איש הדממה הלך לעולמו: ראש השב"כ לשעבר אברהם שלום נפטר היום (ה') בגיל 86. שלום פיקד על השירות באחת השעות הדרמטיות ביותר בתולדותיו - פרשת "קו 300", בה התגלה כי שני מחבלים שנעצרו בעודם בחיים נהרגו בזמן היות השב"כ, וסיים את תפקידו בשל הסערה הציבורית שעוררה הפרשה. הלוויתו תתקיים ביום ראשון הקרוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שלום נולד בשנת 1928 בוינה, בירת אוסטריה, ועלה לישראל בגיל 11, ושלום ומשפחתו עברו להתגורר בתל אביב. בשנת 1946 התגייס שלום לפלמ"ח ופעל במסגרת הפלי"מ (הפלמ"ח הימי). במלחמת העצמאות לחם שלום בקרבות במשמר העמק, בגליל, בלוד, רמלה, בלטרון ובקרבות הנגב.
לאחר המלחמה השתחרר מצה"ל, ובשנת 1950 גויס לשב"כ, ושובץ ליחידת המבצעים בחיפה. לאחר מכן פיקד על יחידת המבצעים בדרום ובירושלים. איסר הראל ז"ל, מראשי קהיליית המודיעין, שלח את שלום לחו"ל למשך שלוש שנים, ושב ליחידת המבצעים של השב"כ ב-1959, ואף נטל חלק במבצע להבאתו של הצורר אדולף אייכמן לישראל.
בהמשך שימש כקמב"ץ וסגן ראש אגף במוסד, ולאחר מכן מונה לראש אגף המבצעים. לאחר טבח 11 הספורטאים באולימפיאדת מינכן, קיבל שלום את הפיקוד על אגף האבטחה.
השתתף בסרט התיעודי "שומרי הסף"
בשנת 1980 מונה לראש השב"כ על ידי ראש הממשלה מנחם בגין, לאחר תום כהונתו של אברהם אחיטוב, והשקיע מאמצים רבים בלחימה בפשיעה לאומנית, בעיקר מצד אנשי "המחתרת היהודית". בשנת 1984 עמדה כהונתו במבחן, לאחר שעיתון "חדשות" חשף כי שני מחבלים שהיו מעורבים בחטיפת קו 300 נהרגו על ידי אנשי השב"כ.
הפרסום, שהוביל לסגירת העיתון לזמן קצר, עורר סערה והוביל להקמת ועדת חקירה ציבורית, בה שמר שלום על שתיקה. בצל הטענות על תפקודו ועל חשד לטיוח בקרב בכירים בשב"כ, התפטר שלום בשנת 1986 והוחלף על ידי יוסף הרמלין. הנשיא דאז, חיים הרצוג, חנן את שלום עוד בטרם הורשע.
לאחר סיום שירותו, היה שלום ממייסדי "יוזמת ז'נבה", שקראה לחתימת הסכם שלום בין ישראל לרשות הפלסטיני. בשנת 2012 השתתף שלום בסרט התיעודי "שומרי הסף" של הבמאי דרור מורה, בו סיפרו שישה ראשי שב"כ לשעבר על המציאות הביטחונית הסבוכה. בסרט, שהיה מועמד לפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר בטקס האוסקר, סיפר שלום על פרשת קו 300 באופן גלוי.