בצל המחלוקת על השוויון בנטל, ובעוד שרבים בציבור החרדי מתנגדים לגיוס לצה"ל, יסיימו השבוע יותר מ-20 חיילים טירונות בבסיס למקצועות החי"ר של חיל האוויר, וישובצו בתפקידי לחימה בבסיסי החיל בדרום. מנחם, תושב ירושלים שהתגייס, הקריב את הקשר עם משפחתו בשביל הגיוס - והם, מצידם, ניתקו איתו את הקשר לגמרי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השיחה האחרונה עם הוריו הייתה בערב יום כיפור. "אני רוצה לבוא הביתה", הוא אמר להם - אבל הם דחו אותו. בשיחה עם חדשות 2 Online הוא מספר כי כבר לפני הגיוס בחודש אוגוסט וכשהוא בן 20, הזהירו אותו הוריו מפני "סכנת הגיוס". כשהיה בן 18 בישיבה וחי כחסידי, אף אחד מחבריו לא התגייס וגם הוא דחה את שירות בשל לימודי תורה (תורתו אומנותו מ.ח).
"במשך שנתיים לא הרגשתי שלם עם זה שלא התגייסתי, אבל התגברתי על הפחד, תפסתי אומץ והחלטתי שאני מתגייס", הוא אומר ומדגיש שהוא לא מתחרט על ההחלטה, למרות הנתק עם משפחתו. למעט אח אחד שחזר בשאלה לפני מספר שנים, הוא לא בקשר עם ששת אחיו ושתי אחיותיו. "הם אומרים שברגע שהתגייסתי הרסתי את לאחיי הקטנים שידוכים וקבלה לישיבות. אני מתגעגע אליהם מאוד ומקווה שבעתיד הם יקבלו אותי".
הוא מעריך כי יש עוד הרבה חרדים שרוצים להתגייס אבל פוחדים מהתגובות של סביבתם הקרובה. "ההורים אמרו לי לא לבוא הביתה, ניתקו איתי את הקשר והיום אני גר עם חברים בדירה של האגודה למען החייל בפתח תקווה". הוא לא כועס על הוריו ומבין אותם ואת שיקוליהם הדתיים, אך עדיין כמובן מרגיש מאוד את חסרונם.
לצד כל זה, הוא מדגיש כי השירות בצבא לא מונע ממנו לקיים אורח חיים חרדי. הוא וחבריו לפלוגה מקבלים שעות תפילה, אוכל מיוחד והרצאות ושיעורי תורה. "מלמדים אותך כל הזמן שצבא ותורה לא משתלב ביחד - ככה זה בציבור החרדי. אבל יש לי פה את הכל, זה באמת לא קומבינה, אפשר להיות חרדי ולשרת בצבא".
החיילים עוברים מסלול של חמישה חודשים וחצי שכולל טירונות 03 ואימון מתקדם, ממש כמו בתותחנים או בשריון. לאחר מכן הם יועברו לבסיסים של חיל האוויר בדרום ותפקידם יהיה לאבטח אותם, לבצע פעילות יזומה וכן אחת לשנה הם יישלחו לבצע תעסוקה מבצעית, כמו כל לוחם אחר.
"יש חיילים שאין להם איפה לישון בשישי"
לעומת מנחם, אביו של טוראי לירן כהן (19) מראש העין, כן שירת בנח"ל המוצנח. הוא בן למשפחה חרדית בת ארבעה ילדים והתגייס כי היה מעוניין לתרום למדינה. "כולם תורמים, אז למה שאני לא אעשה את זה?", הוא אומר.
כשהמשפחה תומכת בו, וחברים רבים שלו התגייסו גם הם לירן לא חשב פעמיים, וכעת הוא מאושר. "זו חוויה מעולה, נותן לך הרבה משמעת עצמית, אחריות, הסתכלות על הדברים בצורה יותר רחבה. אני ממליץ לכל מי שמסוגל להתגייס- לתת מעצמו את השנים האלה ולבחור לתרום למדינה", הוא אומר ומדגיש כי הצבא מאפשר את המסגרת הדתית לשירות.
"מרבית החיילים הם עם בעיות של תנאי שירות, בעיקר כאלה שההורים ניתקו איתם את הקשר וזה אתגר לפקד עליהם", אמר סגן אלון גביש מפקד פלוגת מגני הנגב. "יש חיילים שאין להם איפה לישון ולאכול בסופי שבוע והמפקדים נהיים האימא והאבא שלהם". מדובר במחזור השני במסלול.