צוות שרים בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר הערב (א') את רשימת 26 המחבלים שישוחררו במסגרת ההתחייבות של ישראל בפני הרשות הפלסטינית, כחלק מחידוש המשא המתן המדיני. מדובר באסירים שנכלאו לפני הסכמי אוסלו ובהם רוצחי ישראלים. שמות המחבלים שייצאו לחופשי יפורסמו הלילה ולאחר מכן יתחילו 48 שעות שבמהלכן ניתן יהיה לעתור נגד השחרור לבג"ץ. האסירים יועברו לשטחי הרשות ככל הנראה בלילה שבין שלישי לרביעי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אישור שמות האסירים שישוחררו מגיע שעות ספורות לאחר שוועדת השרים לחקיקה דחתה הצעת חוק שהגישה ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) נגד שחרור אסירים במסגרת משא ומתן מדיני. במהלך הישיבה נרשמו חילופי האשמות קשים בין שרי הליכוד לשרי הבית היהודי.
בריאיון למהדורה המרכזית התייחסה הערב הממונה על המשא ומתן עם הפלסטינים שרת המשפטים ציפי לבני להתנגדות של שרי הבית היהודי לשחרור האסירים ולהתקפה עליה מכיוון אנשי מפלגתו של נפתלי בנט. "זה היה ניסיון שלשמחתי לא עבד. זה היה ניצול ציני של שרי ממשלה להחלטה שהם היו שותפים לה", אמרה. "זה היה ניסיון להפוך אותי להיסטרית. קיבלתי יותר החלטות מדיניות בממשלה יותר מאשר בנט אי פעם יקבל. ההחלטה קשה לכולנו יש מטרה שהם לא רוצים אותה הם לא רוצים משא ומתן".
"אם הבית היהודי לא רוצים משא ומתן שיציגו אלטרנטיבה", הדגישה לבני. "הבחירה תמיד בין אופציות לא משהו. ההחלטה הייתה לשחרר אסירים ולא להקפיא בנייה. אני הולכת בעולם ומייצגת את החלטות הממשלה, שלהן הייתי שותפה ואחראית. הבית היהודי עשו סיבוב ציני, צדקני וצבוע ואומרים "אנחנו בסדר" - הם חלק מזה".
וינשטיין ל"אלמגור": "שחרור האסירים - לשיקול הממשלה"
היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין השיב אחר הצהריים לפניית ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" שבה דרשה למנוע את המהלך. "הלכה פסוקה היא ששחרור במסגרת משא ומתן מדיני הינו נושא מדיני מובהק", הבהיר וינשטיין. "שיקולי השחרור נתונים לסמכות הרשות המבצעת, קרי הממשלה".
בתשובה ששלחה בשמו דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הבהיר וינשטיין כי "הסוגיה הכואבת והמורכבת של שחרור אסירים במסגרת משא ומתן מדיני נדונה בהרחבה על ידי הממשלה, שלה הסמכות, המידע ושיקול הדעת לעסוק בנושא. לאחר קיום דיון ארוך וממצה במלוא היבטי הסוגיה החליטה הממשלה לאשר את שחרור האסירים במתווה שנקבע על ידה. עתירה שהוגשה על ידכם לבג"ץ כנגד ההחלטה האמורה נדחתה, לאחר שבית המשפט קבע כי אין עילת התערבות משפטית בהחלטת הממשלה".
בארגון "אלמגור" הגיבו בזעם לתגובה ושיגרו מכתב נגדי. "היועץ המשפטי היה הראשון שצריך לעמוד על הרגליים האחוריות, כפי שהוא עושה במקרים אחרים שקרובים לליבו, ולדאוג לכך ששלטון החוק יחול על מחבלים שרצחו ולא יאפשר להם לחגוג בהימלטות מעונשים שהוטלו עליהם כחוק במשפט צדק", אמר עו"ד נפתלי ורצברגר. "לא משפחות החללים היו צריכים להילחם את מלחמת יקיריהן, אלא היועץ המשפטי והשרה לבני. במקום זה הוא מכסה על ערוותה של מערכת המשפט והצדק בעלה תאנה של פלפולים משפטיים לאקוניים".
משפחות שכולות הפגינו מול בית לבני: מעגל הטרור לא נפסק
במקביל, הפגינו אחר הצהריים נציגי משפחות שכולות מול ביתה של הממונה על המשא ומתן, השרה ציפי לבני בתל אביב, במטרה למחות על הכוונה לאשר את רשימת 26 המחבלים שהועברה על ידי שב"כ. זאת, במסגרת הפעימה השנייה בהחלטה על שחרור 104 אסירים, שלה התחייבה ישראל בחידוש השיחות.
"אני מפגינה כאן כי שרת המשפטים מתכוונת לשחרר רוצחים שהרסו משפחות", אמרה אחת המפגינות לחדשות 2 Online. "זה אסון לכל מדינת ישראל. מעגל הטרור לא נפסק ועובדה שעדיין מוצאים מנהרות". המשפחות השכולות נערכות להגשת עתירה נגד השחרור לבג"ץ.
"כנראה שזו הרוח המנשבת במסדרונות משרד המשפטים בין לשכת השרה ליועץ", המשיך עו"ד ורצברגר. "רוח הסוברת ששחרור מחבלים הוא דבר ראוי או סביר. נראה שהם אימצו את הנרטיב הפלסטיני, שלגביהם הם לוחמי חופש שיש לשחררם במוקדם או מאוחר. האם רק קדושת המשא ומתן לנגד עיניו? צריך שייבדקו ה'הישגים' המדיניים החשובים שהגענו אליהם אל מול הרס שלטון החוק, המוסר והצדק".