אחרי סאגה ארוכה, ועדות, מסמכים מזויפים, סכסוכים מתוקשרים ועקיצות אינסופיות - היום מסתיים עידן בתולדות צה"ל ונפתח עידן חדש. רא"ל גבי אשכנזי סיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ופינה את הכיסא לרמטכ"ל ה-20: רא"ל בני גנץ. כאן בחדשות 2 באינטרנט אנו מעבירים בשידור חי את האירועים החגיגיים במהלך היום.

אחרי הענקת הדרגות הרשמית לרב-אלוף גנץ במשרד ראש הממשלה הבוקר, יצאו גנץ ואשכנזי יחדיו לרחבת הכותל המערבי. לאחר מכן הגיעו השניים לבסיס הקריה בתל אביב, שם סקרו הרמטכ"ל היוצא והרמטכ"ל הנכנס את משמר הכבוד של חיילי צה"ל, ולחצו את ידי כל האלופים שהגיעו למעמד.

לאחר מכן התכנסו שר הביטחון, אשכנזי, גנץ וחברי פורום המטה הכללי בלשכת הרמטכ"ל והרימו כוסית. "הצטרפתי לחדר הזה בחרדת קודש. כשאתה מתיישב על הכיסא - שום דבר לא מכין אותך לתפקיד", הודה הרמטכ"ל היוצא, "אבל אם משהו עוזר לך להתמודד עם ההכרעות בחדר הזה - הם האנשים האלה: חבורה יוצאת מהכלל של אנשים פטריוטים ורציניים".

אשכנזי בירך את מחליפו פעם נוספת והעניק לו את ספר המטרות של רצועת עזה. "אין לי ספק שתזכה לשיתוף פעולה מצד שר הביטחון", הדגיש. גנץ מצדו אמר: "אני יודע לאן אני נכנס, עכשיו אני מתחיל להרגיש לאן אני נכנס. אני עושה את זה בחפץ לב ובכובד ראש".

בצאתם מהרמת הכוסית, נערך משמר כבוד לרמטכ"ל היוצא. אשכנזי יצא ברכבו בנסיעה איטית לעבר היציאה מהבסיס, אלא שמאות חיילי צה"ל עמדו בצד הדרך והריעו לו ממושכות, עד שאשכנזי נעתר להם, יצא מהרכב והחל ללחוץ ידיים. רק לאחר מכן יצא הרמטכ"ל היוצא מהבסיס בדרך לחייו החדשים - כאזרח.

אשכנזי לגנץ: "הובל אותנו בנחישות ובבטחה"

טקס הענקת הדרגות נערך הבוקר בירושלים במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, שרים, חברי כנסת, פורום המטה הכללי ואורחים נוספים. את האירוע כיבד בנוכחותו אדמירל מייקל מאלן, יושב ראש המטות המשולבים האמריקאי, שהגיע ארצה במיוחד על מנת להשתתף באירועי הפרידה מרא"ל אשכנזי.

הרמטכ"ל היוצא רב-אלוף גבי אשכנזי אמר בטקס בלשכת רה"מ כי "לפני ארבע שנים בדיוק ניצבתי במקום הזה, קיבלתי את נס הרמטכ"ל מחברי בן המושב, רא"ל במילואים דן חלוץ, שתרומתו למדינה ענקית. הרגשתי אז שאני חש כאיש העומד בפני תחילת שליחותו, והיום אני בסוף שליחותי בתקווה ואמונה שעשיתי ככל שביכולתי לשאת בהצלחה באחריות, למלא את חלקי בשמירה על המדינה הזו שדורות חלמו עליה ואלפים שמרו על קיומה בחייהם".

אשכנזי הוסיף כי הוא פעל ברוח דבריו של רבין, שאמר כי "לא בונים מדינה בכותרות העיתונים, מדינה נעשית במעשים קטנים ואפורים". "לא בנינו יש מאין, התשתית הייתה קיימת", אמר הרמטכ"ל היוצא. "ניסינו לבנות מחדש את האמון של החיילים במערכת וחשוב לא פחות את אמון העם בצבאו. ביססנו את יכולת ההרתעה, ביצרנו וחיזקנו את חומת המגן של הארץ הזאת, שרבים חשו שהתערערו. עשינו הכל, כדברי רבין, במעשים קטנים".

"מצאתי את הצבא דרך חיילי המילואים וחיילי הסדיר, ילדי שדרות וישובי עוטף עזה, שלראשונה יצאו לקייטנות בעקבות מבצע עופרת יצוקה", לדברי אשכנזי. "התוצאה התאפשרה הודות לכל אותם אנשים שעמלו ונקראו לדגל. אלה הם חיילי צה"ל ומפקדיו, בסדיר ובמילואים, שהמטען האנושי שהם נושאים הוא הדלק שמניע את המדינה. יחד ניהלנו מאבק עיקש נגד כל שלוחותיו של ציר הרשע שניסה לערער את מציאות חיינו. אני סבור כי בשדות הקרב המורכבים בהם לחמנו, נתנו את התשובה הנחושה ביותר לכל אוייבינו. רק בזכות הנחישות הצלחנו להשאיר בביטחון לתושבינו ואת השקט לביתם".

תולה את המדים

"העברתי את נס הרמטכ"ל לידידי ושותפי לדרך, רב-אלוף בני גנץ, וסגרתי מעגל משותף. היום לפני 10 שנים הענקתי לבני דרגות אלוף ביחד עם הרמטכ"ל מופז, לאחר מינויו של בני למפקד הגיס הצפוני. 10 שנים אחרי, אני זוכה לעמוד לצידו כשהוא עולה לפסגת האחריות הלאומית". אז פנה אשכנזי למחליפו בתפקיד, ואמר: "בני, השקט שלך, יכולותיך הייחודיות יסייעו לך לנווט בבטחה את ספינת הביטחון שלנו לחוף מבטחים. כולנו מאמינים בך, בהצלחה"

"היום אני תולה את מדי צה"ל אחרי 40 שנות שירות, ברגעי הישג ורגעי מבחן", סיכם הרמטכ"ל היוצא את דבריו. "ככל בן אנוש גם שגיתי, שגיאות שנבעו מתוך רצוני הכן למלא את המשימה, ואני מקווה שפעלתי כמיטב הבנתי למען ביצור עוצמתו של צה"ל ומדינת ישראל".

הרמטכ"ל הטרי: "אשתף פעולה עם גלנט בעתיד"

לאחר מכן עלה לנאום רב-אלוף בני גנץ. "עוד בטרם נוסדה המדינה, היא עמדה נוכח אתגרים בטחוניים קשים ומורכבים", אמר הרמטכ"ל. "בימים אלו, אם נביט בסביבתנו, לצד חוסננו ממשיכים להתקיים אירועי טרור, וסכנות מלחמה אינן בבחינת דבר שאיננו אפשרי. בכפוף להנחיית ממשלת ישראל, צה"ל יתאים עצמו לקראת עתיד אפשרי אלו, תוך שהוא עומד עם אתגרי ההווה ומגן על הארץ בזירות השונות".

"לאורה של מציאות זו, אני, בני גנץ, בנם של ניצולי שואה, בן לשרשרת הדורות של העם היהודי, מפקדם הישיר של אלפי חיילים ומהיום המפקד העליון של כל חיילי צה"ל. אני מודה לראש הממשלה, לשר הביטחון לממשלת ישראל על האמון שנתנו בי. מתוך תחושת אחריות רבה וכבדה, מתוך ניסיוני רב השנים ומתוך אמונה ביכולתי המקצועית, אני מקבל עלי בכבוד רב את התפקיד".

בהמשך התייחס הרמטכ"ל הנכנס לפרשת גלנט ולנסיבות שהובילו למינויו לתפקיד. "זה הוא יום מרגש, נכון שנלמד מהנסיבות שהובילו להיום, אך יש לזנוח אותן", דברי גנץ. "אני מודה ליואב גלנט על תרומתו למדינה ואשתף איתו פעולה בעתיד. אני מודה לאלה שסייעו לי להיכנס לתפקיד ואני משוכנע שהתנהלות זו תתקיים לכל הדרך. צה"ל הוא צבא העם, כדרכיו בעבר".

לאחר מכן פנה גנץ לרמטכ"ל היוצא, ואמר: "גבי אשכנזי, מפקדי וחברי מהרי הצפון, בטחונית נתת מעצמך, קיבלת עליך את הפיקוד על צה"ל, בדרכך שלך ובהצלחה רבה קידמת את בניין כוחו של צה"ל, פיקדת על מבצעים חשובים, גלויים וחסויים. אתה מעביר לי צבא חזק, בטוח, מקצועי ודרוך. אני מתחייב להמשיך באותה נחישות ומקצועיות".

על שליחות ומסירות

רב-אלוף גנץ הודה בהמשך לבני משפחתו. "למשפחתי המורחבת, ובעיקר לך, רויטל, ולכם, ילדיי: נדב, נגה, ניר ונועם – אין לי המילים לתאר את אהבתי לכם, וזו גם לא העת, ובוודאי לא זה המקום. וממילא לא יימצאו המילים לומר את ההערכה הראויה להקרבה האישית המשפחתית שלנו. אודה רק על השותפות ועל הנכונות למסירות מוחלטת זו, שהייתה כל השנים, וזו שנדרשת עתה יותר מתמיד".

"אדוני ראש הממשלה, ואדוני שר הביטחון, מכובדיי", סיים הרמטכ"ל הנכנס את דבריו. "קראנו בפרשת השבוע, פרשת תצווה, על בגדי אהרון הכוהן הגדול בעבודת המשכן – "ושמת את שתי האבנים על כתפות האפוד אבני זיכרון לבני ישראל . . . והיה על אהרון לשרת.

"כאבנים אלו על כתפי האפוד של אהרון הכוהן, כן דרגת הרב-אלוף, שזה עתה הענקתם לי. דרגת שררה אני מקבל עליי, אלא משקל כבד המסמן, מלבד את האחריות הרבה המוטלת עליי, את שירותי את העם. אעשה שליחותי זאת טוב ככל שאפשר כשמלווים אותי, מחויבויותיי לתפקיד, לממשלת ישראל ולאזרחי ישראל הנושאים עיניהם אלינו באמון, בביטחון ובתקווה".

ברק לאשכנזי: "מודה לך על ארבעה עשורים שהובילו לחיזוק של צה"ל"

שר הביטחון נאם בקצרה לאחר מכן. "אני יודע כמה הטקס הזה מרגש, כמי שיצא לו להשתתף בו פעמיים, כרמטכ"ל נכנס ויוצא", אמר ברק. "הטקס הזה חיוני למדינת ישראל. במדינה המיוחדת שלנו, אין דומה לתפקיד הרמטכ"ל, אשר משפיע באופן עמוק ביותר על יכולותיו של צה"ל ועל איך שצה"ל והמדינה נתפסים באזור ובכלל, השפעה אדירה על אמון צה"ל בעצמו ואמון הציבור בצה"ל. רוב הזמן צה"ל עוסק במוכנות וברגע אחד נקרא לתפקיד הרמטכ"ל, הנמצא בנקודת מוקד יחודית".

בשלב זה פנה ברק לרמטכ"ל היוצא, ואמר: "אני מודה לך, גבי, על ארבעה עשורים שהובילו לחיזוק של צה"ל וכוח ההרתעה שלו. אני מאחל לך דרך צלחה. אני מאחל לבני שתשכיל לקחת את צה"ל הלאה, אל מול האתגרים החדשים, הסביבה שלנו משתנה, אנחנו בתוך תקופה לא פשוטה, גם מול האתגרים בחוץ וגם בפנים. אני מאחל לכולנו שתתברכו אתם ואנחנו. השם עוז לעמו ייתן, השם יברך את עמו בשלום".

נתניהו לגנץ: "שמור על צה"ל, שמור על החיילים והם ישמרו עלינו"

ראש הממשלה נתניהו פתח את דבריו בדברי תודה לרמטכ"ל היוצא. "על המנורה שהענקתי לגבי כתוביו דבריו של דוד בן גוריון: 'כל חייל חייב לראות את עצמו במצבים מסויימים כאילו בו תלוי גורל המערכה'", אמר ראש הממשלה. "גבי, תודה לך שעשית כל כך הרבה כדי להבטיח את גורל המערכה. היית בראש ובראשונה חייל, היית מפקד, אני רוצה להודות לך בשמי ובשם העם על הפעולה החשובה בביצור כוחו של צה"ל".

בהמשך פנה רה"מ לרמטכ"ל הנכנס. "בני, אתה מקבל היום את שרביט הפיקוד על צה"ל. יש לך את כל הנתונים להצליח במשימה הזאת, עברת שורה של תפקידים, אתה מכיר את צה"ל והוא אותך, זה חשוב היום משום שאתה תמצא את הדרך המיוחדת שלך המשלבת נחישות שקטה, רוגע ודרכי נועם כדי להבטיח המשכיות ויציבות".

"היציבות היא חשובה, משום שאנחנו חיים בעידן של אי יציבות", אמר נתניהו. "רעידת אדמה פוקדת את העולם הערבי ואיננו יודעים כיצד יסתיימו הדברים. אנחנו פה במדינת ישראל שברנו את כל כללי ההיסטוריה, אך ארצנו היא אכן קטננטונת, וצרותינו נובעות מגודל הארץ ומהאופי המשתנה של הסביבה. אנחנו נערכים לכל אפשרות שהיא, אנחנו בטוחים שבסופו של דבר, המשענת האמיתי של היכולת שלנו לבסס את קיומינו ולשכנע את שכנינו להיות עימנו בשלום, המשענת הזו היא צה"ל. זוהי הערבות האמיתית להבטחת עתידינו".

"אנחנו מדברים על חשיבותו של צה"ל בימים האחרונים ונזכרתי בדברים שכתב אחי יוני ז"ל, כמה שנים לפני שהוביל את חייליו לשחרור החטופים באנטבה, להוריי: "צה"ל הוא הגורם היחיד העומד כעת בפרץ ומונע את שחיטת עמינו כבימים עברו". אלה שמייחלים להשמידנו עדיין כאן, אבל גם אנחנו עדיין כאן. אמא שלך, בני, הייתה בברגן-בלזן, וביום השחרור היא שקלה 28 ק"ג. אני אמרתי שאני משוכנע שהיא בטח חלמה על פת לחם, על הדברים הפשוטים ביותר של הקיום. היא לא יכלה להאמין שכעבור 66 שנה, בנה יהיה הרמטכ"ל של מדינת ישראל. הוא אולי לא חלמה על זה, אבל החלום הזה מתממש כאן היום לנגד עינינו. זהו הצו הגדול שרובץ בפתחך, בני, מתוך היכרותך את ההתנסות הייחודית של דורנו ודור הורינו, הצו הזה ילווה אותך. בני, שמור על צה"ל, שמור על החיילים והם ישמרו עלינו. תודה גבי, בהצלחה בני".

גנץ הבוקר: "החיוכים נגמרים, העבודה מתחילה"

הרמטכ"ל החדש בני גנץ התחיל את היום החגיגי בפגישה הבוקר עם תלמידים וחניכי תנועות נוער בראש העין, מקום מגוריו, שבירכו אותו והעניקו לו פרחים. "החיוכים נגמרים היום, העבודה מתחילה בצהריים", אמר מי שייכנס לנעלי החייל מספר 1, והוסיף: "זה יום חשוב לי ולמשפחה שלי, ולכל עם ישראל. אני חושב שאעשה את העבודה הכי טוב שאפשר".

רעייתו של הרמטכ"ל הנכנס, רויטל גנץ, אמרה הבוקר בראיון לרשת ב' כי "אני מאחלת לו בהצלחה, שיהיה רמטכ"ל של שלום ושיצליח. מבחינתנו זה יהיה קצת יותר קשה או דורש, בני יהפוך להיות יותר של העם ופחות שלנו... אבל זה לא מה שצריך להדאיג אותנו".

רב אלוף בני גנץ נולד בשנת 1959 במושב כפר אחים להוריו מלכה ונחום ז"ל, ניצולי שואה, ממקימי המושב. הוא התגייס לגדוד הנח"ל המוצנח של חטיבת הצנחנים בשנת 1977, שם שירת בשורה ארוכה של תפקידים כלוחם וכמפקד. בשנת 1979 סיים קורס קצינים, מונה למפקד מחלקה בחטיבת הצנחנים ואחר כך שימש כסגן מפקד פלוגה. במלחמת "שלום הגליל" החליף מפקד פלוגה שנפצע ולחם עם חייליו בקרבות במערב העיר ביירות. בהמשך שירת כמפקד פלוגת ההנדסה של חטיבת הצנחנים, כקצין אג"ם חטיבתי וכסגן מפקד יחידת 'שלדג'.

בשנת 1987 הועלה גנץ לדרגת סגן-אלוף ומונה למפקד גדוד "אפעה" בחטיבת הצנחנים. בתקופה זו התמקד הגדוד בפעילות מבצעית בדרום לבנון. בשנת 1989 מונה למפקד יחידת העילית "שלדג" של חיל האוויר. במהלך תקופה זו, פיקד בין היתר על הכוחות שאבטחו את מבצע "שלמה" להעלאת יהודי אתיופיה לישראל. בשנת 1992 הועלה לדרגת אלוף-משנה ומונה למפקד חטיבת צנחנים במילואים. בשנת 1994 קיבל את הפיקוד על חטיבת יהודה באוגדת יהודה ושומרון. בין השנים 1997-1995 שירת כמפקד חטיבת הצנחנים. בשנת 1998 הועלה לדרגת תת-אלוף ומונה למפקד אוגדת מילואים בפיקוד הצפון.

רב-אלוף גנץ בכותל המערבי, היום (צילום: חדשות 2)
רב-אלוף גנץ בכותל המערבי, היום|צילום: חדשות 2

בשנת 1999 קיבל גנץ את הפיקוד על יחידת הקישור ללבנון (יק"ל), לאחר נפילתו של תא"ל ארז גרשטיין ז"ל. שימש כמפקדה האחרון של היק"ל לפני נסיגת צה"ל מרצועת הביטחון ובמהלכה והיה לקצין האחרון שיצא משערי לבנון. בשנת 2000 , ימים ספורים לפני פרוץ אירועי "גאות ושפל", מונה למפקד אוגדת יו"ש ופיקד עליה בשנה הראשונה לעימות. בשנת 2001 הועלה לדרגת אלוף ומונה למפקד הגייס הצפוני. בשנים 2005-2002 כיהן כאלוף פיקוד הצפון. בשנת 2005 מונה למפקד זרוע היבשה, תפקיד בו נשא גם בזמן מלחמת לבנון השנייה. בשנת 2007 יצא לארה"ב כנספח צה"ל בוושינגטון, ובשנת 2009 התבקש ע"י שר הביטחון והרמטכ"ל לבוא ולשמש בתפקיד סגן הרמטכ"ל, תפקיד אותו מילא עד נובמבר 2010.

רב-אלוף גנץ הינו בוגר המכללה לפיקוד ומטה והמכללה לביטחון לאומי וקורס הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב (אחד משלושה קצינים בצה"ל שסיימו את קורס ההכשרה של יחידת "הכומתות הירוקות" של צבא ארה"ב). הוא בעל תואר ראשון בהיסטוריה באוניברסיטת תל אביב ותואר שני במדעי המדינה בארה"ב, בניהול NDU באוניברסיטת חיפה ובעל תואר שני נוסף באוניברסיטת משאבים לאומיים. גנץ נשוי לרויטל ואב לארבעה - נועם, ניר, נדב ונוגה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  


משפחת גנץ (צילום: חדשות 2)
משפחת גנץ|צילום: חדשות 2
הרמטכ"ל ה-20 - סיקור מיוחד:

בני גנץ: הבן לניצולי שואה שהפך למפקד צה"ל

צפו: ערב הפרידה מגבי אשכנזי

אמו של אשכנזי: "גבי כנראה ישר מדי למדינת ישראל"

סופית: הממשלה אישרה את מינוי גנץ

צפו: הרמטכ"ל מתפלל בכותל המערבי

צפו: הנשיא פרס נפרד מאשכנזי