על רקע הצהרת ראש הממשלה כי ידון עם הנשיא אובמה, במהלך ביקורו בישראל, על סוגיית שחרורו של ג'ונתן פולארד - הצטרף הערב עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, לקריאה לשחרורו של המרגל היהודי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האלוף במיל' ידלין, שעומד בראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, התייחס בריאיון לדנה ויס בתכנית "פגוש את העיתונות" לאפשרות כי ארצות הברית תסכים לשחרר את פולארד, וקרא לממשל הישראלי לפעול למען שחרורו של מי שהואשם בריגול לטובת ישראל. "שחרור פולארד הוא סוגיה הומניטארית מעל לכל. זאת לא סוגיה של הימין, זאת סוגיה של כל עם ישראל", אמר ידלין.
"רבים מבכירי מערכת הביטחון האמריקנית תומכים בשחרור פולארד. מאסר העולם שהוטל על פולארד אינו מידתי ולכן נכון לתת לו חנינה", אמר ידלין אך הבהיר: "האמריקנים רואים את מעשי פולארד בחומרה. במשך רבע מאה לא ידענו מהו הנזק שנגרם לארה"ב, ידענו רק מה הנזק שנגרם ליחסים בין ישראל לארה"ב, והגיע הזמן לשים סוף לדבר הזה". וידלין לא לבד - 125 אלף ישראלים כבר חתמו על העצומה הקוראת לשחרורו של המרגל היהודי מהכלא האמריקני אחרי 28 שנים.
"נושא הגרעין האירני יעמוד במרכז ביקור אובמה"
בהמשך דבריו התייחס עמוס ידלין לנושא נוסף שיעמוד במרכז ביקורו של הנשיא אובמה בישראל - איום הגרעין האירני. "נתניהו יבין בפגישה עם אובמה האם ארה"ב תעמוד מאחורי ישראל במקרה של תקיפה", הסביר ידלין. "אין ציפיות גבוהות מביקור אובמה, אך יש ניסיון להגיע להסכמה בינו לבין נתניהו", הוסיף.
"ראש ממשלת ישראל ונשיא ארה"ב, צריכים לדון על מספר נושאים ולהסכים עליהם", אמר ידלין. "הנושא הראשון זה על ההסכם שארה"ב מנסה להגיע עם אירן. ישראל צריכה לדעת מה תוכן ההסכם הזה והאם הוא מקובל עליה. הדבר השני שצריכים שני המנהיגים לסכם ביניהם הוא מהו הקו האדום, ובנושא הזה יש ויכוח גדול מאוד בין המדינות", הסביר.
"בסוף צריך כל אחד מהמנהיגים, שבמשך ארבע שנים האמון ביניהם לא היה גבוה, להבין האם הם מסתמכים אחד על השני. אם ישראל מאבדת את היכולת שלה לפעול כי חלון ההזדמנויות נסגר, היא צריכה להאמין שהנשיא יעמוד מאחורי מילתו", אמר.
בתגובה לדבריו של סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בועידת השדולה היהודית בארה"ב איפא"ק, בה הצהיר כי טעות של ישראל תהיה סכנה לקיומה - הרגיע ידלין את הרוחות: "ביידן אמר כי לישראל יש את אותם יעדים אסטרטגיים, פשוט אנחנו חלוקים בדבר הטקטיקה. בימים בהם בארה"ב נשאלת השאלה האם ישראל היא נכס או נטל, ביידן הצהיר כי ישראל היא נכס".
ידלין המשיך וציטט אמירה של סגן נשיא ארה"ב כי "אם ישראל לא הייתה נמצאת במזרח התיכון, היה צריך להמציא אותה. זאת אמירה חשובה", הבהיר ראש אמ"ן לשעבר. "ניתן להבין את דברי ביידן כאור ירוק לתקיפה באירן וגם כהרגעה. ביידן הצהיר כי אובמה לא מבלף - הוא באמת לא יסבול אירן גרעינית ולא ייתן לאירן להתקרב לגרעין", הוסיף.
ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי דיבר גם על המצב בסוריה ועל השפעת המהומות במדינה על ישראל. "אני שייך לאלה שרואים במה שקורה בסוריה התפתחות אסטרטגית חיובית - צבא סוריה שהיווה איום על ישראל נחלש בעקבות מלחמת האזרחים. סוריה של היום חלשה יותר מסוריה של לפני שנתיים", טען ידלין.
"הציר הקיצוני במזרח התיכון שמנע כל אפשרות לשלום נחלש בצורה דרמטית עקב האירועים בסוריה", המשיך ידלין. "תהיה פעילות בגבול רמת הגולן, אך מדינת ישראל יודעת לטפל היטב בטרור שמגיע מחוץ לגבולותיה".