אחרי שאתמול העריכו גורמים ביטחוניים כי עיתוי פרסום מעצרו של החשוד בריגול לאירן אינו מקרי, הודתה היום (ב') המשטרה בדיון בהארכת מעצרו של עלי מנצורי, כי פרסום הפרשה הוקדם בשל "החלטה שהגיעה מהדרגים הגבוהים". מעצרו של החשוד הוארך בדיון בשמונה ימים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בדיון בבית משפט השלום בפתח תקווה נאמר, כי צו איסור הפרסום על הפרשה היה אמור להיות מוסר רק היום - אך אתמול ביקשו אישור מיוחד מבית המשפט להקדים את הפרסום. "ההחלטה לא התקבלה על ידי", אמר נציג המשטרה רפ"ק שמואל ניניו, "אני לא יודע מה הסיבה, ההחלטה הגיעה מהדרגים הגבוהים, אולי מראש היאחב"ל. אני קיבלתי הוראה והגשתי את הבקשה".
עו"ד מיכל עורקבי, מטעם הסניגוריה הציבורית, המייצגת את החשוד בריגול, טוענת שנאמר למנצורי כי אם לא ישתף פעולה עם השב"כ ועם החקירה - לא יוכל לראות את עורכי דינו ואת קונסולית בלגיה, איתה ביקש להיפגש.
נציג המשטרה דחה את הטענות ואמר כי לא היה כל איום כזה והוא נפגש עם עורכי הדין ונציגה מהקונסוליה הבלגית. "הוא נחקר, ענה לנו על שאלות רבות, אך לדעתנו לא לא ענה על הכל", ציין.
עורכת הדין המייצגת את החשוד סיפרה כי מנצורי אמר לה שהחוקרים עברו ביחד עימו על תכתובות המייל וחשבונות הבנק. "האם ראית באלו דבר מה המעיד על מעורבותו בחשדות שאתם מייחסים לו?", תהתה עו"ד עורקבי. מתוך הדיון עלה, כי החשדות בבקשת המעצר לא כללו עבירה של ריגול - זאת מאחר ונציג היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (יאחב"ל) שכח להזין את העבירה בבקשת המעצר.
גורמים ביטחוניים: "העיתוי קשור להתחממות יחסי ארה"ב-אירן"
אתמול, שעות ספורות לאחר פרסום דבר מעצרו של החשוד בריגול, אמרו גורמי ביטחון כי עיתוי פרסום המעצר "אינו מקרי וקשור להתפתחויות החדשות ולהתחממות ביחסי ארצות הברית-אירן". לדברי הגורמים, חשיפת העובדה שברשותו של מנצורי נתפסה תמונה של שגרירות ארצות הברית בתל אביב "מעידה גם היא שההחלטה לפרסם את דבר המעצר אינה אקראית". פרט נוסף שפורסם על ידי שירות הביטחון הכללי הוא שהחשוד היה בישראל שלוש פעמים - ונעצר רק בפעם האחרונה, עת סיים את פעילותו והיה בדרכו לאירופה.
אתמול הותר לפרסום כי מנצורי, אזרח בלגי ממוצא אירני, גויס על ידי משמרות המהפכה באירן, ונשלח לישראל כדי להקים בה חברות עסקיות שיוכלו לשמש בסיס לפעילות חשאית של מנגנוני השלטון של הרפובליקה האסלאמית נגד אינטרסים ישראליים ומערביים. בתמורה לפעילותו הובטח לו סכום של מיליון דולר.
על פי שירות הביטחון הכללי, מנצורי נולד וחי עם משפחתו באירן עד שנת 1980, אז היגר לטורקיה וחי בה עד לשנת 1997, עת הפך לאיש עסקים. בשנה זו קיבל ויזה ועבר להתגורר בבלגיה. בהמשך, בשנת 2006, קיבל גם אזרחות בלגית לאחר שנישא לאזרחית בלגית. באותה שנה החליף את שמו לאלכס מאנס כדי לטשטש את זהותו המקורית.
בחקירתו בשב"כ סיפר כי בשנת 2007 שב למולדתו וניסה להרחיב את פעילותו העסקית, תוך שהוא מתגורר לסירוגין באירן, בלגיה וטורקיה. לאורך השנים, נוהלו עמו מגעים מצד גורמים שונים במנגנוני השלטון, ובראשית 2012 קיבל הצעה מפורשת מטעם משמרות המהפכה לפעול בישראל. הוא אמר לחוקרים כי הונחה על ידי מפעיליו להקים בישראל תשתית עסקית, שתספק מסווה לפעילות המודיעין האירני ותשמש את הגורמים האירנים לצרכים שונים באזור.
בשל כך, הוטל על מנצורי לבקר בישראל, לקשור קשרים עסקיים ולחתום על חוזים שיאפשרו פעילות עסקית ממושכת. מנצורי ביקר בישראל פעמיים בעבר: ביולי 2012 ובינואר 2013, לביקורים קצרים בשליחות מפעיליו במודיעין האירני. ביקורו הנוכחי והאחרון החל ב-6 בספטמבר והסתיים עם מעצרו בנמל התעופה בן גוריון, בליל 11 בספטמבר.
בעת מעצרו, נתפסו אצל החשוד בריגול צילומים רבים של אתרים שונים בישראל ובהם בניין השגרירות האמריקנית בתל אביב. בחקירתו בשב"כ, פירט בפני החוקרים לגבי תהליך גיוסו והפעלתו במשך חודשים ארוכים על ידי גורמי המודיעין האירנים וכן מסר פרטים רבים אודות מפעיליו ודרכי ההתקשרות ביניהם.
החשוד בריגול לאירן העיד על עצמו בחקירה כי הוא אתאיסט ולא מחזיק באידיאולוגיה אנטי-ישראלית. מנצור טוען שלא התבקש לצלם אתרים שונים בישראל כמו אזור בידוק הדרכונים בנמל התעופה בן גוריון, השגרירות האמריקנית בתל אביב ומקומות נוספים בישראל.
עיתון אירני: "המעצר - מהלך זול"
עם זאת, טען מנצורי כי הבקשה היחידה של מפעיליו האירניים הייתה שיפעל להקים עסקים בישראל. הוא הודה בקשריו עם אנשי המודיעין האירניים וטען בחקירתו שהחליף את שמו לאלכס מאנס כבר לפני יותר מעשור - וכי אין קשר בין החלפת שמו לפעילותו בישראל. לדבריו, הוא עזב את אירן כבר לפני 20 שנה.
הבוקר טען העיתון "טהרן טיימס" כי המהלך הוא תעמולה שנועדה למנוע את ההתקרבות בין אירן למדינות המערב. "ישראל עברה למצב של "בקרת נזקים" בעקבות ביקורו המוצלח של הנשיא רוחאני בארצות הברית", נכתב בעיתון. "הצעד הזה הוא המהלך הישראלי הראשון בניסיון למנוע הפשרה ביחסים בין אירן למערב, והוא לא מפתיע שכן ישראל ניסתה מאז ומתמיד לעשות דמוניזציה לאירן".
בהמשך הדברים נכתב כי הפרסום אודות המרגל לכאורה זכה לסיקור תקשורתי מועט במערב, מפני שלדבריהם פרשנים פוליטיים רבים ראו במעשה "מהלך זול" במטרה לחתור תחת מאמציו של רוחאני להראות את פניה האמיתיות של אירן בפני ארצות הברית.
אירני עצור בישראל בחשד לריגול - הסיקור המלא:
עיתון אירני על מעצר המרגל: "מהלך זול למניעת הפשרת היחסים עם המערב"
המרגל האירני לאחר חקירתו: "קשרו אותי לכסא ואיימו עליי"
גורמי ביטחון: "עיתוי מעצר האירני החשוד בריגול - לא מקרי"
עורכות דינו של האירני החשוד בריגול: "הוא איש עסקים, לא אנטי-ישראלי"