התוספת לביטחון – כישלון של לפיד (צילום: דובר צה
"מכת מוות למערך המילואים", ארכיון|צילום: דובר צה"ל

לקראת הדיון הצפוי היום (ד') בקבינט על תקציב הביטחון, בצה"ל מתריעים כי קיצוץ של 7.5 מיליארד שקלים יוביל לפגיעה ישירה ברמת הביטחון לאזרחי ישראל. "אנחנו לא יודעים כבר איפה לקצץ", אמר גורם בכיר בצה"ל לחדשות 2 Online, "זה כבר לא הבשר, זה העצמות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצבא מוחים על כוונת האוצר לקצץ 4.5 מיליארד שקלים נוספים מעבר לתכנית הקיצוצים של 3 מיליארד שקלים, שכוללת בין היתר פיטורים של 4,500 אנשי קבע וסגירת טייסות ויחידות. "כל שקל הוא קריטי", מדגיש הקצין הבכיר. "גם ככה חטפנו מכת מוות למערך המילואים. ויתרנו על אימונים וחזרנו לרמת הכשירות של לפני מלחמת לבנון השנייה".

לדבריו הקצין, אם יוחלט על הקיצוץ הנוסף, תיאלץ הממשלה לקבל החלטות שישפיעו על הכשירות המבצעית של צה"ל ועל רווחת החיילים. "שנסגור קורסי טיס וחובלים? שנוותר על אימוני בט"ש בצפון? שנסגור סוללות כיפות ברזל? שנצמצם במנות האוכל והתרופות לחיילים? שהם יחליטו".

"איך נשכנע אנשים להישאר בצבא?"

משה בוגי יעלון, בני גנץ (צילום: רויטרס, חדשות)
הרמטכ"ל גנץ ושר הביטחון יעלון, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

בצה"ל דוחים את הטענות כי מדובר באיומים שנועדו להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות, ואת הביקורת שנשמעת בין היתר מכיוון האוצר, על חוסר התייעלות, בזבוז כספים ומשכורות מנופחות. "אנחנו לא עושים ספינים ולא עושים שביתות", מדגיש הגורם הצבאי. "גם אם היום יוחלט לוותר על הקיצוץ הנוסף של 4.5 מיליארד שקלים, זה לא אומר שניצחנו. אלפי אנשי קבע הולכים הביתה, הפכו אותם לשק החבטות של הציבור. אחרי כל הקיצוצים והפיטורים, איך נוכל בכלל לשכנע אנשים להישאר בצבא?".

הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, יציג היום (ד') בפני חברי הקבינט את תכנית ההתייעלות הרב שנתית שבה חייב האוצר את צה"ל, וינצל את המעמד כדי לפרוט את הפגיעה הצפויה בעקבות הקיצוץ בפעילות הצבא.

במהלך נאום שנשא אמש בטקס הצדעה למשרתי הקבע, התייחס גנץ לתכנית שתשלח עשרות משרתי קבע הביתה. "לאחר תהליך מתמשך של התייעלות המובל בצה"ל באופן גורף שאינו דומה לאף גוף אחר במשק, אישרתי תכנית שתוביל לצערנו לפרידה בלתי נמנעת ממשרתים רבים", אמר גנץ. "נעשה זאת מעט ככל שניתן ואנו עושים זאת בהגינות, בהוגנות ומתוך מחשבה עמוקה ואחראית על עתיד צה"ל ומשימותיו כשאנו רואים לנגד עינינו את האתגר הכלכלי הלאומי ואת תמונת המצב החברתית לאשורה".