דיווחים אודות הצלחתם של גורמי טרור לחטוף חיילים, הן ההודעות הקשות ביותר. הימים אורכים לנצח, השעון מתקתק ובלב, מקוננת דאגה שהנורא מכל עלול להתרחש או שמא הוא כבר קרה. מדינת ישראל כבר ידעה מספר אירועים כאלה, כולם נשארו היטב בזיכרון הקולקטיבי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בפברואר 1989 עלה רב"ט אבי סספורטס לטרמפ שממנו לא שב. ברכב שאליו עלה ישבו שני אנשי חמאס מחופשים לחרדים, שככל הנראה רצחו אותו לאחר זמן קצר. מדינה שלמה חיפשה אחריו, אך המאמצים שנמשכו חודשים ארוכים עלו בתוהו.
שלושה חודשים לאחר מכן אירע מקרה חטיפה נוסף שהרעיד את המדינה - טוראי אילן סעדון עלה לבדו על טרמפ ונחטף באותה השיטה. החוטפים ביקשו להבריחו אל תוך רצועת עזה אך נאלצו לשנות את תוכניתם. במהלך הנסיעה, נאבק סעדון בחוטפיו עד שהם ירו בראשו.
1994: המחבלים התחפשו למתנחלים
במהלך מאמצי החיפושים אחר סעדון, נמצאה גופתו של סספורטס סמוך לצומת גבעתי. שבע שנים מאוחר יותר, נמצאו שרידי גופתו של סעדון באזור פלמחים.
כעבור חמש שנים, בתשעה באוקטובר 1994, עלה החייל נחשון וקסמן לטרמפ בצומת ראם. ארבעה מחבלי חמאס שהתחפשו למתנחלים, חטפו אותו לכפר ביר נבאללה ולמחרת פירסמו קלטת שבה צולם וקסמן כשמאחוריו עומד מחבל חמוש.
החוטפים הציבו אולטימטום - אם ישראל לא תשחרר מחבלים עד יום שישי בשמונה בערב, וקסמן השבוי יוצא להורג. באותו היום איתרו כוחות השב"כ את הבית בו הוחזק וקסמן וניתנה הפקודה לחלץ אותו במבצע צבאי. כששמעו המחבלים את כוח סיירת מטכ"ל שפרץ אל תוך המבנה בו שהו, הם ירו למוות בווקסמן. במבצע נהרג מפקד הכוח סרן ניר פורז, כאשר אחד המחבלים פתח באש לעבר הכוח שפרץ את דלת החדר בו הוחזק החטוף.
כך הצליחה מחבלת לפתות את הנער אופיר נחום
אופיר רחום היה תלמיד תיכון בן 16 מאשקלון וכמו רבים מחבריו, הוא ניהל שיחות צ'אט באינטרנט. אחת מאותן שיחות צ'אט תמימות לכאורה, התנהלה עם בחורה בשם סאלי שתיארה עצמה כעולה חדשה ממרוקו. מאחורי השם הבדוי הסתתרה המחבלת אמנה מונא, שלאחר כמה חודשים של שיחות היא הצליחה לרכוש את אמונו של הנער ושיכנעה אותו להיפגש עימה באזור ירושלים. הוא עבר מרכב לרכב עד שנחטף לפאתי רמאללה, שם נורה למוות בידי מחבלים.
לאחר שרחום לא שב לביתו באותו הערב, עלו החוקרים על השיחות שניהל עם מונא, שנעצרה בידי המשטרה. גופתו של הנער נמצאה גם היא. אחרי כעשר שנים היא שוחררה בעסקת שליט.
ביוני 2006, תחת מתקפה משולבת שנועדה להסיח את דעתם של כוחות צה"ל המוצבים במעבר כרם שלום, נחטף החייל גלעד שליט. יום רדף יום והיה ברור שישראל, למודת הניסיון המר של שחרורו של נחשון וקסמן, מחזיקה ככל הנראה, במידע מועט מדי כדי לשחררו במבצע צבאי.
תומר חזן ז"ל נרצח בידי חברו לעבודה
עסקת ביניים עם חמאס הביאה אות חיים מגלעד בדמות קלטת וידאו, שנשלחה לישראל והוכיחה כי שליט אכן נמצא בידי חמאס, אך בריאותו שלמה. גל המחאה של המשפחה ומאות אלפי ישראלים גבר וניצת ויכוח ציבורי בשאלה מה המחיר לחייו של חייל. בסופו של יום ההכרעה נפלה ואחרי 1941 ימים בשבי גלעד שליט שוחרר.
בעקבות המחיר הגבוה ששולם, גברו ההערכות שארגוני הטרור ימשיכה בניסיונות החטיפה כל העת. המתח המדיני ליבה את התחושה בצד הפלסטיני שאין דרך אחרת לשחרור מחבלים. ואכן, כעבור תשעה חודשים, נחטף ונרצח החייל תומר חזן בשנת 2013.
נידאל עמאר שעבד יחד עם חזן במסעדה בעיר בת ים, פיתה אותו להגיע לכפרו הממוקם בסמוך לקלקיליה על מנת לבצע עסקה כלשהי תמורת סכום כסף גדול. כשכוחות הביטחון הצליחו לאתר את ביתו של עמאר בכפרו, היה זה מאוחר מדי וכל שנותר לו הוא להוביל את החוקרים לבור אליו השליך את גופתו של חזן.