האצבע המאשימה מופנית לישראל גם מכיוונה של סודן. לאחר שקודם התבטאו הסודנים כי תקיפת המשאיות בשטחה הייתה פעולה אמריקנית, עתה הם סבורים כי אכן זו ישראל שאחראית לכך.
"המחשבה הראשונה הייתה שאכן היו אלה האמריקנים", אמר דוברו של שר החוץ הסודני, עלי אל-סדיג. "יצרנו קשר עם האמריקנים והם הכחישו את מעורבותם חד-משמעית. אנו עדיין מנסים לברר זאת. סביר להניח כי ישראל היא שמעורבת".
"אין כל הוכחה כי המשאיות נשאו נשק", התעקש הדובר. "הם הבריחו משהו, אך הרכבים היו קטנים מדי בשביל לשאת נשק. אם אכן הייתה זו ישראל אז הרי שהיא פעלה על פי מודיעין מאד גרוע".
"זה לא חוקי לחדור לריבונות של מדינה אחרת", אמר הדובר ואיים: "אנחנו שומרים לעצמנו את זכות התגובה. כרגע זה עדיין לא ברור רשמית כי זו אכן הייתה ישראל".
גם האמריקנים סבורים שהתקיפה ישראלית
קודם לכן היו אלה בכירים אמריקנים שאישרו את החשד למעורבות הישראלית. בכירים אמריקנים בעלי גישה למידע מסווג מסרו ל"ניו-יורק טיימס" כי מטרת התקיפה הישראלית הייתה להאט את זרימת התחמושת לחמאס.
עוד מסרו הבכירים, כי דוחות מודיעין מצביעים על המעורבות האירנית בהברחת נשק לרצועה וכי גורמים ב"משמרות המהפכה" האירניים אף הגיעו לסודן במטרה לתאם את מאמצי ההברחה.
עוד נמסר כי התקיפה בינואר הייתה רק תקיפה אחת מתוך סדרה של תקיפות כנגד ניסיונות הברחות נשק לעזה דרך הים.
ניסיון הברחה של טילים ארוכי טווח
פרסומים זרים נוספים מדברים על לפחות שתי תקיפות, אחת מהן נגד ספינת נשק אירנית, מי ביצע זאת וכמה תקיפות היו שם? בשלב זה לא ידוע.
ברשת אלג'זירה שודרו אתמול תמונות, שעל פי הדיווח מתעדות את מה נשאר מהמשאיות שהופצצו שם.
על פי פרסומים זרים, מטוסי חיל האוויר הישראלי עברו פעמיים כ-1400 קילומטרים, לשם התקיפות. באחת הפעולות, בינואר, הפציצו את שיירת המשאיות בעת שהובילה נשק לשימוש חמאס ברצועת עזה.
ההערכה היא שהנשק שהופצץ כלל רקטות ארוכות טווח שהיו עשויות להגיע גם לתל אביב.
בעוד שבסודן אישרו את ביצוע התקיפה, בחמאס מכחישים שמדובר במשלוח נשק שהיה מיועד לארגון.
בישראל לא מאשרים או מכחישים את הפעולות, אבל ראש הממשלה אולמרט, רמז אתמול בדברים לאפשרות הזאת. "נפעל בכל מקום, מקום יותר קרוב, מקום יותר רחוק, לחיזוק ההרתעה ולחיזוק דימוי ההרתעה", אמר בהרצאה במרכז הבינתחומי בהרצליה.
אולמרט הוסיף: "זה נכון לגבי הצפון, זה נכון לגבי הדרום. בסדרה של אירועים אין טעם להיכנס לפירוטים. מי שצריך לדעת יודע שאין מקום שבו מדינת ישראל לא יכולה לפעול".
במקביל, ועל רקע הדברים האלה ממשיכה ישראל בפיתוח מערכות הגנה. אתמול התבצע ניסוי בדרום, שהוגדר כהצלחה. זהו השלב המכריע בניסוי מערכת יירוט הרקטות- כיפת ברזל.
המערכת איתרה שיגור של טיל גראד ופוצצה אותו באוויר. המערכת תוכל כנראה לתת מענה לירי על יישובי הדרום כבר 2010.