גיורא איילנד (צילום: פלאש/90 )
האלוף במילואים גיורא איילנד|צילום: פלאש/90

שבוע חלף מאז תחילתו של מבצע "צוק איתן" וטרם ניתנה אות לכניסה קרקעית לעזה. במקביל, מתקבלים דיווחים על ניסיונות בחמאס להגיע להפסקת אש ושורה של דרישות בהן הסרת המצור על עזה. 7 ימים אחרי, לאן פנינו מועדות? האם כניסה קרקעית היא המהלך הנכון? מה היעד הריאלי? ומה קרה בדרך לכושר ההרתעה של ישראל? ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר, האלוף במילואים גיורא איילנד משיב לשאלות ופורס את משנתו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לישראל יש בגדול שתי חלופות ביחס למטרות המבצע - האחת הנמוכה ביותר והיא: שקט תמורת שקט וחזרה להבנות עמוד ענן - זו מטרה צנועה יחסית והיא ניתנת להשגה תוך ימים ספורים, כיוון שגם הצד השני כנראה מוכן לה ומבין שהוא לא יוכל לקבל הישגים נוספים, כמו אלו הקשורים לשחרור אסירים", מסביר איילנד.

לדבריו, הבעיה במטרה הראשונה נעוצה בכך שיש בה השלמה עם העובדה שלחמאס יש יכולות צבאיות לפגוע בכל מדינת ישראל והוא יכול לחזור למצב הנוכחי בכל פעם. "המטרה השנייה גבוהה בהרבה", מציין ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר, "זו מטרה שגם מציבה שקט תמורת שקט, אבל במסגרתה אני לא רק רוצה שבחמאס לא ירצו לירות על ישראל, בגלל פחד, אלא שהם לא יוכלו לירות יותר את אותן רקטות ארוכות טווח".

איילנד מוסיף כי כדי להשיג את המטרה השנייה, שתכליתה פגיעה או פירוק של כל תשתיות הטילים של חמאס, קיימות שתי דרכים: "דרך אחת היא צבאית ומחייבת פעולה קרקעית, שתכליתה לפגוע פגיעה קשה בתשתית הטילים ובמקומות שבהם מחזיקים אותם. הדרך השנייה היא לנסות ולהשיג את המטרה דרך הסדר מדיני שבו חמאס יוותר על היכולות האלה, אבל בשביל זה הוא צריך לקבל משהו בתמורה".

האו
"המחירים של חמאס כבדים יותר"|צילום: רויטרס, חדשות

"ישראל לא צריכה להילחץ"

לדברי האלוף במילואים, חמאס צפוי להציג שלוש דרישות מרכזיות. "ראשית הוא צפוי לדרוש הכרה בינלאומית דה-פקטו כשליט לגיטימי בעזה, שנית התחייבויות כלכליות בינלאומיות נדיבות ורחבות לשיקום הרצועה, שלישית הסרת המצור הימי, שזה אומר גם פתיחה רחבה יותר של המעברים וגם פתיחה של עזה ומצרים ובנוסף שישראל תסיר את הסגר הימי".

ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר מציין כי אם היה בקרב מקבלי ההחלטות כעת היה מעדיף את השגת המטרה השנייה של פירוק תשתיות הטילים של חמאס, גם בתמורה לשלושת המחירים. "אני מוכן לשלם את שלושת המחירים שהחמאס ידרוש, כולל הסרת המצור הימי, לא במובן שכל אחד יישלח כל אוניה שהוא רוצה לעזה, אלא שיהיה תהליך מפוקח של העברת שאטלים מאירופה לרצועה בפיקוח משטרות של האיחוד האירופי, מה שמבטיח שמה שיגיע לעזה זה מזון ותרופות ולא טילים", מסביר איילנד את משנתו.

"חלון ההזדמנויות לא מצטמצם"|צילום: AP

בתשובה לשאלה האם ככל שחולפים הימים מצטמצם חלון ההזדמנויות לכניסה קרקעית לרצועה משיב האלוף במילואים: "חלון ההזדמנויות לא הולך ומצטמצם בהכרח. יש לישראל הרבה הישגים והם תוצאה של מציאות ביטחונית. אנחנו משלמים מחירים, אבל המחירים של חמאס כבדים יותר ולכן ישראל לא צריכה להילחץ".

איילנד מוסיף כי הוא אינו סבור שיש פגיעה בכושר ההרתעה של ישראל ככל שהימים עוברים. "כושר הרתעה הוא מושג פסיכולוגי - מה שחושבים שאתה יכול ומוכן לעשות. אני לא חושב שההרתעה נפגעת, אלא להיפך אנחנו מקבלים כעת חיזוק".