אלוף (מיל') עמוס ידלין, ראש אמ"ן עד לפני כשנתיים וכיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, מצטרף לשורת הבכירים לשעבר במערכת הביטחון שמתבטאים נגד תקיפת מתקני הגרעין של אירן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בריאיון שהעניק הערב בתכנית "שש" עם עודד בן-עמי הוא הביע דאגה מפני תרחיש שבו יחזיק משטר האייתולות באטום, אך עם זאת – הבהיר כי פעולה צבאית ישראלית צריכה להישמר בגדר "נשק יום הדין" שיש לנקוט רק בהיעדר מוצא אחר.
"המטרה היא לא לתקוף, אלא לעצור את תכנית הגרעין", הבהיר ידלין. "אם מחר יחליטו האירנים לעצור את הפיתוח – בין אם בשל סיבות פנימיות או השלכות הסנקציות על הכלכלה – כולנו נצטרך לשמוח על כך שלא יהיה צורך בתקיפה. זו האופציה הגרועה ביותר לעצור את התכנית", הוא הדגיש.
"תקיפה תוכל רק לעכב את התכנית, לא למנוע אותה"
למרות דבריו הנחרצים, הבהיר ידלין כי כמו ראש הממשלה – גם הוא עצמו סבור ש"במקרה שהאירנים יצליחו להשיג נשק גרעיני וכל האפשרויות האחרות לבלום אותם לא יועילו, הנזק שייגרם בעקבות תקיפה יהיה קטן בהרבה ממה שעלולה לגרום פצצת אטום".
באשר לוויכוח שניטש בסוגיה בין הממשל האמריקני לבין מקבלי ההחלטות בישראל, אמר ידלין כי חילוקי הדעות בין הצדדים אינם כה עמוקים. "בכל מה שקשור להערכות על כוונות של מנהיגים ועל האסטרטגיות העתידיות של האירנים יכולות להיות דעות שונות – וגם הפוכות", הוא אמר.
ידלין התייחס גם להתבטאויות האחרונות של נשיא המדינה שמעון פרס והרמטכ"ל האמריקני שגרסו כי ישראל לא תוכל לצאת למבצע באירן בכוחות עצמה ואמר: "כל תקיפה תוכל רק לעכב את התקדמות תכנית הגרעין לפרק זמן מרבי של חמש שנים, אך לא תצליח לעצור אותה. הפסקתה אפשרית רק אם התקיפה תפתח חלון זמן שיאפשר למשטר שם להתחלף או לפעולות אחרות שיביאו לכך".
בסיכום דבריו, אמר ראש אמ"ן לשעבר כי "התכנית הצבאית לתקיפה באירן היא אפשרית, אבל יש לשים את הדגש על בירור האם היא נכונה והאם אין דרך אחרת לעצור את תכנית הגרעין".