זה לא סוד שארצות הברית היא הכלכלה הגדולה ביותר בעולם. למרות שסין נושפת בעורפה של המעצמה מספר אחת, הנתונים מוכיחים שהערים הגדולות בארה"ב מייצרות יותר כסף מרוב מדינות העולם - וביניהן ישראל.
לפי הבנק העולמי, התוצר הגולמי הכולל של ארצות הברית בשנת 2018 היה כ-20 טריליון דולרים – 25% מהתוצרת של כל מדינות העולם. הנתון לא מעיד בהכרח על רמת החיים, יוקר המחייה או שווי כוח הקנייה, והוא מושפע מאוד מגודל האוכלוסייה – אך הוא בהחלט מעיד על היקף הכלכלה. אז אילו ערים בארצות הברית עקפו את ישראל, ואיפה מדורגת עיראק?
1. ניו יורק וקנדה
בשנת 2018 מטרופולין ניו יורק רשם תמ"ג של 1.8 טריליון דולר – כמו התמ"ג של השכנה מצפון, קנדה. לא מפתיע שטורונטו, וונקובר ומונטריאול לא מצליחות להגיע לשווי של התפוח הגדול.
2. לוס אנג'לס ומלזיה
מטרופולין לוס אנג'לס, שכולל גם את תעשיית הקולנוע הענקית, אחראי על תוצר של טריליון דולר בשנה – ממש כמו כל מלזיה.
3. שיקגו ועיראק
המטרופולין הקר ממנו יצא ברק אובמה רשם בשנת 2018 תוצר של 690 מיליארד דולר – יותר מעיראק, מדינה מוכת מלחמות אך עשירה בנפט. למעשה, הכלכלה בשיקגו כל כך גדולה שחולפים בה יותר כספים מאשר במדינות כמו אוסטריה.
4. סן פרנסיסקו ורומניה
מלבד היותה מוקד משיכה לתיירים, סן פרנסיסקו מתגאה גם בייצור נרחב, שירותים פיננסיים ומרכזים טכנולוגיים. בסך הכל מדובר ב-550 מיליארד דולר בשנה, שהופכים את הכלכלה שלה לגדולה כמו של רומניה, אחת המדינות הצומחות באיחוד האירופי.
5. וושינגטון הבירה ושוודיה
541 מיליארד דולר בשנה – זוהי הכלכלה של וושינגטון הבירה. העיר שנודעה כמרכז לסחר בבני אדם הפכה עם הזמן למוקד משיכה לתיירים ודיפלומטים מכל רחבי העולם. למקרה שתהיתם, הכלכלה שלה גדולה כמו של שוודיה, ענקית טלקומוניקציה, תרופות – ואירוויזיונים.
6. דאלאס והונג קונג
הונג קונג היא אחד ממרכזי הסחר הבינלאומי הגדולים בעולם – ובכל זאת, היא נמצאת ברשימה נמוך משציפינו. הכלכלה של האוטונומיה, שייצרה 481 מיליארד בשנת 2018, קטנה משל דאלאס, טקסס – מקום מושבן של תעשיית הביטחון והאנרגיה.
7. יוסטון וצ'ילה
גם יוסטון, טקסס מתמחה בגז טבעי, תעשיות מתכת ובנקאות. עם 479 מיליארד דולר בשנת 2018 היא עקפה במעט את צ'ילה, הכלכלה החזקה והיציבה בחלקה הדרומי של היבשת.
8. בוסטון ופרו
בוסטון מובילה בתחום הביוטכנולוגיה והחינוך, שעוזרים לה לגלגל 461 מיליארד דולר מדי שנה – ממש כמו פרו, ש-54% מתושביה חיים בתנאי עוני, כך לפי ספר העובדות העולמי של ה-CIA.
9. פילדלפיה וצ'כיה
העיר במדינת פנסילבניה מגלגלת בשנה 444 מיליארד דולר, בין היתר הודות לתעשיית החינוך ועיבוד המזון שלה. הכלכלה שלה שווה בגודלה לשל כל צ'כיה המתמחה בייצור רכב ותעשיות כבדות, אך סובלת מהאטה בכלכלה.
10. אטלנטה ואירלנד
אירלנד היא אחת המדינות העשירות בארגון ה-OECD – אבל זה כנראה עדיין לא מספיק כדי להתחרות מול אטלנטה. עיר הבירה של מדינת ג'ורג'יה היא אחת מערי האלפא של העולם: בשנת 2018 היא גלגלה תמ"ג של 397 מיליארד דולר, מעט פחות מאירלנד, כש-70% מההעברות בעולם עצרו דרכה.
11. סיאטל ואוקראינה
עם חברות כמו בואינג ומיקרוסופט, אי אפשר להתפלא שהכלכלה של סיאטל כל כך גדולה. עם תוצר גולמי של 392 מיליארד דולר בשנת 2018 היא עקפה במיליארד דולר את התוצר של 40 מיליון אזרחי אוקראינה.
12. מיאמי וישראל
הכלכלה הישראלית היא מקור גאווה לכולנו: השקל הולך ומתחזק והאקזיטים לא פוסקים, אבל האם הסטארטאפ ניישן באמת כל כך גדולה? מסתבר שלא. מיאמי, יעד תיירות מועדף בארצות הברית, מגלגלת בשנה תוצר זהה לשל ישראל –355 מיליארד דולרים.