הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ התייחס הבוקר לרפורמה בצה"ל ולקיצוצים מרחיקי הלכת הצפויים בתקציב הביטחון, ואמר כי בכוונת הצבא לנקוט בצעדים משמעותיים על מנת לעמוד ביעדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לאורך כהונתו של אשכנזי כרמטכ"ל ולאורך כהונתי השתדלנו לשים דגש על אימונים במשאבים ובשינויים של הכוחות"", אמר גנץ. "נדמה שאנחנו במצב טוב מאוד ונצטרך להבטיח בשנה שנתיים הקרובות עד שיתאוששו התקציבים שאנחנו לא נופלים בתחום הזה".

"אני לא שמח על הקיצוץ", הוסיף הרמטכ"ל. "אמרנו שזו אומנם אפשרות להתייעל ולהתקדם, אבל הייתי שמח אם לא היו מורידים את 20 מיליארד השקלים האלו - אבל אי אפשר להתעלם מהמצב".

בהמשך נאומו התייחס הרמטכ"ל גם לאתגרים ולאיומים הניצבים בפני ישראל, ובראשם הסוגיה האירנית. "אירן גרעינית תוכל לאפשר שימוש בכוח האלטרנטיבי השלילי ביתר קלות", אמר גנץ.

"סוריה ולבנון נמצאות בתהליך של התפרקות טוטאלית שמייצרת אי יציבות". לדברי גנץ, התבססות גורמי ג'יהאד עולמי בסוריה ותחילת זליגת האירועים הללו לתוך לבנון ניכרים בשטח. "אין שבוע או יום שלא עובר שאין שם אירוע מול חיזבאללה", סיפר.

גנץ הזכיר את השקט היחסי בעזה לאחר מבצע "עמוד ענן", אך הדגיש כי הן ההברחות והן ייצור הנשק העצמי לא פסקו. באשר למצב בסיני והתבססות ארגוני הטרור באזור אמר הרמטכ"ל כי "אנחנו עוקבים אחרי המתרחש יום יום".

התכנית: פיטורים וסגירת יחידות

במסגרת התכנית של צה"ל, יפוטרו 3,000-5,000 אנשי קבע במהלך חמש השנים הקרובות. כמו כן ייסגרו יחידות טנקים, יחידות בחיל התותחנים ואף יחידות בחיל הים ובחיל האוויר. הדבר מתווסף לפרסום השבוע שלפיו לאחרונה נסגרו מספר טייסות בחיל האוויר בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון.

קיצוץ גם בשריון|צילום: דו"צ



בצה"ל מדגישים כי מדובר בשינויים ארגוניים שנועדו להתאים את הצבא למציאות החדשה המתהווה באזור. השינויים נשענים על טכנולוגיות חדישות ועל מודיעין משופר. הנחת העבודה היא כי גם לאחר השינויים, יוכל הצבא לספק מענה לאיומים מסביב.

יעלון: "תכנית מהפכנית"

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר כי "זו תכנית מהפכנית, בעוד שנים מעטות נראה צה"ל אחר". יעלון הסביר כי "נוכח השתנות האיומים סביבנו ובעקבות יכולות שצה"ל פיתח, הגענו למסקנה שעלינו להוביל רפורמה משמעותית ולא לשעבד את העתיד על חשבון ההווה". הוא הדגיש כי צעדים אלו נעשים באחריות ובשיקול דעת, והם כוללים השקעה באמצעי לחימה ובמערכים שיסייעו לצה"ל להמשיך לשמור על פער טכנולוגי דרמטי אל מול המדינות והארגונים שבאזור.

"נמשיך להשקיע באבני היסוד של הדרך הזו: חימוש מדויק, מודיעין, תקשוב, הגנה אקטיבית וסייבר, מתוך הבנה ששדה הקרב העכשווי והעתידי שונים לחלוטין מכל מה שהכרנו בעבר", אמר שר הביטחון. "העתיד הנראה לעין עלול להוביל אותנו לעימותים שיוכרעו באמצעות עליונות טכנולוגית של צה"ל, באוויר, בים וביבשה, עם פחות כלים כבדים ושימוש הולך וגובר בכלים מתוחכמים ובלתי מאוישים שמענקים לנו יתרון משמעותי על פני כל אויב".