החייל החטוף גלעד שליט (צילום: חדשות 2)
המתווך הגרמני בדרכו לעזה|צילום: חדשות 2

האם צעדת המחאה לשחרור גלעד שליט משבי חמאס נותנת אותותיה? עשרות אלפי תומכים צועדים בארבעת הימים האחרונים בדרכם ללשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים במטרה להביא להתקדמות במשא ומתן לשחרור בנם משבי חמאס. לצד המחאה של משפחת שליט מגיעים דיווחים מגורמים זרים לפיהם המתווך הגרמני בעסקת שליט נמצא בדרכו לרצועת עזה.

המשא ומתן התחדש בימים האחרונים וחמאס מפתח ערוצים עקיפים כדי לקדם את ענייניו. בארגון החמאס מרגישים שתמונת המצב נמצאת לטובתם: ההקלות בסגר על עזה והלחץ הציבורי שהתעורר בעקבות צעדת שליט גורמים לבכירי הארגון לפעול לקידום העסקה.

הוויכוח בין הצדדים נסוב סביב 125 שמות של אסירים, מתוך רשימה של 200 שמות שחמאס העביר לישראל בדצמבר האחרון. בישראל רואים תמונת מצב הפוכה ומעריכים שחלון ההזדמנויות הוא זמני, כיוון שאם לא יקרה שינוי בעמדת הישראלית למרות הלחץ הציבורי, חמאס עלול להבין שכדאי לו לסגור עסקה בתנאים הקיימים.

רק אתמול נשמעו קולות בחמאס, המדברים על ניסיונות של מספר מדינות בעולם להתערב בתיווך בעסקה בין ישראל לחמאס, לצד המתווך הגרמני. "מספר מתווכים התערבו לאחרונה במטרה להניע את עסקת השבויים, בעקבות החלטתה של ישראל לשנות את אופי המצור על רצועת עזה", צוטטו מספר מקורות פלסטיניים הבקיאים בפרטי העסקה.

"המתווך אינו מעוניין ששמו ייקשר בכישלון המגעים"

בחודש אפריל האחרון סוכנות הידיעות הפלסטינית "קודס-נט" דיווחה כי המתווך הגרמני בעסקה פנה למספר מדינות אירופאיות ואף לארצות הברית בבקשה לקבל "סיוע מיידי ודחוף" במגעים בין ישראל לחמאס, על מנת להשלים את העסקה.

באותה העת, הגורמים הפלסטיניים האשימו את ישראל כי הסיבה לקיפאון במשא ומתן היא היעדר רצונה לספק לחמאס הישג, כל עוד הארגון "ממשיך לדבוק בתנאיו בעסקה". במסר עוקצני לישראל, אמרו הגורמים: "המתווך אינו מעוניין ששמו ייקשר בכישלון המגעים".