חמישה ימים אחרי שהתפוצצה פרשת האסיר X ברעש גדול, ממשיכים להיחשף פרטים חדשים: הערב אנחנו מפרסמים כי בין פרקליטיו של העציר, רועי בלכר ובועז בן-צור, התקיים משא ומתן סביב האפשרות לחתימה על עסקת טיעון שקווי המתאר שלה כבר סוכמו - טרם שם זיגייר קץ לחייו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השבוע דווח כי יממה לפני שהתאבד האסיר X, הגיע עורך הדין אביגדור פלדמן לתאו של זיגייר, ככל הנראה כדי לסייע לאביו של זיגייר לקבל "דעה שנייה" בכל הנוגע לעסקת הטיעון שהוצעה לו.
"לא רדפנו את זיגייר", אמר גורם ביטחוני בכיר, "הוא מת מהבושה. היינו מסכימים שבית המשפט ישלח אותו לתקופת מאסר חד-ספרתית, ובלבד שיסייע בחקירה, בתיקון הנזקים, ויתחייב 'לסתום את הפה'".
אוסטרליה: "נחקור את מות זיגייר"
בקנברה לא מסתפקים בחקירה הישראלית בפרשת נסיבות מותו בכלא של האסיר X. שר החוץ האוסטרלי, בוב קאר, הודיע היום כי משרדו יפתח בחקירת התאבדותו של זיגייר. תאוריות קונספירציה שונות כבר פותחו בתקשורת האוסטרלית, וכעת החליטה הממשלה בקנברה לבדוק בעצמה את הטענות - ולדרוש תשובות גם מישראל. שר החוץ קאר אמר שבמשרדו כבר החלו בגיבוש דוח על הפרשה, "שיחקור את כל הקשרים הקונסולאריים בין אוסטרליה לישראל, כולל הקשרים בין סוכנויות הביון של שתי המדינות".
"ביקשנו מממשלת ישראל לתרום לדוח", אמר קאר לעיתונאים. "אנחנו רוצים להעניק להם את ההזדמנות להעניק לנו הסבר. תהיה לזה השפעה פרקטית במקרים בעתיד שבהם אזרחים אוסטרלים יקבלו יחס דומה".
שר החוץ האוסטרלי הסביר: "אני צריך לדעת איזה קשר קיים בין הסוכנויות האוסטרליות ואלה של ישראל ואני צריך לראות מה הישראלים רוצים לומר לאוסטרליה. המפתח הוא לקבל את כל המידע".
הנגבי: "מוזר שהח"כים לא עודכנו בפרשה"
חבר הכנסת צחי הנגבי (הליכוד-ביתנו) מתח היום ביקורת על מערכת הביטחון, ואמר כי "מאוד מוזר שנושא כזה, שיש לו היום משקל משמעותי, לא הובא לידיעת ועדת המשנה לשירותים חשאיים". האחרון עמד בראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בעת שבה התרחש המקרה.
"המסורת היא", אמר הנגבי, "שבשיח שמתנהל בין הכנסת לראשי השירותים החשאיים היא שמביאים לידיעת הוועדת המצומצמת אירועים שבהם יש חשש למבוכה". הוא הוסיף, כי "זה מאוד מפתיע, אבל אני יכול רק לקוות שיושב הראש של הוועדה שבא בעקבותיי, שאול מופז, שנכנס לתפקידו ב-2010, קיבל מידע על המקרה".
הנגבי המשיך בדברי הביקורת על מערכת הביטחון, וציין כי "אם לא כך היה - יש בכך כדי להעיב על האמון העצום שהוועדה נותנת בזרועות הביטחון, לאחר עשרות שנים שבהן הוכח כי הם יודעים לשתף במידע. גם כשמדובר בהישג מרשים וגם כשמדובר בתקלה".