עו
"הודאותיו נגבו שלא כחוק", עו"ד נהוראי|צילום: חדשות 2

הנאשם בניסיון ריגול עבור אירן הוא יצחק ברגל, תושב ירושלים המשתייך לזרם החרדי קיצוני נטורי קרתא. בית המשפט המחוזי בירושלים האריך הבוקר (ד') את מעצרו של ברגל עד תום ההליכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עד כה נאסר שמו של ברגל לפרסום על פי בקשת סנגורו, לצורך בדיקת מצבו הנפשי, אולם במהלך הדיון קבע השופט כי על פי חומר הראיות, אין כל אינדיקציה לכך שהיה מעורער בנפשו בעת ביצוע המעשים שיוחסו לו ועל כן אינו נזקק לבדיקה פסיכיאטרית.

"עיון באמרות מלמד על אדם המתמצא היטב בסביבתו, מכיר וזוכר, בעל אידיאולוגיה, תכניות, והוא מבין היטב את אשר לפניו", קבע השופט. מאחר שנשללה טענתו של הסנגור, עו"ד יאיר נהוראי, החליט בית המשפט להורות על הסרת הצו והותיר את ברגל במעצר עד תום ההליכים.

"הודאתו נגבתה שלא כדין"

דגל אירן (צילום: AP, חדשות)
""חיפש נציגויות אירניות בעולם". ארכיון|צילום: AP, חדשות

"ביחס לשאלת מצבו הפסיכיאטרי, נביא לבית המשפט ראיות לכך שמצבו מעורער", אמר עו"ד נהוראי. "אפשר לומר שמדובר בסוג של החלטת ביניים, שתאפשר לנו לחזור עם ראיות נוספות ולבקש עיון חוזר".

כשנשאל נהוראי האם בכוונתו לערער על ההחלטה להאריך את מעצרו של מרשו עד תום ההליכים, אמר: "בשלב זה יותר חכם לפנות בבקשה לעיון חוזר לפני שהולכים לעליון. העיקר הוא שהודאתו נגבתה שלא כחוק, כשהיה מנוע מלהיפגש עם עורך דין והמדינה לא עשתה די כדי לדאוג לו לייצוג משפטי".

עו"ד נהוראי הדגיש כי "חלק גדול מכתב האישום מבוסס על הודאותיו, אך אלו נגבו שלא כדין. אי אפשר להסתמך על הודאותיו".

פנה לשגרירות אירן וביקש לפגוע בישראל

על פי כתב האישום שהוגש נגדו, קיים ברגל קשרים עם נציגויות אירניות בעולם במטרה להעביר אליהן מידע "שיסייע לפגוע במשטר הציוני". בשנת 2011 חיפש הנאשם נציגויות של אירן ברחבי העולם דרך האינטרנט כדי להעביר אליהן מידע. כשגילה שיש לאירן שגרירות בברלין, הוא רכש כרטיס טיסה מישראל לגרמניה.

כשהגיע לשגרירות הציג את עצמו ברגל כישראלי וביקש לשוחח עם הנציגים במקום. הנאשם מסר לפקיד בכניסה את דרכונו ונכנס פנימה. במשרד פגש שלושה אנשים ואחד מהם הציג עצמו בשם: "האג'י באבא".

_OBJ

ברגל סיפר לשלושה על אמונתו השוללת את קיומה של מדינת ישראל ועל כך שהוא שואף להחליף את השלטון בישראל ב"שלטון גויים" . לפי כתב האישום, הצעתו היתה - לאסוף עבור אירן מידע מודיעיני על ישראל ולהעבירו לידיהם.

"הנציג האירני העביר לו פתק"

בכתב האישום נטען עוד, כי בשיחה עם הנציגים האירנים שאל אותם הנאשם: כיצד הם לא מצליחים לשמור על אנשיהם בתוך אירן מפני התנקשויות של ישראל? "בתגובה, שאל אחד מהאירנים את הנאשם האם הוא לא מתבייש ללעוג להם בעוד הוא מעוניין במקלט מדיני", נכתב באישום. "הנאשם השיב כי אינו מעוניין במקלט מדיני, וכי הוא אף מוכן לרצוח ציוני".

בתום הפגישה, מסרו האירנים לברגל כי עליהם לערוך בירור מול גורמים נוספים בדרגים גבוהים יותר, והאירני המכונה "האג'י באבא" מסר לחרדי פתק ועליו כתובת דואר אלקטרוני. הוא הנחה את הנאשם להיכנס לתיבת הדואר - שם תמתין לו הודעה מטעם האירנים.

מכתב האישום עולה כי בחודשים שלאחר מכן הוא ניסה להמשיך ולתקשר עם הגורמים אירניים דרך טלפונים ציבוריים בירושלים ונקודת אינטרנט מרוחקת ביתו - זאת בניסיון לטשטש עקבות שיובילו אליו.