היישוב היהודי בחברון נערך לפינוי: שמועות שמתפשטות בעיר מאז שעות אחר הצהריים, שצה"ל מתכוון לפנות את "בית המריבה" ב-48 השעות הקרובות, גרמו למאות אנשים לזרום למתחם בית המריבה.
נכון לאמש, יש בבית לא פחות מ-500 אנשים, וכנראה שעוד מאות נמצאים בדרכם לחברון. המתנחלים נערכים ומתבצרים בבית, ומכינים אמצעי התנגדות רבים. על גג הבית יש ערימות של צמיגים ואבנים. ברחבי יהודה ושומרון וגם בירושלים מתקיימות הפגנות כנגד פינוי הבית, ועד כה נעצרו 20 מפגינים שהתעמתו עם המשטרה.
אביו של גבריאל הולצברג שנהרג בפיגוע בבית חב"ד במומבאי פנה היום לגורמים בממשלה בבקשה שלא לפנות את "בית המריבה", לפחות לא עד סיום השבעה. "כדי לא לפגוע באחדות עם ישראל", אמר.
בג"ץ: הבית יפונה
לפני כשבועיים נקבע בבג"ץ כי בית המריבה יפונה תוך לא יאוחר משלושה ימים. מאז, כאמור, עברו שבועיים ועוד לא ברור מתי ואם באמת יפונה הבית.
לפי קביעת השופטים דורית בייניש, איילה פרוקצ'יה וסאלים ג'ובראן, קיימים ספקות בנוגע לזכויות על הבית, ולא ברור מי בדיוק מי הבעלים החוקיים שלו. במקרה כזה, קבע בג"ץ, יש מקום "להחזיר את המצב לקדמותו", כלומר - לפנות את המבנה מ"הפולשים", עד שבית משפט אזרחי יקבע מהן הזכויות בנכס.
כשנציגי המדינה הגיבו לעתירתם של הפולשים, הם תיארו את הפלישה של המתיישבים לבית ב-19.3.2007 ממש כמו "מבצע צבאי": "הפלישה נעשתה באמצעות 'כוח חלוץ' ו'כוח עיקרי' שהגיע לאחר הפלישה הראשונית באוטובוסים. הכניסה מאורגנת כ'מבצע צבאי' - ישנו 'צוות צילום', 'צוות חלוץ' וצוות הפורש סרטי בטיחות בתוך המבנה. 'כוח התגבורת' שמנע עשרות אנשים הגיע כשהוא מצויד בתיקים גדולים. מיד לאחר הכניסה למבנה, הוכנס למקום ציוד בידי המתיישבים".
"ממשלה עוינת להתיישבות"
לטענת המתיישבים, כשנכנסו לבית לא התגורר בו אף אחד, והם עשו זאת "מכוח זכויותיהם לפי העסקה". ביום הפלישה הגיש הבעלים הפלסטיני של הבית מספר תלונות למשטרה. עוד נכתב בפסק הדין, כי למרות הטענות של המתיישבים שהעסקה על רכישת הבית הושלמה במלואה - מסמכים שהוגשו מטעמם בנושא נמצאו מזויפים. עם זאת, סתירות וחורים נמצאו גם בגרסתו של בעל הבית הפלסטיני.
"שוב עשו הפרקליטות ובג"ץ יד אחת עם ממשלה עוינת להתיישבות, והוציאו תחת ידם פסק דין שערורייתי ומופרך", אמרו במועצת יש"ע בתגובה להחלטה. "שוב הם לא נתנו לעובדות לבלבל אותם. המתיישבים הוכיחו למעלה מכל ספק שהבית נקנה על ידם, ובכל זאת הממשלה, הפרקליטות ובג"ץ חוברים כדי לסלק אותם מהבית".
במועצת יש"ע תבעו מראש הממשלה ומשר הביטחון להותיר את המצב על כנו עד לפגישה עם ראשי ההתיישבות ועם אנשי היישוב היהודי בחברון. "מועצת יש"ע תבחן יחד עם נציגי המתיישבים במקום את דרכי הפעולה בעקבות החלטת בג"ץ".