שלוש שנים עברו מאז פתח ארגון חיזבאללה בירי מאסיבי של מרגמות וקטיושות לעבר יישובי הצפון. זמן קצר לאחר מכן התברר שהמתקפה הייתה בעצם פעולת הסחה שבסופה נהרגו שלושה חיילים ונחטפו שני חיילי מילואים: אלדד רגב ז"ל ואודי גולדווסר ז"ל, שהיו בסיור על קו הגבול. מספר שעות לאחר מכן החל מבצע צבאי שנמשך כחודש ימים, שלימים קיבל את השם מלחמת לבנון השנייה.
אין מחלוקת על כך שהמלחמה לא התנהלה כראוי. רבות דובר על ניהול המלחמה ותהליך קבלת ההחלטות של הדרגים הבכירים בצבא, אולם סקר שערך מכון המחקר פאנלס עבור חדשות 2 מגלה שרוב הציבור מפנה אצבע מאשימה לממשלה. היום, בראייה לאחור, 58% מהציבור חושבים שהבעיה העיקרית בכל הקשור למלחמה הייתה תפקוד הממשלה.
רק 18% מהנשאלים תולים את כשלי המלחמה בהתנהלות הצבא, אחוז נמוך משמעותית ביחס לדרג המדיני. תוצאות הסקר מראות שתוצאות הלחימה השפיעו גם על תפיסת ההצלחה או הכישלון: 10% טוענים שמקור הבעיה טמון במה שהשגנו במהלך, או ליתר דיוק, מה שלא השגנו.
אחוזים דומים בציבור מאמינים שהתזמון היה לקוי, ומשייכים את מוקד הבעיה לעצם ההחלטה על יציאה למבצע צבאי. עם כל הגורמים שניתן להאשים - 5% עדיין לא יודעים מה מקור הבעיה.
44%: המלחמה לא הייתה הכרחית
הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ ושר הביטחון דאז עמיר פרץ, שהתפטרו בעקבות תוצאות המלחמה, ישמחו אולי לשמוע שלמרות כל הכשלים והקשיים שהותירה המלחמה, רוב הציבור עדיין מאמין שהיא הייתה מוצדקת.
48% מהנשאלים השיבו שגם היום, בראייה לאחור, ניתן לומר שהמלחמה לא הייתה מיותרת. 44% לעומתם, חשבו שהמלחמה לא הייתה הכרחית. ביניהם ניצב מחנה מצומצם של 8%, שגם היום עדיין לא יודעים לומר האם היה צורך במלחמה ההיא.
הסקר נערך בקרב 502 משיבים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל. טעות הדגימה היא 4.5%.
הווידאופדיה: מלחמת לבנון השנייה