקה ברחבי הארץ. מדובר בעלייה מסוימת קלה לאחר שבשנת 2018 מספר האנשים שהתייצבו בלשכות התעסוקה התייצבו כ-160 אלף. מדובר בשינוי מגמה לאחר הירידה בשיעור דורשי העבודה שאפיינה את ישראל בעשור האחרון. בעבר שיעור האנשים שסבלו מאבטלה ממושכת היה גבוה ואילו בשנים האחרונות המצב התהפך ויותר אנשים סובלים מאבטלה זמנית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
למרות אחוז האבטלה הנמוך, אחרי שש שנים רצופות שבהן נרשמה ירידה במספר דורשי העבודה - בשנת 2019 עלה מספר דורשי העבודה. בנוסף, בשנת 2019 פוטרו והתפטרו כ-20,800 ישראלים בחודש אחד. למעלה ממחצית מהם פוטרו ממקום עבודתם – עלייה של 3.75% ביחס לשנה הקודמת אז המספר עמד על כ-20 אלף.
מדד חדש אותו מפרסם שירות התעסוקה הוא: מה הסיכוי של דורש עבודה למצוא משרה בשנת 2019 בכל חודש במהלך השנה. על פי הנתונים שהתקבלו במהלך השנה מספר הדורשים קטן ב-4% בהשוואה לשנת 2018. יחד עם זאת, ביחס לעולם, מצב השוק די איתן זאת הודות לאבטלה נמוכה של 3.9% בהשוואה לממוצע ה-OECD שעומד על 5.3% ושיעור גבוה של השתתפות בכוח שעמוד על 63.9% בהשוואה למדינות הארגון שעומד על 60.5%.
במהלך השנים האחרונות המדינה יזמה תוכנית שעודדה תובעי הבטחת הכנסה להשתלב בשוק העבודה. התוכנית רשמה הצלחה בקרב עובדים בגילאי העבודה העיקריים: שיעור מקבי הבטחת הכנסה עמד בשנה האחרונה על 1.47% מכוח העבודה ביחס ל-2.89% בינואר 2015. המשמעות היא שמ-110 אלף תובעי הבטחת הכנסה שהיו מתייצבים בשנת 2015 – ירד המספר – ל-62 אלף בלבד.
בהיעדר תכנית "מעגלי תעסוקה" אחוז האבטלה במשק היה גבוה ב-1.5%. בשנת 2019 - 56,112 אזרחים, גברים ונשים, הושמו בעבודה באמצעות שירות התעסוקה. כ-48,544 מהאזרחים שהתייצבו בשנת 2019 השתתפו בתוכניות והסתייעו בכלי תמיכה בהשמה.
מבחינת הסיכוי למצוא עבודה - תל אביב בראש הטבלה. שני המחוזות שהסיכוי בהם למציאת עבודה הוא הקשה ביותר הם הצפון והדרום, שם דורשי העבודה שמחפשים מקום עבודה יתקשו לעשות זאת. הסיכוי למצוא עבודה באזור הדרום, בשנת 2019, עומד על כ-30% ובאזור הצפון הוא עומד על כ-28% - נתון זה מצביע על הצורך של רבים מדורשי העבודה בפריפריה לחפש עבודה במרכז הארץ והחשיבות הקיימת בחיבור תחבורתי בין הפריפריה למרכז.
ב-7 השנים האחרונות חלה עלייה במספר האקדמאים שהתייצבו בשירות התעסוקה. שינוי נוסף ניתן לזהות בקרב דורשי העבודה האקדמאים: על אף מספרם הנמוך יחסית, בין השנים 2013 ל-2019, חלה עלייה של 5% בשיעור האקדמאים מסך דורשי העבודה, עד לרמה של 15.7% בשנת 2019
שיעור דורשי העבודה במגזרים המוסלמי, נוצרי ודרוזי השתפר משמעותית, אך עדיין נשאר גבוה ביחס למגזר היהודי. שיעור דורשי העבודה מהמגזר המוסלמי, נוצרי ודרוזי מוסיף להיות גבוה ביחס למשקלם באוכלוסייה. עם זאת, ניתן לראות ירידה משמעותית יותר של דורשי עבודה מהמגזר הלא יהודי ביחס לדורשי עבודה מהמגזר היהודי. בשתי הקבוצות, ובמיוחד במגזר היהודי, נרשמה עלייה בשנת 2019.
רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה מסר בתגובה: "על אף סביבת האבטלה הנמוכה, אנו מזהים מגמות מדאיגות בשוק העבודה בכלל ובקרב תובעי דמי אבטלה בפרט, כפי שהצגנו בדו"ח. שירות התעסוקה הכין תכנית סיוע רחבה ומקיפה על מנת להתמודד עם מגמות אלו ובכך להימנע ממשבר שעלול לבוא".
"במסגרת התכנית יינתנו כלים תומכי השמה כגון: סדנאות מתקדמות, אימון אישי וליווי פרטני ומקצועי. כלים אלו יינתנו במיוחד לאלה שנמצאים זמן רב יותר בתקופת האבטלה" הוסיף גראור. "בנוסף לכך, אנו נמצאים בתהליך טיוב השירות הניתן לאזרח בלשכות. במסגרתו אנו מדייקים את המפגש בין מתאם ההשמה עם דורש העבודה, כל זאת על מנת לתת לו את הסיוע האיכותי והמתאים במיוחד לו. בכוונתנו להוציא את התכנית המקיפה לפועל בקרוב ובכך לשנות את כיווני המגמות שרוגשות מתחת לפני השטח".