"הכל מכור מראש"|צילום: רויטרס

התעשייה האווירית היא גוף יוקרתי, שעיני רבים בעולם נשואות אליה, לאור הון אנושי יחיד מסוגו שיודע לפתח טכנולוגיות מרשימות. מאחורי הקלעים של התעשייה, יש תעשייה אחרת - של הפקות, מיצגים וסרטים שמגלגלת עשרות מיליוני שקלים בשנה. כעת, מבקר המדינה בודק תלונות על אי קיום מכרזים כחוק והעדפת חברה מסוימת בתחום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לתעשיית הסרטים ישנה חשיבות אדירה שכן היא אחראית על האופן שבו יוצגו פיתוחי התעשייה האווירית ברחבי העולם, ובכך ירכשו מדינות שונות את מה שנעשה ומפותח כאן, במפעלים סמוך לעיר לוד. רק לאחרונה, נסגרה בפריז התערוכה האווירית הבינלאומית החשובה בעולם - הסלון האווירי, וכרגיל ההתעניינות סביב הפיתוחים הישראליים הייתה בשיאה. מה שלא ידעו באותו זמן אלפי המבקרים, שמאחורי הקלעים מתנהלת לה דרמה לא קטנה סביב השיטה של בחירת החברות שיבצעו את אותם מיצגים מרשימים.

לא מדובר כאן בכסף קטן. עבור המיצג בפריז שהמחיש חלק מיכולות התעשייה האווירית, היא שילמה על פי הערכות מאות אלפי דולרים , רק עבור הרעיון והפקתו. לחדשות 2 באינטרנט נודע כי משרד מבקר המדינה פנה באחרונה לתעשייה האווירית וביקשו לדעת פרטים על האופן שבו היא בוחרת מי יעשה עבורה את המיצג, לפי שעה לא מדובר בהכנת דוח ביקורת, אבל השאלות הללו גורמות לאי נוחות בהנהלת התעשייה האווירית.

מי שלמעשה אחראי על תהליך בחירת החברה שתבצע את המיצג הוא מפעל המטה "מהות". מפעל קטן זה ובו יותר מ-100 עובדים, אחראי גם להדרכת לקוחות של התעשייה האווירית, אבל חלק שנמצא כעת תחת עין בוחנת הוא המחלקה העוסקת בתחום הצילום והפרסום. השאלות שעולות כרגע על הפרק, הן מדוע בחירת הספק החיצוני נעשה ללא מכרז אלא בשיטה תמוהה של הצעת מחיר, כך שקשה לפקח על התהליך וניתן לבחור זוכה באופן לא הוגן ושקוף.

הסלון האווירי בפריז (צילום: רויטרס)
הסלון האווירי בפריז|צילום: רויטרס

החברות ויתרו: "הכל מכור מראש"

זאת ועוד, מפעל "מהות" הבוחר את הספק החיצוני, עושה זאת ללא בקשה לערוך פרזנטציה לכלל הספקים, דבר שהוביל, שתי חברות שונות, ערב הסלון האווירי בפריז 2013, להימנע מלגשת כלל לעניין בגלל שסברו כי "הכל סגור מראש".

תחושה זו באה לידי ביטוי גם כשבוחנים את ההיסטוריה בתחום ומגלים שבשנים האחרונות זכתה רק חברה אחת לבצע את כל המיצגים הגדולים עבור התעשייה האווירית, ובסך הכל לפחות עשרה מיצגים כאלה. אגב, הפעם היחידה בה לא קיבלה אותה חברה את העבודה הייתה בשנת 2007, בה נעשה ניסיון פנימי למנות מנהלת חדשה לתחום הפרסום והסרטים. היא אכן פעלה ללא דופי, באופן תקין, אך לדברי גורמים בחברה תוך כמה חודשים, לאור לחצים שונים, הועברה לתפקיד אחר, והחברה הזוכה באופן קבוע - שבה לקבל את עבודות מרכזיות.

מל
תערוכה יוקרתית ביותר|צילום: אלביט מערכות

באחרונה פנתה אחת החברות המוערכות בתחום למבקר המדינה בסוגיה זו, זאת לאחר פניות למנכ"ל התעשייה האווירית ולגורמים נוספים - שלא נענו. כאשר פנתה החברה בעצמה לתעשייה האווירית, והעלתה שאלות, קיבלה בין היתר מענה כי התהליך התבצע באופן בו התבצע בגלל לוח זמנים קצר, התשובה הזאת מוזרה בלשון המעטה, שכן מועד התערוכה בפריז ידוע שנתיים מראש ולכן ניתן להיערך מול ספק חיצוני בישראל חודשים ארוכים. מענה תמוה אחר של התעשייה האווירית היה כי בנושא זה יש "חשיבות רבה על שמירת סודיות", דבר שאינו עולה לכאורה בקנה אחד עם העובדה כי הביתן והמיצג מוצגים לעיני כל ומוגדרים בלתי מסווגים.

"היו לנו תהיות רבות בנוגע להתנהלות התעשייה האווירית בבחירת הספק שיבצע את המיצג בסלון האווירי", סיפר לחדשות 2 באינטרנט מנכ"ל חברת "בריז קריאייטיב", שגיא יחזקאל. "בתהליך עצמו עולים סימני שאלה, ובראשם כיצד ניתן לבחור ספק בתחום כזה ללא פרזנטציה שהיא כלי בסיסי שקיים בכל הליך מקביל. פנינו בעניין לתע"א ועד היום לא קיבלנו תשובות ברורות. למיטב ידיעתנו, כל הליך ההתקשרויות בין תע"א לבין ספקים בתחום המולטימדיה נבחן על ידי מבקר המדינה ואנחנו ממתינים לראות את הממצאים וההמלצות ומקווים שהן תיושמנה על ידי תע"א".

שר הביטחון בתערוכה השנה (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שר הביטחון בתערוכה השנה|צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

"בשל יחסי חברות בוחרים בחברה אחת"

אדם שעבד בעבר במקום אמר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי יש העדפה ברורה לחברה מסוימת בשל יחסי חברות טובים. "הכל נובע ממערכות אישיות, נעשה כל מאמץ לעבוד רק עם החברה הזאת, מי שמעדיף אותה זה 'מי שמנהל את העניינים'", ציין.

בעל חברה שניסה לקבל עבודה מהמפעל אמר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי יש דברים בגו. "אני התמודדתי פעם אחת ולא זכיתי והבנתי שאין סיכוי, מהות תמיד בוחרת רק בחברה אחת ובשנים האחרונות הם לא עושים מכרזים - זה בהחלט מאוד מוזר, השוק הזה מאוד מעורבב, ויש פה בהחלט אי-תקינות".

מדוע התעשייה פטרה עצמה ממכרז?

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה כי "התע"א התקשרה עם חברה לאחר קיום הליך של תחרות, אשר היה פטור ממכרז וזאת, בהתאם להוראות הדין לרבות תקנות חובת המכרזים. בהליך התחרות השתתפו מספר חברות ובסופו נבחרה ההצעה הטובה ביותר לתע"א".

"יצוין, כי התע"א מתקשרת בנושא הפקת תערוכות בארץ ובעולם עם חברות שונות, בהתאם למהות כל פרויקט, וכי הליכי הבחירה מנוהלים אף הם עפ"י הוראות הדין. יתר על כן, התע"א שוללת מכל וכל את הרמזים לתהליכים אחרים ולעדיפות שלא כדין. לאחרונה, פנה נציב תלונות הציבור אל התע"א, בעקבות תלונה של חברה, אשר לא זכתה בתחרות מסוימת. התע"א השיבה בפירוט על פנייה זו, ודחתה את טענותיה של החברה הנ"ל".

מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה. בודק|צילום: חדשות 2

בתעשייה בחרו שלא להתייחס לעובדה כי אותה חברה קיבלה את העבודה באופן סדרתי בשנים האחרונות. התעשייה גם נמנעה מלהשיב על השאלה על פי איזו סעיף ניתן לה פטור ממכרז, זאת למרות פניות חוזרות ונשנות לאורך השבוע האחרון.  

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה: "נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה בחנה כעת את הפניה. בעקבות בחינתה יוחלט אם יש מקום להמשך טיפולה של הנציבות. במקביל עובר הנושא כולו לעיונה של חטיבת הביטחון במשרד המבקר, המופקדת בין השאר על ביקורת תעשיות הביטחון".