האם אירן עומדת בפני מפנה? בשאלה זו עסק פאנל מומחים המשתתף בכנס שעוסק בנושא האירני ונערך במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב. בכירי מערכת הביטחון בעבר ובהווה, בהם ראש המוסד לשעבר מאיר דגן וראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל') עמוס ידלין, דנו בסוגיית השינויים באירן תחת שלטונו של רוחאני. את הכנס העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בכנס, בו השתתפו גם אלוף (מיל') עמוס גלעד ומהדי חלג'י ממכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב, ניסו המומחים להסביר האם בחירתו של רוחאני פותחת צוהר לשינוי המדיניות של טהרן כלפי העולם. עוד עסקו המומחים בשאלה האם בואו של הנשיא החדש מבשר עידן חדש באירן השמרנית, שיאפשר גם מתירנות ופתיחות באורח החיים של האזרחים.
"עיצוב מדיניות הפנים והחוץ, כולל תכנית הגרעין ומשמרות המהפכה - תכליתם להבטיח את המשך מורשת חומייני, שאיחד את הפונקציה הדתית והפוליטית. כל הכוח נמצא בידיו של חמינאי, הוא מחליט הכל. חמינאי שמרן, נאמן למורשת חומייני. אני לא מזהה נכונות שלו להגיע לפשרות, אבל כן יש ריכוך מסוים. מטרת פרויקט הגרעין היא לשמר את המשטר על ידי מניעת כוחות זרים מלהתערב במדינה. גבולות הגזרה בין רוחאני לחמינאי עדיין לא הוצבו", אמר דגן בכנס.
קרי: הסנקציות על אירן לא ירוככו
אמש המשיך מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי במאמצים להרגיע את ישראל בנוגע לאפשרות להקלה בסנקציות על אירן עקב המשא ומתן על תכניתה הגרעינית: במהלך פגישה שקיים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ברומא, הבטיח קרי כי ממשל אובמה ימשיך להתנגד להסרת הסנקציות המחמירות על הרפובליקה האסלאמית - כך דווח ב"ניו יורק טיימס".
על פי הדיווח, קרי הבהיר לנתניהו כי לא יחולו שינויים בעיצומים המוטלים על טהרן במהלך המשא ומתן בינה לבין שש המעצמות. טרם פגישתו עם איטליה בבית השגריר האמריקני בבירת איטליה, אמר קרי כי "ממשל אובמה מברך על שינוי הטון המגיע מאירן, אך מילים אינן תחליף למעשים".