סאמר עבד אל-לטיף אל-ברק (צילום: חדשות 2)
סאמר עבד אל-לטיף אל-ברק|צילום: חדשות 2

לאחר הפרסום אתמול על החזקתו בישראל של פעיל אל קעידה במעצר מנהלי במשך שלוש שנים, היום (ב') ידונו שופטי בג"ץ בעתירתו של סאמר עבד אלטיף אל-ברק, שבה הוא מבקש לשחררו ממעצר וטוען שאין כל ראייה נגדו. המדינה מסרבת לבקשה מחשש שיהווה גורם מפתח בהקמת תשתיות טרור ג'יהאדיסטיות באזור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אל-ברק, יליד 1974, יצא בשנת 1997 לפקיסטן, לשם לימודי מיקרוביולוגיה. על פי התגובה המקדמית של פרקליטות המדינה לעתירתו של אל-ברק, הוא עבר ב-1998 אימונים צבאיים באפגניסטן וב-2001 גויס לאל-קעידה על ידי איימן א-זוואהירי, כיום ראש הארגון. עוד נמסר כי אל-ברק היה מעורב בתכנון פיגועים נגד תיירים ישראלים ויהודיים בירדן ב-2001 ואף הסכים לאמן גורמים פלסטיניים בנושא ייצור רעלים, לצורך פיגועים בשטח ישראל.

"הצו המאריך את מעצרו המנהלי הוצא לאחד שהמפקד הצבאי השתכנע כי העותר הינו פעיל ארגון הטרור העולמי אל-קעידה", מסרה פרקליטות המדינה. "הוא בעל רקע רב בתחום הנשק הבלתי קונבנציונאלי, בדגש על התחום הביולוגי, והמפקד הצבאי השתכנע כי שחרורו בעת הזו לאזור יהווה נקודת אל חזור לפיתוח תשתית ג'יהאד עולמי משמעותית באזור".

איימן א-זוואהירי, מנהיג אלקאעידה (צילום: AP)
איימן א-זוואהירי|צילום: AP

אל-ברק נפגש עם א-זוואהירי

על רקע פעילותו באל-קעידה נעצר אל-ברק על ידי האמריקנים בפקיסטן בשנת 2003 ונחקר במשך שלושה חודשים, ולאחר מכן הועבר לידי הרשויות בירדן. בירדן נכלא אל-ברק למש חמש שנים, "בשל פעילותו בארגון הטרור ובשל מעורבותו בפרויקט נשק ביולוגי".

אל-ברק הורחק מירדן על ידי הרשויות הירדניות, ונעצר על ידי גורמי הביטחון הישראלים עם כניסתו לאזור דרך מעבר אלנבי. "מרגע שהשתחרר מהכלא בירדן ועד יולי 2010, הוא הסתובב חופשי", סיפר לחדשות 2 Online עורך דינו, מחאמיד סלאח. "אני משער שבג"ץ ידחה את העתירה ובתוך יומיים או שלושה מעצרו המנהלי יוארך שוב בחצי שנה", אומר עורך דינו. "במהלך 60 שנה, בית המשפט העליון לא ביטל אפילו צו מעצר מנהלי אחד".

לדברי עורך הדין, מרשו עסק בפעילות חברתית במהלך שהותו בפקיסטן. הוא לא מכחיש כי במסגרת פעילות זו נפגש עם בכירים בארגון אל-קעידה, בהם גם איימן א-זוואהירי, אך התעקש כי כל מפגשיו עסקו אך ורק סביב פעילותו החברתית במסגרת הכשרתו הרפואית.

התיק נגד אל-ברק נסגר בשל היעדר עניין לציבור

באוגוסט 2010 החליטה התביעה הצבאית שלא להגיש נגד אל-ברק כתב אישום. "גם שבהתאם למסכת הראייתית הענפה שנפרסה במסגרת החקירות, ניתן להעמידו לדין בשל מעשיו בשנת 1998, הרי שלאור חלוף הזמן ובשל שיקולים נוספים, יש להורות על סגירת תיק החקירה בשל היעדר עניין לציבור".

"המשיב הינו פעיל אל-קעידה בכיר בעל קשרים אישיים וישירים למפקדי הארגון הנוכחיים", נכתב בתשובת המדינה. "לא ניתן לחלוק על המסוכנות המיוחדת הנשקפת ממנו ועל כך שחזרתו לשטח תניע פעילות צבאית של הג'יהאד הסלפי נגד מדינת ישראל. קיימת אך מסקנה אחת באשר למסוכנותו, והיא כי הוא מהווה איום חריג בנוף האיומים בשטח".

עוד נמסר מהפרקליטות כי במהלך שנות מעצרו בישראל, נבחנה יציאתו למדינה שלישית. בין היתר נידונה האפשרות להרחיק אותו לפקיסטן, אך לא נמצאו מסמכים המעידים כי ממשלת פקיסטן מוכנה לקבל את אל-ברק לתחומה. עוד מסרה הפרקליטות כי בחודש מאי השנה התקבל מידע חדש שחידש את הערכת מסוכנותו של אל-ברק, ועל כן ביקשה המדינה להאריך את מעצרו המנהלי.