בימים אלה מתחדשים הדיונים על תקציב הביטחון ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון מזהיר מפני השלכות הקיצוץ. במהלך דיון בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת אמר יעלון: "יש פגיעה אנושה באימונים. אנחנו נמצאים בשבר. אנחנו הולכים לרדת עוד ברמת האימונים באוויר, בים וביבשה. לדעוך במוכנות, בכוננות ובכשירות. החל מהחודש ניאלץ להיכנס לתקופה קשה מאוד. יש פגיעה קשה בכשירות הלוחמים הסדירים, שלא לדבר על המילואים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יעלון מתח ביקורת על משרד האוצר ואמר כי "האופן שבו מתנהל הדיון על תקציב הביטחון הוא לא ראוי. קראו לזה פעם 'בזאר טורקי'. זה דיון לא רציני. צריך שהאוצר יעמוד בחוקים ובהחלטות הממשלה".
"תהיה פגיעה קשה אם לא תתקבל החלטה מיידית אחרת", הזהיר יעלון. "המשמעות המיידית היא פגיעה באימונים, בכשירות, במוכנות ובכוננות בכל המערכים. התמונה היא עגומה בכל היבט. אם לא יהיו הזמנות חדשות מהתעשיות הביטחוניות יהיו פיטורי עובדים, ומפעלים בפריפריה ייפגעו למרות שאנחנו מחזיקים אותם בשיניים".
"אין משרד מפוקח כמו משרד הביטחון", הדגיש שר הביטחון בדיון. "למה אנחנו צריכים לשלם בלו על דלק של טנקים ומטוסים וסטי"לים, והתחבורה הציבורית פטורה מבלו? מטילים על בסיסי צה"ל ומתקנים ארנונה שגדלה משנה לשנה".
"זה מגיע היום ל-700 מיליון שקל ויש תביעות על סך של מיליארד וחצי דולר", סיכם יעלון. "כל אלו לא מספרים שנותנים ביטחון. הורדנו סדר כוח, סגרנו חטיבות וטייסות, פיטרנו משרתים, לקחנו על עצמנו קיצוץ של שלושה מיליארד שקלים".
בסביבתו של שר האוצר יאיר לפיד הגיבו לדברים החריפים של יעלון ואמרו כי "במקום לקצץ בשומנים ובפנסיות, שר הביטחון מעדיף להלך אימים. רק באוקטובר האחרון הוחלט על תוספת של 3 מיליארד שקל והוחלט שעד 2014 לא ייגעו בתקציב הביטחון. מה שקורה עכשיו זה בזאר טורקי, חבל שלא מקצצים בדברים חיונים. העיתוי הוא לא מקרי, מתחילים בדיונים בתקציב השנה הבאה".
גורמים בצבא: "האוצר הסית נגד אנשי הקבע"
בדיון שנערך בחודש אוקטובר האחרון בקבינט המדיני-ביטחוני, ועסק בנושא הקיצוץ בתקציב הביטחון, נשמעו חילופי האשמות בין אנשי משרד הביטחון לנציגי האוצר. גורמים בצבא טענו אז כי "האוצר מסית נגד אנשי הקבע ומתנהל כמו גוף שיש לו מדינה". מנגד, הצהיר שר האוצר לפיד כי משרדו יילחם על כל שקל.
מערכת הביטחון דרשה להקטין את הקיצוץ בתקציבה בכארבעה מיליארד שקל וטענה כי שיעור הקיצוץ שהציע האוצר גדול מההיקף שעליו סוכם. עוד לפני הדיון בקבינט נפגשו בנפרד אנשי משרד האוצר ואנשי מערכת הביטחון עם ראש הממשלה נתניהו כדי לנסות ולמצוא פתרון.
"יפה לדבר על מעמד הביניים, אבל אלפי משרתי קבע מפוטרים ועוד אלפי עובדי התעשיות הביטחוניות שאולי יפוטרו זה לא מעמד הביניים?", אמרו בכירים במערכת הביטחון. "האוצר מסית נגד אנשי קבע שמרוויחים משכורות נמוכות מאוד".