"תפקידי היה מרים דגלים ראשי", אילוסטרציה|צילום: דובר צה"ל

חייל צה"ל, שנדרש לארגן את טקס החלפת מפקד יחידה ולשמש כנושא הדגל, קרס תחת העומס. כשהובהל לבית החולים התברר כי לקה באירוע מוחי. מומחה מטעם משרד הביטחון, הודה כי היה כשל בטיפול הרפואי בחייל היה זה שהביא להחמרה במצבו. לפיכך הוחלט לאחרונה להכיר בו, לפנים משורת הדין, כנכה צה"ל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החייל התגייס לצה"ל בסוף שנת 2008 כשהוא בריא לחלוטין. במסגרת שירותו שימש כסמל פלוגת המפקדה ביחידה מבצעית והיה אחראי על שגרת הקיום של כ-60 חיילים מדי יום. בתצהיר שהגיש באמצעות עו"ד אלי סבן ומורן שוחט, כתב החייל שתפקידו התאפיין בעבודה רציפה סביב השעון ואחריות על הכנת ביקורי אורחים וטקסים.

במהלך חודש יוני 2011, הגיע מספר פעמים למרפאת הבסיס והתלונן על כאבי ראש עזים, שם הסתפקו במתן משכבי כאבים. "במשך עשרה ימים", תיאר, "סבלתי מכאבי ראש עזים. למרות תלונותיי, לא נשלחתי לבדיקות מעמיקות".

"לא יכולתי לדבר"

חלפו מספר שבועות בהם עסק החייל בהכנות לטקס החלפת מפקד היחידה. הוא היה אחראי על צביעת המפקדה, ניקיון, ניכוש קוצים, וגם לקח חלק בחזרות תחת השמש הקופחת. "מתוקף תפקידי בטקס כמרים דגל ראשי", כתב בתצהיר, "חשתי עייפות יתר ושלחו אותי לנוח בחדרי".

למחרת חש החייל כאבים עזים, התקשה לדבר ונלקח למרפאת הבסיס. כעבור כשעה וחצי הוא הובהל באמבולנס צבאי לבית החולים איכילוב בתל אביב. "הגעתי למיון", נכתב, "כשאיני יכול לדבר ופלג גופי הימני משותק". בדיקת סיטי העלתה כי עבר אירוע מוחי חריף. החייל נותר באשפוז ובשיקום ארוך ושוחרר בסופו של דבר מצה"ל.

אין תמונה
עו"ד אלי סבן. "ניתן היה למנוע הסבל"

בתצהיר סיפר כי כיום הוא סובל בין היתר מכאבי ראש, חולשה, חוסר תחושה בפנים, פגיעה קוגניטיבית והפרעות קשב וריכוז. "על פי הייעוץ שקיבלתי", סיים את התצהיר בו ביקש להכיר בו כנכה צה"ל , "התרשלו גורמי הפיקוד והרפואה בצה"ל כאשר לא העניקו לי טיפול ראוי. תנאי השירות תחת מתחים ולחצים הם הגורמים לאירוע מוחי".

המדיניות: לא קושרים בין אירוע מוחי לשירות

על פי מדיניות משרד הביטחון, אין לקשור בין תנאי השירות לאירוע מוחי. על כך גם העיד מומחה מטעמם, פרופסור לנוירולוגיה. יחד עם זאת קבע המומחה כי חלפו שלוש שעות מהרגע שהחייל לקה באירוע מוחי ועד שנבדק על ידי רופא.

_OBJ

"בשל העיכוב בהגעתו לחדר מיון, החמיץ את חלון ההזדמנויות הטיפולי, שהיה עשוי במידה ניכרת לשפר את מצבו הנוירולוגי", כתב הרופא המומחה והמליץ להכיר בו כנכה צה"ל. לאחרונה קיבל החייל אישור רשמי בגין ההכרה והחל טיפול מקיף מטעם משרד הביטחון.

"המקרה הזה", סיכם עו"ד סבן, "צריך להגיע לכל מפקד ואיש רפואה בצה"ל, שכן לא פעם מפקדים נוטים להתייחס בביטול לתלונות חיילים. ניתן היה להעניק לחייל טיפול מקדים ולמנוע ממנו סבל רב אותו יצטרך לשאת כל חייו".