"השפלה, זלזול וחוסר כבוד". חמש חיילת בנות העדה האתיופית מגדוד הקרקל שהיו אמורות להישבע אמונים לצה"ל ביום רביעי האחרון זועמות, לאחר שלטענתן הטקס נערך בלעדיהן, כי בצה"ל לא חיכו שישובו מחגיגות חג ה"סיגד" של האתיופים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר בטקס השבעה של מחזור אוגוסט 2013, שהתקיים בתל ניצנה בדרום ביום החג. למרות בקשות החיילות להזיז את הטקס בשל החגיגות, בצה"ל הוחלט שלא להזיזו מאילוצים שונים. לפנים משורת הדין, סגל החיילות ארגן הסעה עבורן מכספו האישי, על מנת שהן ומשפחתן יגיעו לטקס אחרי החגיגות.
החיילות הגיעו בהסעה שיצאה מארמון הנציב בירושלים ואספה משפחות נוספת מבאר שבע, אבל אז נדהמו לגלות כי הטקס כבר נגמר. בני משפחות החיילות טוענים שבמקום כבר החלו לסדר את הציוד ולהחזיר כסאות.
"החיילות שבו יחד עם משפחותיהם לביתן מבלי להישבע, כשהן מרגישות מושפלות. התייחוס אליהן בזלזול, בחוסר כבוד ובחוסר שוויון", סיפר מקורב לאחת החיילות. "הדבר היחד שהן רצו הוא להישבע אמונים למולדת כמו כולם, המולדת שהן בחרו להילחם ולהגן עליה וגם זה נלקח מהן". לטענת החיילות, אם מדובר היה בערב ראש השנה היחס מצד מפקד הגדוד היה אחר.
לאתיופיות הוצע "טקס מזורז"
המשפחות טוענות כי מפקד הגדוד אף הודה כי הוא קיבל את ההחלטה להתחיל בטקס ולא לחכות. החיילות נעלבו בשנית לאחר שהמפקדים הציעו לערוך להן "טקס מזורז" לאחר שהראשון הסתיים מבלי שידעו. כעת החיילות שנמצאות ברגילה, בוחנות את צעדיהן למול רשויות הצבא, בגין ההשפלה שחוו. מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הנושא ייבדק על ידי הגורמים הרלוונטים בצה"ל".
יושב ראש ועדת המשנה לכוח אדם והכשרות, חבר הכנסת עמר בר-לב (העבודה) שלח מכתב לרמטכ"ל בני גנץ בו ביקש לערוך תחקיר יסודי בנושא. "מצער מאוד לשמוע שבעוד צה"ל וגופים נוספים מחפשים פתרונות ומשקיעים זמן ומשאבים להתאמת תכניות ייעודיות עבור בני העדה האתיופית, מפקדים מחליטים לערוך טקס כה חשוב ומשמעותי לחיילים שנמצאים במסלול שירות קרבי ביום חג", כתב בר-לב, ששמע על המקרה מאחת החיילות, בוגרת תנועת "אחריי!" אותה הקים.
"לאור האמור לעיל, ומתוך ידיעה כי מקרה זה הינו אינו תואם את ערכי צה"ל, אבקשך לערוך תחקיר בנושא. כיו"ר ועדת המשנה לכוח אדם שעוסק בנושא בפעילותו היומיומית, אשמח להתעדכן בממצאי התחקיר, המסקנות שהופקו והצעדים שננקטו", כתב בר-לב.
בצה"ל מתקשים להתמודד עם החיילים האתיופים. למרות שהצעיר האתיופי מתגייס עם מוטיבציה גדולה הוא מגלה מהר מאוד התנשאות, זלזול וחוסר הבנה ורגישות מצד המפקדים לצרכים ולתרבות עליה גדל בבית. הפער הזה מייצר תסכול, פגיעה ועלבון שמובילים בהרבה מדי מקרים לעובדה שחיילים אתיופים נפלטים מן המערכת.
סגנית יו"ר הכנסת ח"כ פנינה תמנו-שטה מסרה בתגובה לפרסום: "המקרה הנוכחי של אי השבעת החיילות בשל חוסר התחשבות בחג הסיגד מעיד על המרחק בין מדיניות צה"ל כמקום שווה לכל אזרח המתגייס, לבין מה שקורה בפועל על ידי מפקדים אשר מגלים לא אחת חוסר רגישות תרבותית - ובמקרים מסויימים מפלים לרעה את החיילים האתיופים. כמו כן, יש אי הלימה צורמת בין אחוז המתגייסים של יוצאי אתיופיה שהוא בין הגבוהים ועומד על 90% לבין הנתון המזעזע לפיו כ-30% מהחיילים הנמצאים בכלא הצבאי הם ממוצא אתיופי".
תמנו-שטה הוסיפה עוד כי: "כדי לסבר את האוזן, החיילים ממוצא אתיופי מונים רק כ-3% מכלל אוכלוסיית החיילים. כל זה מלמד שמשהו לקוי ומחפיר מתרחש בצה"ל בכל הנוגע לקליטת החיילים יוצאי אתיופיה ושילובם. לאור זאת, קיימתי סדרת מפגשים עם בכירי המערכת הצבאית וסגן שר הביטחון דני דנון. אנו פועלים בשיתוף לקיום לימוד הסוגייה באופן מעמיק ושינוי המגמה, זאת תוך קבלת החלטות בשיתוף מלא עם צה"ל".