ארגוני זכויות האדם מתעקשים שאסור לצבא לחקור את עצמו בנוגע לפגיעה באזרחים פלסטינים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. הערב הם פנו, שוב, ליועץ המשפטי לממשלה מני מזוז בדרישה לשנות את דעתו ולאפשר הקמה של מנגנון חקירה עצמאי.
בעבר כבר פנו הארגונים למזוז בנימוק שאי קיום חקירה, לא רק שמהווה כשלעצמו הפרה של חובותיה של ישראל על פי המשפט הבינלאומי, אלא גם מגביר את הסיכויים שקצינים וחיילים יועמדו לדין בחו"ל. אולם היועץ המשפטי סירב לדרישה זו בטענה שהצבא חוקר את עצמו באמצעות תחקירים מבצעיים.
היום, בעקבות חשיפתן בעיתונים של עדויות הלוחמים שהשתתפו במבצע בדבר הרג אזרחים פלסטינים, הורה הפרקליט הצבאי הראשי על פתיחת חקירה בנושא. בארגוני זכויות האדם זעמו על כך, ופנו שוב למזוז.
"יותר מדי כובעים"
"העובדה כי הפרקליט הצבאי הראשי או היועץ המשפטי לממשלה נושאים בכמה 'כובעים' איננה יכולה להעלות או להוריד בעניין זה", כתבו 11 ארגונים למזוז. "נוכח מעורבותם של הפרקליט הצבאי ואנשי הפרקליטות הצבאית בהנחיית גורמי הצבא במהלך הלחימה, אין הם יכולים להימנות על הגוף האחראי לחקירתם של אותם אירועים".
לדברי הארגונים, עדויות רבות של פלסטינים משקפות תמונת מצב דומה לזו שעולה מהפרסומים היום, מה שמחזק את החשד שהאירועים שנחשפו הם רק קצה הקרחון, ושהם תוצר של נורמות שהשתרשו בחלקים נרחבים של הצבא. "הפסק לטייח את החשדות לפשעים בעזה", כתבו הארגונים למזוז.
עדויות הלוחמים שפורסמו בעיתונים הבוקר הושמעו בשיח לוחמים שהתקיים במכינה הקדם צבאית על שם יצחק רבין. חיילים העידו על מקרים של ירי לא מוצדק של לוחמים לעבר חפים מפשע, אשר בחלקם הסתיימו בהרג אזרחים.
מלשכת היועץ המשפטי לממשלה סיימו להגיב לפניית הארגונים לתקשורת ומסרו בתגובה כי פניות שיתקבלו בנושא בלשכה, יענו כמקובל.