מסירים את המצור: מצרים פותחת הבוקר את מעבר רפיח לתנועה חופשית של פלסטינים מרצועת עזה למצרים - ומשם לעולם כולו. את פתיחת המעבר העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
בשלב זה, הודיעו שלטונות מצרים, כי לא תתאפשר העברת סחורות במעבר, אך מעברם החופשי של תושבי רצועת עזה מתאפשר כעת. לאזור מעבר רפיח הגיעו הבוקר עשרות תושבי עזה שכבר ביקשו לעבור לצד המצרי.
במצרים קראו בסוף השבוע לישראל שלא להתערב בהחלטתה לפתוח את מעבר רפיח היום לצמיתות. זאת, בתגובה לביקורת בישראל על ההחלטה המצרית, שמטרתה לשנות את המציאות ההומניטרית ברצועת עזה.
"הממשל המצרי דוחה כל התערבות בהחלטותיו. לא נקבל התערבות כזאת - פנימית או חיצונית באופן פעילותו של מעבר רפיח לרצועת עזה", אמר בסוף השבוע שגריר מצרים ברשות הפלסטינית, יאסר עות'מאן.
לדבריו, המהלך נועד לשים קץ ל"סבל בו חי העם הפלסטיני הנצור בעזה, ונועד גם לסייע לפיוס הפלסטיני בין פתח לחמאס, שהושלם בקהיר".
התבטאות זו מצטרפת לאזהרה נוספת, שהשמיע רמטכ"ל צבא מצרים סאמי ענאן בסוף החודש שעבר, ובה טען כי "לישראל אין כל זכות להתערב בפתיחת מעבר רפיח". רמטכ"ל מצרים הצהיר אז כי "מדובר בעניין מצרי פנימי שלישראל אין זכות להתערב בו".
החשש: כניסת נשק ומומחי טרור לעזה
השבוע חתמו המצרים על הסכם עם חמאס בו הסכימו על התנאים למעבר של אנשים וסחורות במעבר, מה שמהווה הפרה של "הסכם רפיח" הבינלאומי משנת 2005 עליו חתמה מצרים בראשות הנשיא המודח חוסני מובארק.
השלטונות במצרים יסירו היום את המגבלות על מעבר פלסטינים ויפתחו את שערי מסוף רפיח באופן יומיומי מהשעה 9:00 ועד לשעה 17:00, מלבד ימי שישי וחגים. פתיחת המעבר תאפשר לפלסטינים להיכנס ולצאת מעזה באופן חופשי בפעם הראשונה מאז שנת 2007, כאשר ישראל ומצרים סגרו את המעברים בעקבות ניצחונו של ארגון חמאס בבחירות ועלייתו לשלטון בעזה.
בהסכם שנחתם מול החמאס, המצרים הגדירו כי כל גבר בין הגילאים 40-18 יצטרך להגיש בקשה לאשרת כניסה בטרם יגיע למעבר. בשנת 2010 עברו ברפיח כ-150 אלף פלסטינים ובארבעת החודשים האחרונים מאז החלו המהומות במצרים עברו בו כ-30 אלף איש. בישראל עולה החשש מכניסת נשק ומומחי טרור לרצועת עזה וכן ממעבר של הנהגת חמאס ממקום מושבה בדמשק אל תוך שטח הרצועה.
ההסכם החדש מהווה תקדים מסוכן של הפרת הסכם בינלאומי עליו חתמה מצרים מול ישראל בשנת 2005, אשר הסדיר את התנועה במעבר רפיח עם נוכחות של משקיפים מהאיחוד האירופי. בדיווח של סוכנות הידיעות המצרית "מנה" נכתב כי ההחלטה לפתוח את מעבר רפיח היא חלק מהמאמצים "לסיים את ההפרדה בין הפלסטינים ולהשגת פיוס לאומי".