צה
צה"ל מציג: "פיקוד תחת לחץ"|צילום: דובר צהל

נציב קבילות חיילים במשרד הביטחון בשיתוף עם דובר צה"ל מפיץ בימים אלה למטה הכללי ולקציני צה"ל ספר חדש החושף מחקרים שנערכו בצבא בנושאי הנעת פקודים בתנאים לא-שגרתיים. המידע המובא בספר מבוסס על מחקרים שנערכו בנושא בחמש השנים האחרונות, וכן על עדויות של פצועים ממלחמות ישראל השונות, ומציג דרכים להתמודדות ולתפקד באופן מיטבי בתנאי לחץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין המחקרים המדעיים, מכיל הספר גם מאמרים של נציב קבילות חיילים במשרד הביטחון, אלוף (במיל') יצחק בריק וכן דובר צה"ל, תת-אלוף יואב (פולי) מרדכי וקצינים ממחלקת מדעי ההתנהגות, חיל הרפואה, זרוע היבשה וחיל המודיעין.

כך למשל, בפרק המבוא מצוינת ההבחנה שעושים הכותבים בין מצבי לחץ מסוימים: לחץ פתאומי, לחץ מבצעי-מתמשך ותנאי שגרה. נוסף על כך, הם מפרטים את רשימת האמצעים והכלים ספציפיים שיוכלו לסייע למפקד להוביל את חייליו להישגים טובים יותר - למרות ותוך כדי קיומם של התנאים הללו.

הנעת פקודים בשגרה ובחירום ו"חיסון קוגנטיבי" כהכנה ללחימה

חיילים בקרב. אילוסטרציה|צילום: shuttertstock

בפרק הראשון, העוסק ב"חיסון קוגנטיבי", מפורטות שיטות פסיכולוגיות להפחתת חרדה בעת מצבי דחק. "הגישה מכוונת גם לשפר את ההתמודדות עם לחצים הנגזרים משינויי חיים כמו אבטחה, מעברי חיים וחשיפה לטרור", כותבת ד"ר אורית לוריה, ממפקדת קצין רפואה חילי של חיל האוויר.

היא מוסיפה כי "רוב המפקדים אינם מבינים את מצבו של הגורם האנושי בלחימה ועוד פחות מכך את תפקידם המשמעותי בבניית כוחו של גורם זה ושימורו, ולכן הם נוטים להסתמך יתר על המידה על אנשי מקצוע". 

בהמשך הספר מובאת תרומתה של ההשתטחות הקרבית הידועה ליכולתו של החייל להסתער תחת אש, וכן חשיבות הקניית התרגלות מקדימה לסדרת פעולות נחוצות בתנאי לחץ. עוד מפורטים כלים לפיקוד ואיתנות קרבית ביחידות השדה ושיטות להנעת פקודים לביצוע משימות בשגרה ובחירום. 

לקראת סוף הספר, כותב אלוף (במיל') יצחק בריק על הערכים המסייעים להביא ניצחון בקרב ומפרט את לקחיו האישיים ממלחמת יום הכיפורים, כמו גם את נסיונו המעשי והערכי שנצבר במרוצת השנים שבהן שירת בצה"ל.

הספר "אתגרי פיקוד ומנהיגות - כלים להנעת פקודים בתנאי לחץ" יוצא לאור בהוצאת "מערכות". זכויות היוצרים שייכות למשרד הביטחון.