אחת התופעות הקשות בצה"ל היא גניבה וסחר באמצעי לחימה. יש להם ביקוש רב ברשות הפלסטינים ובקרב עבריינים. כך למשל במגרש החנייה של הסינמה סיטי בגלילות, כשהבחור בחולצה השחורה מנסה למכור, אל מול המצלמות, מקלע מאג שנגנב מהצבא. המחיר - 70 אלף שקלים. הלקוחות - בדרך כלל משפחות פשע מפורסמות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתופעה הזו מנסה להילחם היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות של המשטרה הצבאית (ימל"ם). "זה עולם שמקפל בתוכו המון כסף. הפיתויים גדולים ויש חיילים שיש להם נגישות לאמצעי לחימה, לנשק, מה שיש הרבה בצבא", אומר סא"ל גיל, מפקד הימל"ם. "מי שלא מתעשת על עצמו ומבין שהוא נכנס לעולם שהוא לא טוב, אז בסופו של דבר אנחנו נגיע אליו".
ולא רק נשק, גם סחר בסמים. בלב בסיס צריפין נתפס חייל כשהוא מציע למכירה קילוגרם חשיש. מבצעי הלכידה מתועדים ויוצגו אחר כך כראיות בבית המשפט. "העבודה היא עבודה מסוכנת", אומר א', מפקד הפלגה המבצעית בימל"ם. "אנחנו פועלים כנגד העבריינים היותר קשים שיש בצה"ל, אז מדובר בסוחרי סמים, בסוחרי אמל"ח (אמצעי לחימה). עבריינים מאוד אלימים שאין להם שום בעיה לפגוע בכל מי שיעמוד בדרכם".
"רוב האמצעים - לא לחשיפה"
הבעיה היא הנגישות. חיילים וקצינים, למשל בגבול עזה ומצרים, שמנצלים את תפיסות הסמים כדי למכור אותם בשוק האזרחי. משפחות הפשע מחפשות אותם ושמחות לגייס משתפי פעולה מתוך הצבא. מכאן הצורך לטפל בפשיעה הקשה, וההחלטה להקים יחידה מרכזית לשם כך, במשטרה הצבאית.
"יש כאלו שאתה מזהה כבר עכשיו את הפוטנציאל, ואם הם לא יתעשתו על עצמם מהר, ויבינו שזו לא הדרך, סביר להניח שברבות השנים נמצא אותם בקרב העבריינים היותר בכירים של מדינת ישראל", אומר מפקד הימל"ם. הצטרפנו אליהם לתרגיל מעקב. ביחידה משרתים חוקרים ובלשים, ומשתמשים בציוד מתקדם לצילום, להאזנות. מעקב יכול לקחת ימים ושבועות - מאמץ להיות תמיד צעד אחד לפני העבריינים.
"רוב האמצעים שלנו הם לא לחשיפה", מספר א'. "באמצעות הטכנולוגיה אנחנו יודעים גם לאסוף מודיעין, מודיעין מאוד איכותי. אבל עיקר הכוח שלנו זה היומינט, זה האנשים". חלק מהמקרים גולשים מן הצבא לאזרחות, ולכן יש שיתוף פעולה עם משטרת ישראל, גם עם השב"כ כשמדובר בעברות של ביטחון המדינה. ההחלטה לחשוף את היחידה היא ניסיון להרתיע, לבל יתפתו חיילים, גם תמורת כסף גדול, לשתף פעולה עם עבריינים.