ארבע עשרה שנים וחצי חלפו מאז נראה החייל גיא חבר בפעם האחרונה בבסיסו שברמת הגולן. מאז נעלמו עקבותיו, וכל החיפושים אחריו עלו בתוהו. הערב אנו חושפים לראשונה עדות חדשה שנחקרת בישראל, של אישה שטוענת שראתה את חבר בחיים.
האישה, מרים קויניקה, היא אזרחית גרמניה וחוקרת יהדות במקצועה. בשנים האחרונות היא ביקרה במדינות מוסלמיות רבות, בהן גם אירן וסוריה. לפני שש שנים, בעת שביקרה בעיר חלב, נעצרה קויניקה על ידי אנשי המודיעין הסורים ונלקחה לחקירה בדמשק. לדבריה, המתורגמן בחקירה היה לא אחר מאשר החייל הישראלי הנעדר גיא חבר.
"הפנים שלו היו צרות מאוד. העור היה חום. הוא היה ביישן", אמרה קויניקה בישראל. היא התעקשה כי האדם שלפניה אכן היה החייל הנעדר, בין היתר בשל כך שדיבר עברית: "הוא לא דיבר מילה אחת בערבית. היו שלושה אנשים בחדר - אחד שכתב פרוטוקול, אחד שתרגם ואחר ששאל את השאלות".
שבועיים אחרי ששבה למולדתה, זומנה קוינקה למסור עדות במודיעין הגרמני. בישראל היו מודעים לדבריה אך לא התייחסו אליהם ברצינות. בתקופה האחרונה הוחלט לבדוק את דבריה והיא זומנה לגולל את סיפורה גם בישראל.
"נתנו לי תמונה של רון ארד. הוא נראה אחר", אמרה החוקרת הגרמניה. "מצאתי אינפורמציה ותמונות של גיא חבר. אני ראיתי אותו וידעתי שהוא היה האיש ששאל אותי".
בעקבות המידע, פגשה לפני כמה חודשים אמו של גיא, רינה חבר, את שר המודיעין הגרמני ארנסט אורלאו. "הם לא יכולים להיות בטוחים ב-100% שהיא ראתה את גיא, אבל הם נתנו לה אמינות מאוד גבוהה", סיפרה אמו של החייל.
היא הוסיפה כי "בגלל המצב בסוריה, נאמר לי שכרגע אין לגרמניה הרבה מה לעשות בנושא של גיא. ההשפעה שהייתה להם קודם לכן לא כל כך אפקטיבית עכשיו".
המסתורין נמשך מקיץ 1997
גיא חבר נראה בחיים לאחרונה בחיים ב-17 באוגוסט 1997 בבסיס חיל התותחנים שבו שירת ברמת הגולן. מאז אבדו עקבותיו והתעלומה על מה שעלה בגורלו נותרה לא פתורה. לפי עדויות שונות, הוא נצפה בפעם האחרונה ליד מכונת המשקאות בבסיס כשלבש מדי ב' ומצויד בנשקו האישי - רובה סער מסוג "גליל". גם הנשק לא אותר עד היום.
בימים הראשונים אחרי ההיעלמות, סברו מפקדיו של חבר כי החליט לשים קץ לחייו בשל סכסוך שהתגלע בינו לבין מפקדו שבעטיו זומן למשפט צבאי. במרוצת השנים, בשל העובדה שלא נמצא אף פריט ששייך לו או ראיות אחרות כלשהן שהיה בכוחן לשפוך אור על גורלו, הועלתה השערה שלפיה נחטף גיא חבר לסוריה ומוחזק שם בחיים.
הפעם האחרונה שבה עלה שמו של חבר לכותרות הייתה לפני שנתיים. בינואר 2010 הודיעה היחידה לאיתור נעדרים של צה"ל על חידוש החיפושים אחריו, בעקבות "מידע חדש ומשמעותי" על גורלו. הציפייה הרבה לשים קץ לתעלומה הסתיימה באכזבה צורמת: יום למחרת תחילת החיפושים הקדחתניים שנערכו אחריו ברמת הגולן, התברר כי עצמות אדם שנמצאו אינן שרידיו של חבר - אלא של חייל סורי.