שוב זה קורה - אירוע מצית את הגזרה, הפלסטינים יורים, צה"ל מגיב והתושבים בדרום נאלצים לספוג מדי יום עשרות רקטות. בכירים לשעבר במערכת הביטחון סבורים כי רק הרתעה אמיתית תחזיר את השקט לדרום, אך השגתה תלוי בהתייחסות לארגון חמאס ובהגדרות המבצע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ההצלחה של המבצע הנוכחי תלויה במידה רבה ביכולות שלנו לנהל אותו לא נגד ארגון חמאס או ארגוני טרור אחרים, אלא להעביר אותו למישור עימות צבאי בין מדינת ישראל לבין מדינת עזה", קובע בשיחה עם חדשות 2 Online אלוף במיל' גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי.
לדבריו, ברגע שעימות הוא בין-מדינתי יש לישראל את היכולת ואת הזכות גם על פי המשפט הבינלאומי לפגוע בתשתיות לאומיות שמסייעות למדינת האויב וזו הדרך היחידה להשיג תוצאות טובות ובזמן קצר.
יחד עם זאת, הוא מבהיר שיש חשיבות גבוהה ליום שאחרי סיום הסבב הנוכחי. "צריכים להיות מסוגלים לייצר עם חמאס מאזן הרבה יותר רחב של מקל וגזר - גזר משמעותו שאם יהיה שקט שיימשך לאורך זמן תהיינה הקלות משמעותיות ביחס למעברים לעזה וביחס להכנסת סחורות לרצועה, ומקל משמעותו שגם אספקות של חשמל ודלק ייחסמו לחלוטין", מסביר איילנד. הוא מדגיש שכל פעם שאנחנו מכריזים על חמאס כארגון טרור אנחנו אומרים למעשה שעזה היא לא מדינה - וזאת טעות.
צריך להיכנס לרצועה?
מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף במילואים איתן בן אליהו, סבור שלא צריך להיכנס קרקעית לעזה בשלב הזה. "מדובר בזירה קטנה שיש עליה עליונות ופיקוח מתמיד מהאוויר מהקרקע והים, יש כוחות מכל הכיוונים מבלי להיכנס פנימה. זה מצב שאולי כלפי חוץ נראה שאנו נמנעים או נרתעים, אבל המצב הוא הפוך כי אנו מנצלים את היתרון היחסי שלנו" הוא מדגיש.
איך זה ייגמר? "בסופו של דבר תמיד יש מי שטוענים שעוצמת הלחץ בסופו של דבר מביאה לסיום הסיבוב. המעניין שאפילו שמדובר בחמאס, משא ומתן בין הצדדים - בדרך עקיפה או ישירה או מרומזת - הוא שמאפשר להגיע לסוג מסוים של הבנה. הגברת הלחץ היא גם הכנת ערוצי דיבור והסכמות".
כמו רבים אחרים, גם בן אליהו חושב שדעת הקהל בעולם משפיעה על מקבלי ההחלטות בארץ. "אי אפשר להתעלם מזה והלוואי שלא היינו מושפעים מהעולם והיינו פועלים רק על פי האינטרסים שלהו - אבל זה בלתי אפשרי בשלב הזה".
להפסיק לגלגל את ה"בלוף"
ראש מטה פיקוד דרום לשעבר, תא"ל במיל' צביקה פוגל, אומר כי המבצע הזה לא יכול להסתיים מהאוויר. "אם זה נגמר מהאוויר אז מטרת המבצע הוגדרה חיזוק ההרתעה ואז מה שנראה מיד אחרי המבצע זה כל חודש טפטוף של 10 רקטות לעבר שטח המדינה ועוד 100 אירועי פח"ע באיו"ש ונמשיך לגלגל את הבלוף ולקרוא לזה רגיעה".
לדבריו, לפני שבוחנים את המטרות של הצבא צריך לשאול מהי המטרה המדינית של המבצע - בלי כל קשר לכניסה קרקעית כן או לא. "אנו שופטים במשקפיים של כניסה לעזה - כאילו שאנחנו ניכנס לשם צאן כטבח. אפשר להיכנס לעזה, ולצאת החוצה מבלי לחשוב על זה שנכנסו לבוץ - עשינו מבצעים קטנים בעבר ואנו יודעים לעשות גדולים", אומר פוגל. "אם נסתפק רק בעזה לא נגיע לאן שאנחנו רוצים להגיע - אנו רוצים שגרת חיים נורמליים גם בצד שלנו וגם בצד שלהם".