במה שנראה כניסיון נוסף להפעיל לחץ על ישראל לביצוע עסקת שבויים, מפרסמת הערב סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" מכתב המיוחס לכאורה לאחד מאסירי חמאס הבכירים היושבים בבתי הכלא בישראל, בו "נחשפים", כך בדיווח, "הפרטים אודות הנסיבות שהביאו עד כה לכשלון עסקת שליט".
על פי הדיווח בסוכנות הידיעות, מטיל בכיר החמאס אחריות על ממשלת נתניהו בכישלון המגעים עד כה וטוען כי חמאס "הפגין גמישות חסרת תקדים" בעסקה.
במסגרת הפרטים שנחשפים בדיווח, טוען בכיר החמאס כי הארגון הסכים עוד בתקופת אולמרט כראש ממשלת ישראל לגרש 82 אסירים מתוך הרשימה שהוגשה לישראל, וכן כי חמאס ביקש לבחור רשימה של 450 אסירים בבתי הכלא ויעניק לישראל את הזכות לבחור 550 אסירים שהיא תבחר לשחרר.
מתוך רשימות האסירים הללו, על פי בכיר החמאס, הוסכם על גירושם של 82 אסירים לרצועת עזה, וכך נתקעו המגעים במקום בו הסכימה ישראל לשחרר רק 325 אסירים מרשימת ה-450 שהגיש החמאס. בשלב זה, על פי הדיווח, הוחלף ראש הממשלה אולמרט בבנימין נתניהו - ש"ביקש לנהל את המו״מ מנקודת האפס", דברי בכיר החמאס. ואולם, לדבריו, הארגון התעקש להמשיך מהנקודה בה הוא הופסק בעידן אולמרט - וכך אכן היה בסופו של דבר.
מכאן מגולל בכיר החמאס את סיפורן של מספר שיחות שקיים המתווך הגרמני בעסקה עם שני הצדדים, וכן את ההצעות שהגיש לחמאס. המתווך מואשם אף הוא בנטייה לטובת תנאיה של ישראל בעסקה - טענות שנשמעו גם לאחרונה מפיהם של בכירי חמאס אחרים. על פי דברי בכיר החמאס, סירב נתניהו לשחרורם בעסקה גם של אסירים ערבים-ישראלים.
חמאס: "שליט לא יועבר למצרים"
מוקדם יותר השבוע התייחסו בחמאס לטענות בישראל, לפיהן העברתו של החייל החטוף גלעד שליט לידי גורמים מצריים בקהיר תקדם את העסקה לשחרורו - ומדגישים: שליט יישאר ברצועת עזה.
"אנחנו מתנגדים לחלוטין לרעיון הזה", אומר סגן יו"ר הלשכה המדינית של החמאס, מוסא אבו מרזוק, בריאיון לביטאון הארגון, היוצא בעזה. "שליט לא יועבר לבירה המצרית קהיר, כפי שמדווח בכלי התקשורת העבריים. הישארותו של שליט בעזה קשורה בהישארותם של האסירים הפלסטיניים בבתי הכלא של הכיבוש הישראלי", אמר אבו מרזוק.
"הישארותו של שליט בעזה אינה מהווה מכשול בפני הצלחת עסקת השבויים", ציין אבו מרזוק. "המכשול היחיד לביצוע העסקה הוא הסחבת של ממשלת נתניהו בהיענותה לתנאי ההתנגדות הפלסטינית בשחרור האסירים ששמם מופיע במסגרת העסקה".
השבוע הודיע הרמטכ"ל כי החליט בימים האחרונים למנות צוות חשיבה חדש שיבדוק את התנהלות ואיסוף המודיעין בעניין שליט. בראש הצוות יעמוד אל"מ (במיל') ליאור לוטן, ומטרתו היא לשים דגש גדול יותר על הטיפול בנושא - במיוחד בתחומי בחינת המודיעין בסוגיה.