הצנזורית הצבאית הראשית תת אלוף סימה וקנין גיל מצאה עצמה השבוע בעין הסערה, שהתעוררה בעקבות חשיפת פרשת כליאתו והתאבדותו לכאורה של האזרח האוסטרלי בן זיגייר, שנטען כי היה "סוכן מוסד". הבוקר היא התראיינה לאילנה דיין בגלי צה"ל והתייחסה לאיסור הפרסום הגורף שהוטל על פרשת האסיר x וההתמודדות עם הפרסומים בחו"ל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תת אלוף וקנין הסבירה כי הסכימה להגיב לפרשה רק לאחר שהוסר חלקית צו איסור הפרסום. "אני עולה שלושה ימים אחרי שהיא רצה באוויר, לא סתם. גם הצנזור הראשי הייתה חשופה לצו איסור פרסום", היא ציינה. "למרות השיח התקשורתי, יש בסיס עובדתי לדברים, אבל רב המרחק לפרשנות".
"אם הייתי מנסה לבלום את הפרסום הרי שלא הייתי מתירה לכולכם לדבר על שיחות חברי הכנסת ודבריהם במליאה", הסבירה הצנזורית הראשית את ההחלטה להתיר לפרסום את דבריהם של חברי הכנסת במליאה, ורמזה לעמדתה שלה בעניין הפרסום.
"תמיד כשנשאלתי, אמרתי - חברי הכנסת בישראל הם דרג נבחר ואין לי כוונה להתערב בדברים הנאמרים. עם זאת, בהחלט ביקשתי מאחד מאנשינו ביחידה להתקשר לסגן קצין הכנסת ולידע אותו בדבר צו איסור הפרסום. שיכירו. אבל לכל מי שהתקשר לשאול אותי האם בגלל צו איסור פרסום צריך להוריד את הדברים במליאה - אמרתי אין דבר כזה. גם לעיתונאים".
"הרבה שופטים השתכנעו שאסור לפרסם"
הצנזורית הראשית הוסיפה כי ההחלטה בעניין לא הייתה נתונה רק בידי הצנזורה. "זה אירוע גדול יחסית שבו לא הצנזור, אלא דרג שופטים, מבית משפט מחוזי ועד העליון קיבלו את ההחלטה. הם השתכנעו שנכון שיהיה צו איסור פרסום, גם על עצם הצו. אין שופטים זוטרים, אבל זה לא נבחן בדרג שופט צעיר בשלום. אני מכירה את מי שנדרש היה ללכת ולהסביר את האירוע ואיך הוא חזר, וכמה קשה היה להסביר. כל כך הרבה שופטים השתכנעו. סימן שזה לא שיגעון של גוף או של הממשלה".
היא הוסיפה וגוננה על הגוף בראשו היא עומדת. "לא אכפת לנו להיות הילד הרע. לא אכפת לנו לחטוף על הראש כשטועים. אני גם מוכנה לשקול לא להסב את ליבו של קצין הכנסת שיש צו איסור פרסום בפעם הבאה".
הצנזורית נמנעה לכל אורך הראיון, בו היא נשמעה נסערת, מלהביע את דעתה האישית בעניין, אך בהחלט רמזה לגבי עמדתה לא מעט פעמים. "חבר כנסת הוא נבחר, ואני מזדהה עם זהבה גלאון", היא אמרה, "היא אמרה - אני מנצלת את החסינות שלי כדי להעלות שאלות קשות".
"אנחנו במצב שבו כל דבר שנאמר, מקבל פרשנות כל כך עקומה", היא טענה בתסכול. "מי כמוני מכירה את התקשורת. זו שטות לנסות בימינו לחסום משהו שפורסם בחו"ל. בפרשת ענת קם יצאתי בגלוי ואמרתי - זה לא נכון לעצור את זה בארץ".
"המונח ועדת עורכים לא קיים בישראל"
"הצנזור נדרש להביע את דעתו", היא הודתה ושוב רמזה לעמדתה, "דעתי משתמעת מהעובדה שאני חושבת שלא נכון היה לעצור את הפרסום. ומרגע שהגיע הפרסום מאוסטרליה, יש הליך, את יודעת כמה זמן לוקח להסיר צו. הדבר לקח את 24 השעות האלה, והן אבודות", היא הוסיפה, "אבל יש פה אמירה חמורה של בית המשפט, לכן נשללה סמכותו של הצנזור להחליט בנושא".
היא התייחסה גם לכינוס וועדת בכירי העורכים של כלי התקשורת והצדיקה את קיומה. "היוזמה הגיעה ממקום שבו מי שמכיר את פרטי האירוע רצה להבהיר לעורכים למה כדאי שיכירו את פרטיה. מי שיזם ותדרך בעניין לא נדרש לעשות את זה, כי הוא לכאורה היה מוגן בצו איסור פרסום, ובכל זאת זה נעשה מתוך כבוד לעורכים. המונח וועדת עורכים לא קיים בישראל".
לדברי תא"ל וקנין, "זה היה מפגש עם בכירי העורכים. הם ניגשו, הם שאלו, הם אמרו שבחלק מהדברים מבינים את הרגישות ובחלק לא מבינים. הם לא שיתפו פעולה. האתיקה הפנימית בפגישות האלה היא שכשמדובר ברקע עמוק לא מדברים על זה".
כשנשאלה לבסוף מפורשות מה עמדתה בעניין היא סירבה לענות באופן ישיר. "זה לא משנה מה עמדתי. לא אומר את עמדתי בכל מקום שבו אסביר את האירוע אלא בפורום קבלת ההחלטות. בפורום ההוא הבעתי את עמדתי. אני תמיד אגיד את הדברים הבאים לא ביחס למיסטר איקס", היא הודתה. "בעולם החדש לא ניתן ברוב המקרים להסתיר דברים. בעידן שבו אנחנו חיים ובמדינה דמוקרטית, לא נכון להסתיר הרבה דברים. אך ורק את הליבה. כך פועלת הצנזורה".