בפיקוד העורף הכינו את הציבור לקראת התרגיל הלאומי "נקודת מפנה 5" ופרסמו הנחיות כיצד יש לנהוג בזמן האזעקות. אבל מעשרות תלונות שהגיעו לחדשות 2 באינטרנט עולה כי לא בכל מקום היו ערוכים בהתאם. כאן בחדשות 2 באינטרנט אנו מעבירים בשידור חי דיווחים ממוקדי התרגיל המקיף במהלך היום.

דניאלה, תושבת טירת כרמל, פרסמה בפייסבוק סרטון שמציג תמונת מצב מקוממת ומדאיגה במיוחד. בקטע הווידאו מראה דניאלה את המקלט הנעול ברחוב ירושלים - בזמן האזעקה. כאשר ביקשה לתפוס מחסה ולתרגל כנדרש יחד עם בנה בן השנה וחצי מה יש לעשות בזמן חירום, גילתה דניאלה להפתעתה כי המנעל סגור ומסוגר. יחד איתה היו עוד מספר תושבים שלא הבינו מדוע הם לא יכולים להיכנס פנימה.

"זה תרגיל ואף אחד לא נמצא כאן", מתארת דניאלה בסרטון, "אני מקווה שיעשו משהו - אבל כנראה שלא, זאת המציאות במדינת ישראל. עצוב מאוד, פשוט עצוב".

הציבור אדיש

אנשי זק
זק"א מפנים "גופות"|צילום: זק"א

אזעקה בת דקה וחצי נשמעה ב-11:00 - אבל הציבור נשאר אדיש ולא פנה למרחבים המוגנים. באזור הדרום נשמעה אזעקה נוספת בתום אזעקת התרגול, מה שגרם לבהלה רבה כיוון שזהו הסימן לאירוע אמיתי, אולם מפיקוד העורף נמסר כי מדובר באזעקת שווא.

בזמן האזעקה הציבור אמור להיכנס למרחבים מוגנים ולמקלטים ולשהות בהם במשך עשר דקות. אזעקה נוספת תישמע בשעה 19:00. בנוסף לאזעקות התרגיל הארציות ייתכן ותושמענה אזעקות נוספות במהלך השבוע באזורים שונים בארץ.

מסקר חדשות 2 בפייסבוק, עליו ענו יותר מ-4,500 גולשים, 84% דיווחו כי לא התפנו למרחבים המוגנים. רק 16% עשו זאת. ניתן להמשיך ולענות על הסקר כאן .

כמו כן, במהלך היום ייערכו תרגילים להתמודדות עם תרחישים שונים ותורגש תנועה ערה של כוחות הביטחון. בין התרחישים שיתורגלו: פגיעה בלתי קונבנציונאלית בתחנת הכוח בחדרה, מחסור חמור במים בחולון, פגיעה בכנסת בירושלים, וחדירת חומרים מסוכנים לנמל אשדוד. 

_OBJ

הקבינט המדיני-ביטחוני בראשות השר להגנת העורף מתן וילנאי, התכנס הבוקר לדיון במסגרת תרגיל העורף "נקודת מפנה 5". בדיון השתתפו ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל ואלוף פיקוד העורף. זו הפעם הראשונה בה נערך דיון שכזה במתקן תת קרקעי בהרי ירושלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המדריך המלא לתרגיל: שאלות ותשובות

מהו תרגיל "נקודת מפנה" ומה מטרתו?
תרגיל נקודת מפנה הינו תרגיל העורף הלאומי השנתי המתקיים זו השנה החמישית ברציפות. התרגיל הינו תרגיל משולב של פיקוד העורף, רשות החירום הלאומית, משטרת ישראל, מד"א, שירותי הכבאות, משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. מטרת התרגיל הינה לשפר את מוכנות הארגונים והתושבים להתמודדות עם מצבי החירום.

מה יקרה במסגרת התרגיל?
במהלך התרגיל יתרגלו משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות וגופי תשתיות לאומיות, תרחישי מלחמה לרבות נפילות של טילים מסוגים שונים. השנה, זו השנה השלישית שבה פיקוד העורף מבקש גם מכלל תושבי המדינה לתרגל כניסה למרחבים המוגנים.

_OBJ

מה עליי לעשות בזמן האזעקות?
יש להיכנס למרחב המוגן שנבחר מראש, על-פי זמן ההתרעה שנקבע לאותו אזור.
מוסדות חינוך - על פי הנחיות משרד החינוך שהופצו בחוזר מיוחד לתרגיל. במידה ולא קיבלו את ההנחיות, עליהם לפנות לקב"ט העירייה.

במידה והכניסה למרחב המוגן כרוכה בשיבושים משמעותיים לשגרת החיים, על מנת לא לשבש את התנועה, הנוסעים ברכב מתבקשים שלא לעצור בצידי הכביש ביום התרגיל יש להמשיך בפעילות תוך אזכור הפעולות אשר עלינו לבצע במצב החירום: כניסה למרחב המוגן (שיוגדר מראש) ושהייה בו במשך 10 דקות.

מה עליי לעשות לקראת התרגיל?
ישנן מספר פעולות שיש לבצע מראש:
א. לדעת כמה זמן מוגדר לאותו איזור עבור כניסה למרחב המוגן בעת הישמע האזעקה באזור שבו אתה שוהה.
ב. בחירת המרחב המוגן בהתאם לזמן ההתרעה המוגדר לאותו אזור. מידע לגבי זמן ההתרעה ניתן למצוא באתר האינטרנט בכתובת www.oref.org.il , בפייסבוק או במרכז המידע בטלפון 1207.
ג. להכין את הציוד למרחב המוגן.
ד. להכיר את הנחיות ההתגוננות במצבי החירום השונים.
ה. להכין תוכנית חירום משפחתית.
ו. להיערך לטיפול בקשישים ובאנשים עם צרכים מיוחדים.

מדוע עלינו להתכונן לתרחיש זה בתקופה זאת?
תרגיל העורף הלאומי הינו תרגיל שנתי שמתקיים על פי תכנית העבודה הצה"לית השנתית. פיקוד העורף וארגוני החירום וההצלה מקיימים תרגילים מסוגים שונים לאורך כל השנה. מצבי חירום בכלל ומלחמה בפרט, עלולים לפקוד אותנו ללא זמן להכנה מוקדמת ולכן הזמן הטוב ביותר להתכונן כדי להתגונן הוא כבר היום.

ממחקרים רבים שנערכו בארץ ובעולם נלמד כי הכנה של ציבור להתנהגות נכונה במצבי חירום משפרת את ההתמודדות. יש להדגיש, כי אין כל מידע קונקרטי על מצב חירום או הגברת כוננות.

מהם מועדי האזעקות?
השנה, בשונה משנים קודמות, יישמעו שתי אזעקות ארציות ביום ד', 22 ביוני 2011 במסגרת תרגיל העורף הלאומי:
הראשונה בשעה 11:00, לתרגול הציבור במקום העבודה.
השנייה בשעה 19:00, לתרגול הציבור בבית, בחיק המשפחה.
האזעקות יישמעו למשך דקה וחצי בכלל הארץ פרט לישובי הדרום בהם תשמע אזעקה בהתאם לזמני ההתרעה באותו אזור ופרט לישובי עוטף עזה.

האם אזעקת התרגול תישמע גם ברדיו ובטלוויזיה?
כן, האזעקה תישמע ברדיו ובטלוויזיה הארציים (ערוץ 1, 2 ו-10) וכן ברדיו האזורי.
האם תצא הודעה בביפרים אודות האזעקה עבור לקויי שמיעה?
אכן, תימסר הודעה בנוסח "אזעקת תרגול" בביפרים עבור לקויי שמיעה.

הנחיות התגוננות לשעת חירום

מהן הנחיות ההתגוננות?
בזמן הישמע אזעקה או קול נפץ, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:
א. לשוהים במבנה- יש להיכנס למרחב המוגן שייבחר בהתאם לזמן העומד לרשותך על פי האזור שבו הינך נמצא מרגע הישמע האזעקה לפי סדר העדיפות הבא:
1) ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) או ממ"ק (מרחב מוגן קומתי).
2) מקלט בבניין - אם חדר המדרגות הינו פנימי, יש לרדת למקלט דרך המדרגות ללא קשר לזמן הנדרש כדי להגיע אליו (מאחר וחדר המדרגות מהווה מיגון טוב אף הוא). אם חדר המדרגות אינו מוגן ופנימי, יש לרדת למקלט רק בתנאי שניתן להגיע אליו תוך פרק הזמן המוגדר באזורך מרגע הישמע האזעקה.
3) מקלט ציבורי - בתנאי שניתן להגיע אליו תוך פרק הזמן המוגדר באזורך מרגע הישמע האזעקה.
4) חדר פנימי - אם אין ברשותך ממ"ד, ממ"ק או מקלט שניתן להגיע אליו בזמן, עליך לבחור בתוך ביתך את החדר הפנימי ביותר, בעל מינימום קירות חיצוניים, חלונות, דלתות ופתחים (למתגוררים באזור הדרום בישובים עד 30 ק"מ מרצועת עזה - חדר המרוחק מכיוון האיום).
5) דיירי הקומה העליונה במבנה ללא ממ"ד או ממ"ק יבחרו בחדר המדרגות ובקומה אחת מתחת לדירתם כמרחב מוגן.
ב. לשוהים בבנייה קלה (יביל) - היביל מקנה הגנה חלקית בלבד. בעת הישמע אזעקה, עליך לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
ג. לשוהים בחוץ- יש להיכנס מייד למבנה קרוב. אם אין מבנה סמוך יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
ד. לנוסעים ברכב- יש לעצור בצד הדרך ולהיכנס למבנה קרוב.
במידה ולא ניתן להגיע למחסה בפרק הזמן העומד לרשותך, יש לעצור בצד הדרך, לצאת מהאוטו, להתרחק ממנו, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

מדוע הזמן המוגדר לכניסת למרחב המוגן שונה מאזור לאזור?
פיקוד העורף שיפר את מערכות ההתרעה כך שבזמן חירום, לכל אזור בארץ יינתן זמן התרעה שונה. האזעקה תופעל, באמצעות מערכת הצופרים, רק באזור שבו קיימת סכנה של נפילת טילים.

כמה זמן עליי לשהות במרחב המוגן מרגע הישמע האזעקה?
יש לשהות במיגון במשך 10 דקות. במידה ובעת השהיה במיגון יישמע פעם נוספת קול נפץ או אזעקה, יש להמשיך ולשהות במיגון 10 דקות נוספות.

כיצד יש לנהוג לאחר אירוע?
אם לא ניתנה הוראה אחרת, ניתן לצאת מהמיגון רק לאחר 10 דקות ולהמשיך ולהאזין להנחיות באמצעי התקשורת.

מה עליי לעשות במידה וראיתי רקטה/ טיל על הארץ?
במידה וראית רקטת או טיל על הארץ יש להתרחק מן המקום, להרחיק את שאר האנשים בקרבת המקום ולהודיע למשטרה. אין לגעת ברקטה או בחלק ממנה.

מה הנחיות ההתגוננות במוסדות חינוך?
בעת השמע אזעקה או קול נפץ יש להיכנס למרחב המוגן ביותר שהוגדר בהתאם לזמן המיגון העומד לרשותך באזור.
במהלך שיעור - סדר עדיפות לכניסה למיגון - מקלט, מרחב מוגן תיקני, חדר מדרגות, קומת מרתף. אם אחד מאלו אינם קיימים - יש לשכב בכיתה על הרצפה רחוק ככל שניתן מחלון.

לאחר 10 דקות או ע"פ הנחיית ביה"ס יש לשפר מיגון ולהיכנס למרחב התקני שהוגדר ויועד. בהפסקה [בחוץ] - יש להיכנס למבנה קרוב בהתאם לזמן העומד לרשותך. אם אין מבנה בקרבת מקום או אם הינך נמצא בשטח פתוח, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.