שמועות שרצות בוואטסאפ (צילום: צילום מסך)
אחת ההודעות שהופצו ברשת|צילום: צילום מסך

פרשת החשש לחטיפה הסעירה את הרשת: בשעות הצהריים הותר לפרסום כי במהלך שעות הלילה (ה') אבד הקשר עם שלושה נערים באזור גוש עציון, וכוחות הביטחון החלו בסריקות. כבר משעות הבוקר הופצו שמועות רבות ברשתות החברתיות ובאפליקציית "וואטסאפ", בהם גם דיווחי שווא על מבצעי חילוץ - שהוגדרו כלא נכונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בקבוצות וואטסאפ רבות אף הופצה הודעה מזויפת בשם דובר צה"ל, שבה נטען כי צה"ל והשב"כ חילצו את הנערים - מידע שהתברר ככוזב. בהודעה, שכללה שגיאות כתיב רבות והתבררה כמוטעית ומטעה, נכתב כי מספר מחבלים נהרגו במבצע. אזרחים רבים קיבלו באופן מפתיע את ההודעה, אך דובר צה"ל הבהיר כי השמועות שגויות.

להלן ההודעה שהופצה - ואנו מדגישים כי מדובר בהודעה שקרית: "הותר לפירסום - במבצע משולב של השב"כ וצה"ל יחידות מסתערבים
וכוחות ימ"מ. הגיע אחד מהדרמות הגדולות בעשור האחרון אל סיומה. שני נערים, תושבי השומרון. תלמידי ישיבה בכפר עציון נחטפו אתמול ע"י אירגון הג'יאד האיסלמי".

עוד נכתב בהודעה הכוזבת כי "שני הבחורים תוך כדי החטיפה הספיקו להתקשר לחמ"ל של אוגדת יו"ש ולדווח על החטיפה. צוות ימ"מ הוקפץ אל עבר השערה של מקום החטיפה. תוך כדי שיחידות צהליו"ת מובחרות. יוצרות הסחה בכפר אחר .צוות ימ"מ פרץ לבית בכפר עוורתא ששם נחטפו. לפי איכוני סלולואר. ולפי מידע מודעיני שהגיע לשב"כ. שני הנערים חולצו בשלום. 5 מחבלים נהרגו. 2 מחבלים נפצעו אחד קשה והשני קל. המבצע התהסתיים בהצלחה, אין נפגעים לכוחתינו"

אחת השמועות מהווטסאפ
ההודעה השקרית שהופצה|צילום:

"מפריעים לצה"ל לעשות את העבודה שלו"

ד', לוחם בצה"ל, סיפר לחדשות 2 Online:"אנחנו החיילים ניזונים מקבוצות וואטסאפ, ובהתחלה חשבנו שחילצו אותם כי זה מה שרץ, וזו הייתה נראית הודעה רשמית ואמיתית, אבל אז התברר שעבדו על כולנו והתבאסנו. לא ברור למה אנשים מפיצים דברים שקריים ולא נכונים, במיוחד כשמדובר באירועים רגישים כל כך".

מנהל אחת קבוצות הוואטסאפ כתב לחברים שהפיצו שמועות: "תפסיקו כבר להפיץ שקרים, אתם מפריעים לצה"ל לעשות את העבודה שלו - זה לא הגיוני. צריך להפסיק את זה כאן".

"כבר משעות הבוקר הופצו בקבוצות ברשת הוואטסאפ שמות של הצעירים לכאורה, ותיאור החשש שהם נחטפו", סיפרה ע', תושבת ירושלים, בשיחה עם חדשות 2 Online. "התחלנו מיד להתפלל ולקרוא תהילים בקבוצה, בתקווה שמצבם יהיה טוב".

"הבנו שהמצב מסוכן ואנחנו מקווים שימצאו אותם בהקדם בעזרת השם", הוסיפה ע', שהדגישה כי רבים לא האמינו לדיווחים וחיכו להודעה בתקשורת הישראלית. "חיכינו לפרטים, וקיווינו שהם יפורסמו לפני כניסת השבת".

שמועות ביטחוניות שהופצו בעבר (צילום: צילום מסך, חדשות)
"תפסיקו כבר להפיץ שקרים"|צילום: צילום מסך, חדשות

דובר צה"ל: "לשמועות אין שום שחר"

"אני לא מבינה למה אני מקבלת את כל המידעים האלה בפייסבוק ובוואטסאפ ולא מגורמי צבא רשמיים או משטרה - זה אבסורד", סיפרה לחדשות 2 Online ג', שהוצפה בהודעות בסמארטפון שלה. למרות איסור הפרסום בתקשורת בשעות הבוקר, ברשתות החברתיות שיתפו רבים את הדיווחים החלקיים בתקשורת הפלסטינית וחלקם האשימו את שחרור האסירים במסגרת הפעימות המדיניות במהלך השנה.

גם בקרב חיילים רבים נפוצה השמועה על מבצע החילוץ, שהתבסס על שמועות מפה לפה. דובר צה"ל, תא"ל מוטי אלמוז, דחה את השמועות והבהיר: "אנחנו מדברים באחריות ולשמועות אין שום שחר ואני מבקש מכולם לנהוג באחריות". 

סיקור מיוחד - חשש לחטיפת נערים ביהודה ושומרון:

חשש כבד: שלושה נערים נחטפו

מקורבים: המשפחה מחוזקת ומאמינה מאוד

נתניהו למשפחות: נעשה את כל המאמצים להחזירם

תפילות וזעם: התגובות במערכת הפוליטית

חמאס: להקשות על חיפושי הנעדרים

משפחות הנעדרים: "התפללו לשלומם"

גורם ביטחוני מעריך: "מדובר בפיגוע מיקוח, מחכים למסר מהחוטפים"