אחרי שתיקה של שנים ארוכות, נראה שראש המוסד לשעבר נהנה מהמעמד החדש שלו, בו כל התבטאות שבו הופכת לכותרת ראשית. המסר העיקרי שלו מסקרן ומעורר מחלוקת, והוא רומז שראש הממשלה ושר הביטחון דוחפים, אולי במהלך חסר אחריות, למהלך צבאי באירן. "אני חושב שכתפיסת עולם, מדינת ישראל צריכה לבחור את האופציה הצבאית כאלטרנטיבה אחרונה", אמר אמש דגן בכינוס באוניברסיטת תל אביב. "לא כאלטרנטיבה מועדפת ולא כאלטרנטיבה אפשרית, אלא כאופציה אחרונה".
בשיחות סגורות אומר דגן כי הציג את עמדתו גם בפני מקבלי ההחלטות בזמן אמת. הוא מרמז לדחיפות ולחומרת הוויכוח, כשמסביר מדוע הוא מדבר בפומבי. "אני מזכיר לכם שב-1973 טענו תמיד שלא האירו את עוצמת הבעיה הניצבת בפנינו..אני לא מוכן שעל מצפוני תהיה מונחת בעיה כזו, ולכן בכל הזדמנות שאני אוכל - אביע את דעתי", אמר בכינוס.
דגן מכוון לשני אישים בעיקר: ראש הממשלה ושר הביטחון, הצמד נתניהו וברק. הוא רומז, לא תוקף ישירות, אך כמי שניהל לצדם את ענייני הביטחון במשך שנים, הוא מטיל ספק בדבר הכי משמעותי - המנהיגות והחזון. "יש רדידות בדיון לגבי האתגרים הביטחוניים של ישראל", הוא אמר אמש. "הם מנוהלים כולם בסיסמאות. איני כופר בסמכות ובאחריות של ראש הממשלה ושר הביטחון, הם אחראים. אבל כבר אמרתי שלפעמים שכל והחלטה טובה אינם קשורים בעובדה שאתה נבחר".
שר בכיר על דגן:"פקיד ציבור שנחשף לחומר סודי"
חלק מהסערה שבדבריו אמיתי, חלק כמובן גם מנופח. המבקרים האלמונים שלו בינתיים מדברים על פגיעה בביטחון המדינה, אבל בין כל האמירות - הכי מעשית והכי מדוייקת מדברת על יוזמה מדינית. "האתגר הראשון בעיניי זו הבעיה הפלסטינית, כי יש לה משמעויות לגבי עיצוב גבולותיה של מדינת ישראל וקביעת איכות החיים ואת היכולת שלנו לשרוד במרחב תלויה מאוד במערכת היחסים שתתעצב ביננו לבין הפלסטינים", טען דגן.
אך בפועל אין לדגן פתרונות, הוא מצביע בעיקר על הבעיות - ובכך הוא מצטרף לשורה של פרשנים, "לשעברים" וגם עיתונאים. מנסה להשפיע - אולי גם לתפוס כותרת. ברק ונתניהו בחרו לשתוק היום באופן מכוון ומעדיפים לתת לגל הזה לעבור - מבלי להתעמת עמו. ואולם, דבריו כבר עוררו ביקורת פוליטית נגדו: יש הקוראים לו לבחור האם הוא אישיות פוליטית או לא, ויש שהרימו גבה נוכח הביקורת. שר בכיר אמר היום בתגובה: "דברי דגן אינם לגיטימיים. הוא לא נבחר ציבור, הוא פקיד שהיה חשוף לדיונים סודיים".