פלסטינאי חוצה מנהרה בעזה (צילום: חדשות 2)
החיישנים המתוכחמים יתארו את החפירות. ארכ|צילום: חדשות 2

נמצא הפתרון לבעיית המנהרות ההתקפיות? גורם צבאי אמר היום (ב') כי צה"ל מכין תכנית הגנה סביב עוטף עזה שתגן על היישובים מפני האיום. לדברי הגורם, עלות התכנית היא 2-3 מיליארדי שקלים, והיא תכלול טכנולוגיה מתקדמת לאיתור מנהרות לאורך כל 68 הקילומטרים של גבול רצועת עזה, בשילוב עם מכשולים פיזיים. המערכת צפויה להיות מבצעית בתוך כשנה, לאחר שיאושר התקציב להפעלתה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הגורם ציין כי תכנית ההגנה תורכב מרשת של חיישנים, שנמצאת בימים אלה בסדרת ניסויים מבצעיים בדרום. החיישנים ייפרשו לאורך כל הגבול עם הרצועה, ויידעו לאתר חפירת מנהרות וקיומן. במקביל, ייבנה מכשול פיזי סביב מקומות רגשים הסמוכים לגבול או יישובים הקרובים לגדר, על מנת מנת למנוע מעבר.

על הפרויקט עובד בימים אלה משרד הביטחון יחד עם פיקוד דרום. אם יימשכו הניסויים בצורה מוצלחת, הגורם הבכיר מעריך כי בתוך כשנה או שנה וחצי תהיה לישראל תשובה טובה לבעיית המנהרות.

"עוד 2-3 מיליארדי שקלים נוכל למגן את כל צבא היבשה"

בהמשך דבריו התייחס הגורם גם לצורך בתוספת תקציב על מנת לשפר את המיגון של צבא היבשה, שספג פגיעות מצד לוחמי חמאס במהלך המבצע. לדבריו, יש צורך לתת עדיפות לצבא היבשה על מנת לממן הגנות וטילי נ"ט: "המערכת המובילה היא מעיל רוח, אך לא ניתן מבחינה תקציבית לממן את הכל", הוסיף הגורם. כמו כן הביע הגורם תקווה הגורם כי אם תהיה תכנית רב שנתית בשנת 2015, "נוכל למגן את כל צבא היבשה – אנחנו צריכים עוד נמ"רים ומעילי רוח כדי להביא את התוצאה, וכדאי שתהיה תכנית רב שנתית לאחר שלוש שנים בה לא נוסחה תכנית שכזו".

לדבריו, יש צורך בסכום נוסף של 2-3 מיליארדי שקלים לצורך מימון נמ"רים, מעילי רוח ו"קטלנית": "אז תהיה קפיצה מדהימה ביכולות היבשה שתביא את המדינה למקום אחר מבחינה אסטרטגית". הגורם הצבאי התייחס גם להישגי מבצע "צוק איתן" עד כה ולאמצעים בהם השתמש צה"ל: "אני חושב שהתמרון השיג את כל מטרותיו, ואין ספק שה'נמר' והמרכבה סימן 3 ו-4 מביאים יכולת אחרת לשדה הקרב". עוד שיבח הגורם את המפקדים בצה"ל, שלדבריו "הוכיחו שיש להם חוסן אישי. האתגר למפקד הזוטר גדול היום מבעבר".

עוד התייחס הגורם לקרבות הישירים בשטח ברצועת עזה: "אימנו את הכוחות בשטח בצורה מתאימה לכוחות שהם פגשו. יש שדברים שאתה לומד רק כשאתה פוגש את שדה הקרב, אבל הכוחות ידעו על הפירים בצורה טובה וידעו לזהות אם הם התקפיים או הגנתיים. ברגע שמצאנו את הפירים ידענו מה לעשות".

חשיפת מנהרה בעזה, ארכיון (צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון)
חשיפת מנהרה בעזה במהלך המבצע|צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון

רפא"ל: קרובים לפיתרון לאיום המנהרות

ביום שבת האחרון אמר מנכ"ל רפא"ל, אלוף (במיל') ידידיה יערי, כי הפיתוח הצבאי מתקדם למציאת פיתרון לבעיית המנהרות. בריאון לתכנית "פגוש את העיתונות" הסביר יערי כי "הנשק האסטרטגי של החמאס הוא הרקטות, לא המנהרות - ולזה נתנו תשובה. איום המנהרות הוא איום שהמערכת כולה הכירה אבל לא הכירה את העוצמה, הפריסה וההיקף שלו.

"אנו עוסקים בזה בכל מיני צורות. זה לא פשוט לגלות מנהרות, אבל זה דבר שאנו הולכים ומוצאים לו פתרון. אנו פועלים למצוא פתרון, ולדעתי זה קרוב", הוסיף. לדברי יערי, גם לאיום פצצות המרגמה שנוחתות ללא הרף על תושבי עוטף עזה יש תשובה - בצורת לייזר, "אבל צריך עוד כסף לפיתוח ואני מניח שעכשיו הוא יגיע. יש לכך תשובה ואנו קרובים מאוד".

לפני כשבועיים דווח במהדורה המרכזית כי לפני כשלוש שנים הותנע פרויקט ייחודי במערכת הביטחון, שהביא לכך שבחודשים האחרונים בוצעה שורה של ניסויים במערכת עם חיישנים ייחודיים, שאת אופן הפעלתם לא ניתן לחשוף.

במערכת הביטחון הוקם צוות מיוחד, יחד עם גורמים בתוך הצבא והתעשיות הביטחוניות, ולפרויקט ניתן אישור לתקציב ייעודי. ההנחייה מהגורמים רמי הדרג במדינת ישראל הייתה להביא פתרון לבעיה המורכבת של המנהרות. מגורמים המקורבים לפרוייקט נמסר כי עד כה התקבלו תוצאות טובות לניסויים שנעשו. גורמים ביטחוניים אמרו לחדשות 2 כי "אם הניסויים ימשיכו בקצב ובתוצאות הנוכחיות, ייתכן שמדינת ישראל נמצאת בפני ופתרון לבעיית המנהרות שנחפרות סביב יישובי עוטף עזה".