הסיכוי שישראל תתקוף באירן במהלך השנה הקרובה עלה ב-50 אחוזים - כך קובע ג'פרי גולדברג, כתב ירחון ה"אטלנטיק", בכתבה שתפורסם בגיליון ספטמבר הקרוב של המגזין. גולברג אף מוסיף וטוען שראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לקבל את ההחלטה להרוס את מתקני הגרעין של אירן מהאוויר כבר בחודש דצמבר הקרוב, כשהתקיפה, כך לטענת הכתב האמריקני, תתרחש בסביבות חודש יולי 2011.
כתב ה"אטלנטיק" טוען כי הערכותיו מבוססות על שיחות שערך עם גורמים בממשל הישראלי, אך עמיתיו מאשימים אותו כי הדברים שנאמרו לו הם תוצאה של ניסיון ישראל להפעיל לחץ בינלאומי על ארצות הברית להתערב בהתחמשות הגרעינית האירנית ולהרתיע את אירן מפני שימוש בנשק כלפי ישראל.
כמו כן, למרות שגולברג לא קורא באופן מפורש לארה"ב לתקוף את אירן, הוא מפנה קריאה מרומזת לנשיא האמריקני ברק אובמה "להתערב באופן תקיף בנעשה באזור".
"אני חושב שההצהרה על תקיפה ישראלית באירן היא משחק רטורי", אומר היום קווה אנשני, אנליסט אירני ומומחה למדע המדינה באוניברסיטת דה-פול בשיקגו, בתגובה לפרסום הערכתו של גולברג. "תקיפה ישראלית באירן תסבך אותה במצב דיפלומטי קשה שגם ככה עדין ואף אחד לא יודע מה תהיינה התוצאות של המשחק האסטרטגי הזה", אומר אנשני. "הם רק מאותתים לגבי משהו שאין בכוונתם להוציא לפועל".
לדברי גולדברג, דבריו מבוססים על ראיונות עם לא פחות מאשר 40 מעצבי מדיניות ואנשי צבא בעבר ובהווה, כמו גם בכירים לשעבר בממשל האמריקני וגורמים ערבים. הקביעה של 50 אחוזי סיכוי לתקיפה באירן היא תוצאה של קונצנזוס בין הערכות הגורמים השונים שרואיינו.
דוח: ישראל יכולה להתקיף באירן מהקרקע
כזכור, מחקר שפורסם בחדשות 2 באינטרנט לפני כחודש קובע כי בעוד שעל פי פרסומים זרים שוקלת ישראל תקיפה אווירית באירן לנוכח האיום המתגבר, קיימת אפשרות נוספת בה ניתן לפגוע במתקני הגרעין של טהרן - וזאת ללא מעורבות של כלי טיס.
דוח שפרסם בחודש יוני האחרון ה-Bipartisan Policy Center מעריך כי בירושלים אולי יעדיפו דווקא את השימוש בטילי הקרקע-קרקע "יריחו 2" ו"יריחו 3", אותם, כך על פי הפרסום, היא מסוגלת לשגר ממתקניה לעבר אירן - ולפגוע במטרות. במקרה הזה, כך נטען במסמך, תישאר טהרן חשופה. "ללא מערכת הגנה אווירית של s-300 אירן לא תוכל ליירט את הטילים הבליסטיים", נכתב.
בנוסף מציעים מחברי הדוח, אנשי ממשל אמריקנים, כמו גם אנשי צבא ומומחים לביטחון לאומי, אופציה צבאית נוספת על מנת לסכל את תכניתו של מחמוד אחמדינג'אד - דרך הים. "הצוללת 'דולפין' חמושה בטילי שיוט שיכולים לתקוף מטרות מהים התיכון וממפרץ עומן", נטען במסמך.
להערכת המומחים, האפשרויות הללו עדיפות יותר מבחינת הממשל בישראל מכמה סיבות. ראשית, מדובר בתכנית שלא כרוכה בסיכון חיי טייסים. שנית - תקיפות אוויריות וגיחות מרובות הן משימות לוגיסטיות לא פשוטות בכלל.
"לאירן אין הרבה אפשרויות"
בדוח המיוחד שמתפרש על 60 עמודים מתריע מפני ההשלכות האפשרויות במקרה שאירן תגשים את שאיפותיה הרות האסון וקובע חד-משמעית: הזמן הולך ונגמר. "חייבים למנוע מהרפובליקה האיסלאמית מלהפוך למדינת גרעין", מדגיש הצוות שחיבר את הדוח. "הדבר עלול לגרום לשרשרת תגובות שיחלישו במהרה את המזרח התיכון ויובילו לעימות גורלי".
יחד עם זאת, מזהיר הדוח כי מתקפה ישראלית, עלולה אמנם לעכב, בצורה זמנית בלבד, את תכנית הגרעין של טהרן - אך גם לעורר תגובת נגד הרסנית. "לרשות אירן מבחר אפשרויות: היא יכולה לא רק לשגר טילי 'שיאהב' ו'סאג'יל' לעבר ישראל, אלא גם להורות לחיזבאללה לפעול במלוא העוצמה נגדה ולעודד את חמאס לעשות את אותו הדבר", מתריעים המומחים.
רוצים לקבל עדכונים ברגע שתהיה התפתחות דרמטית בפרשת הגרעין האירני? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
להפציץ באירן? כל כתבות הפרויקט המיוחד:
להפציץ באירן? כל השאלות והתשובות
ניר דבורי - להפציץ באירן?: אפשר בכלל לעצור את הגרעין האירני?
להפציץ באירן? הקשר בין אירועי המשט לעזה ותקיפת מתקני הגרעין
להפציץ באירן? כל מסלולי התקיפה האפשריים