למרות הסערה הציבורית והלחץ של לא מעט גורמים בממשלה ובכנסת - ראש הממשלה בנימין נתניהו דוחה בשלב זה את ההמלצה להגדיר את קבוצות הפורעים של הימין הקיצוני כ"יעדי טרור". בהודעת לשכת ראש הממשלה פורסם הערב כי נתניהו קיבל לידיו את המלצותיהם של השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ושר המשפטים יעקב נאמן לאופן הטיפול בהפרות הסדר ביהודה ושומרון - וקיבל שורה של המלצות, אך דחה את ההמלצה לכנות את הפורעים כ"טרוריסטים".
במסגרת ההמלצות שקיבל נתניהו, אשר גובשו על ידי שני השרים בתום פגישות שקיימו עם צוותים מהשב"כ, צה"ל, המשטרה והפרקליטות הוחלט: להוציא לאלתר צווי מעצר מנהליים לפורעים, להגדיל מיידית את מספר המורחקים מהשטח, להביא לשיפוט את הפורטים בבתי דין צבאיים, להעניק סמכות מעצר לחיילי צה"ל, להגדיל את מספר צוותי החקירה המיוחדים של השב"כ, המשטרה, הפרקליטות וצה"ל ולהגדיל את המשאבים לחקירות הפורעים.
"מי שירים יד על חיילי צה"ל או שוטרים ייענש בחומרה", נמסר הערב בהודעת לשכת ראש הממשלה מפיו של נתניהו. "דין מפירי הסדר בחטיבת אפרים - כדין מפירי הסדר בהפגנות הגדר בבלעין. חשוב לי להדגיש כי מדובר בגרעין קטן שאינו מייצג את ציבור המתיישבים ביהודה ושומרון, שהם נאמנים למדינה ולחוקיה, ומגנים את הפורענות".
רבני השומרון נגד הפגיעה בחיילים
יומיים אחרי ההתפרעות האלימה בבסיס חטיבת אפרים בשומרון, שבמהלכה הלמו פעילי ימין בראשו של הסמח"ט, סגן-אלוף צור הרפז, וכינו אותו "נאצי" - נפגשו עמו בצהריים שורה של רבנים מההתנחלויות בראשות הרב אליקים לבנון, שאליה הצטרף הרב הראשי, שלמה עמאר.
בפגישה השתתפו גם מפקדו של הרפז, מח"ט אפרים - אלוף-משנה רן כהנא, וכן יו"ר המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה.
הרבנים והקצינים דנו ביניהם על הדרכים "לחזק את האווירה הטובה בין ההתיישבות לבן צה"ל, מתוך הסכמה משותפת על כך שהאווירה היומיומים לא רק טובה, אלא מצוינת".
הרפז ומפקדו סיפרו לרבנים על אירועי ליל שלשום, ואילו האחרונים שיתפו אותם - לפי הודעה מטעמם - "בתחושות הקשות במחנה הלאומי מהנחיות הדרג הפוליטי לצה"ל לפעול נגד אזרחים יהודים ביהודה ושומרון". נוסף על כך, נמסר כי הצדדים סיכמו ביניהם להיפגש גם בעתיד.
כהנא אמר בפגישה כי "על אף העלבון הגדול שחשתי מהפגיעה בי, הרי שאני יודע שרוב התיישבות ביהודה ושומרון מורכבת מאנשים מצויינים המסתייגים מהפעולות הללו. חלקם אפילו חברים טובים שלי".
אל"מ כהנא אמר כי פעילי הימין שפעלו באלימות מהווים חלק מ"מיעוט קיצוני" וכי "נמשיך במשימתנו להגנת היישובים ביהודה ושומרון".
"האויב הגדול - מלחמת אחים"
הרב הראשי עמאר הזהיר את הצדדים בפגישה כי "האויב הגדול שלנו הוא מלחמת אחים. זה תרחיש אפשרי שעלינו לפחד מאוד ממנו".
על האירועים בבסיס צה"ל אמר הרב כי "אלו דברים חמורים מאוד. אסור לנו להחריש, מכיוון שהשתיקה עלולה להוות סכנה. אני קורא לכולם לראות את הדברים בעין פקוחה ולראות את הסכנה שנשקפת מהפעולות האלה".
רב השומרון, אליקים לבנון, אמר כי הכינוס נועד "להביע את הזעזוע מהתקיפה שמייצגת מיעוט קיצוני ואפסי בהיקפו".
"פגיעה אלימה - דינה כדין אוכל נבלות וטרפות"
נוסף על כך, הציגו הרבנים לבנון ועמאר את נוסח הצעת ההחלטה שסיכמו ביניהם - שלפיה יכריזו כי "תורת ישראל היא נגד אלימות. 'המרים יד על חברו להכותו, עובר בעשה'. משמעות הדברים היא, שכל פגיעה אלימה, דינה כדין אוכל נבלות וטרפות".
באשר לצבא, כתבו הרבנים כי "חיילי צה"ל ומפקדיו עושים לילות כימים כדי להגן על כולנו מפני אויבינו. הרמת יד על אנשי צבא, נוסף על איסור התורה, יש בה כדי לכרות את הענף אשר עליו אנו יושבים". הם הזהירו גם כי "שנאת האחים ליוסף אחיהם, הולידה את מכירתו לעבד במצרים. אלימות מולידה אלימות. גם כאשר יש חילוקי דיעות, לעולם אין לבחור בדרך של אלימות, הן מצד איסורי תורה והן מצד המוסר האנושי".
להסכמות אלה מצטרפת קריאה לממשלת ישראל להימנע משימוש בכוחו של צה"ל לצורך פינוי יישובים. "צה"ל הוא צבא העם. הוציאו אותו מהמשחק הפוליטי ואל תטילו עליו משימות הפוגעות בציבור יקר. תפקידו של צה"ל לעסוק אך ורק בביטחון, ואין לשתפו - לא במעגל הראשון ולא במעגל העשירי - בפעולות שיש עליהן מחלוקת פוליטית".