אלפי חיילי מילואים הוקפצו השבוע במפתיע לתרגיל רחב היקף שמדמה התקפה מהגבול הצפוני. אבל לא רק המילואימניקים הופתעו משיחות הטלפון שקראו להם להתייצב בבסיסים, אל גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ששמע על התרגיל הגדול רק לאחר שזה החל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

העובדה הזאת מפתיעה עוד יותר כשלוקחים בחשבון כי התרגיל תוכנן כבר לפני חודשים ארוכים וזאת כדי לאותת לצד השני - בסוריה ובחיזבאללה כי בישראל ערוכים לכל תרחיש והסלמה בגבול הצפון.

משלכתו של השר יעלון נמסר בערב כי "אין שום בעיה, והשר לא חייב להיות מדווח על אירוע כזה - אין כאן שום פרשה".

בינתיים יש כבר חברי כנסת שמבקשים למחות על עיתוי התרגיל, בטח לאחר ימים מתוחים בשבוע האחרון, שהגיעו לשיא היום עם חיסול בעזה ופיגוע דקירה קטלני בשטחי הגדה. חברי הכנסת עמר בר לב ואיתן כבל ממפלגת העבודה יכנסו דיון חירום של ועדת המשנה למוכנות צה"ל בוועדת חו"ב כדי לדון בתרגיל ובעיקר בעיתוי שלו.

"מדובר על תרגיל שאותו עלולים גורמים במערכת לפרש כהצהרת כוונות על פעולה עתידית בסוריה, באופן מנוגד לחלוטין למדיניות הנוכחית", אמר בר לב. "ההסבר שמדובר בתרגיל שתוכנן זמן רב מראש מדאיג אותי, מכיוון שהוא מצביע על חוסר שיקול דעת וחשיבה מרובעת, שאינה מאפיינת את מפקדי צה"ל ועל כך אסור לעבור לסדר היום".

"כשיהיה משהו ממשי, נדע לפעול אחרי האימון הזה", סיפר לנו היום חייל מילואים שגוייס לתרגיל המילואים הגדול של צה"ל בצפון. גם הרמטכ"ל בני גנץ הגיע למקום כדי לצפות מקרוב על התרגול שלא בוצע בצה"ל כבר שנים.

"אתמול בשעות אחר הצהריים המאוחרות קיבלנו הודעה ראשונית על הקפצה", סיפר היום סגן במילואים טל בן בסט, מפקד פלוגת מילואים, "הגענו לפה והייתה קליטה מסודרת. מבחינת כל הציוד קיבלנו הכל בצורה יעילה".

הרמטכ
הרמטכ"ל ושר הביטחון, היום|צילום: אלון בסון (משרד הביטחון)

ונראה שזה בדיוק מה שניסו להשיג בצה"ל בתרגול הזה - בחינת כושר הגמישות והארגון. "בהמשך היום נודע לנו שמדובר בתרגיל שמדמה התקפה על המדינה", המשיך סגן במילואים בן בסט לתאר, "התארגנו מהר בקבוצות עבודה בהתאם לאימונים ולתרגלות והתחלנו בעצם להתכונן לתרחיש. אנו מאומנים כיחידות ביחד וכל אחד יודע מה הוא צריך לעשות בשעת אמת, אז הכל יתוקתק כדי שנוכל לעשות את המשימות בצורה הטובה ביותר".

הרמטכ"ל בני גנץ הגיע גם הוא לאזור האימונים בצפון ושוחח עם המילואימניקים המגוייסים. "מרכיב אי הוודאות ומרכיב החיכוך שיש לנו בשדה הקרב, אלה דברים שהיו במלמות הישנות, יהיו במלחמות הנוכחיות ויהיו תמיד רלוונטיות, לא משנה באיזו מלחמה", פתח גנץ והסביר ללוחמים את הצורך בתרגיל הפתאומי, "במובן הזה טבע המלחמה לא השתנה. על מנת להתמודד עם זה אנחנו צריכים להיות במוכנות וכשירות גבוהה ולהיות מסוגלים להיות גמישים. מלחמה היא לא תכנית כשבקשתך".

החיילים שגוייסו לתרגיל (צילום: דו
החיילים שגוייסו לתרגיל|צילום: דו"צ

"על רקע זה ביקשנו להפעיל אתכם", הוסיף גנץ, "שיהיו לכם את המשימות כדי לראות עד כמה המערכת גמישה, וההמשך יבוא, בשביל לראות שכל מה שאמרנו יש לו בקצה כושר ביצוע, ולא תיאוריה. לכן זה יהיה המרכיב הבא".

"בהתחלה חשבתי שמשהו באמת קורה בגלל כל הדיווחים האחרונים על מה שקורה בגבול בצפון", תיאר בפנינו חייל מילואים נוסף שגוייס, "רק אחר כך הבנתי שזה תרגיל. נראה שכולם היו ממש בתוך זה. אני לא זוכר תרגיל בהיקף כזה, זה היה עצום, מאורגן ורציני כמו ממש לקראת מלחמה אמיתית". "חשוב מאוד שמתרגלים אותנו ככה כדי שבפעם הבאה, כשיהיה משהו ממשי נדע לפעול אחרי האימון הזה", הוסיף חייל המילואים בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט, "לקחו את זה ברצינות אצלנו בגדוד".

גורמים צבאיים הבהירו עם זאת כי מדובר בתרגיל בלבד ולא בכוננות אחרת מיוחדת. "אנו שומרים על היערכות בכל הגזרות ותרגילים מעין אלה חשובים במיוחד. בהתחלה לא כולם ידעו אם מדובר בתרגיל או באירוע אמת", סיפר גורם המעורה בפרטים.

היקף הגיוס: 2,000 חיילי מילואים

בצל החשש הגובר בישראל מזליגת הנשק הכימי של סוריה לידי חיזבאללה וחוסר היציבות בגזרה הצפונית בעקבות הנעשה בסוריה, מקיים צה"ל תרגיל פתע רחב היקף, שהחל עם גיוס של כ-2,000 חיילי מילואים בצווים מיוחדים.

המפקדים בתרגיל בצפון, היום (צילום: דו
המפקדים בתרגיל בצפון, היום|צילום: דו"צ

האימון התחיל ביום ראשון האחרון עם תרגיל פתע אוגדתי, שכלל הקפצה של מאות מילואימניקים. הערב "ייהנו" החיילים מתרגיל פתע של חטיבה נוספת ולבסוף תרגיל גדודי, במהלך התרגיל נעשה שימוש באש חיה ותורגלו תרחישים של שינוי משימות בהתראה קצרה.

גורם צבאי אמר לחדשות 2 באינטרנט כי "כעת אנו נמצאים בשלבי סיום של ספירת סדרי הכוחות. אנחנו מתרגלים הסלמה בהפתעה יחד עם הצורך לגייס אנשים באופן מהיר במקביל לעדכוני תכניות". הגורם הצבאי הדגיש: "כבר שנים שלא היה תרגיל כזה, הבוחן את היכולות לגמישות מבצעית. עד כה ישנו מענה חיובי מטעם אנשי המילואים".