הרמטכ
הרמטכ"ל בני גנץ|צילום: חדשות 2

על רקע ההכנות האינטנסיביות להתמודד עם המשט לעזה, שצפוי להגיע במוצאי שבת לתחום ישראל, התבטא היום בנושא הרמטכ"ל בני גנץ כשאמר: "משט השנאה המתוכנן הוא דוגמה נוספת למסע הדה-לגיטימציה למדינת ישראל והוא נעשה במטרה לייצר פרובוקציה".

גנץ אמר את הדברים בערב הוקרה למערך המילואים בקיסריה, במסגרתו הוענק מגן שר הביטחון למעסיקים מצטיינים ביחסם לעובדים המשרתים במילואים. הרמטכ"ל הבטיח בנוסף כי צה"ל נכון וערוך לכל אתגר ביטחוני, לרבות זה שמציב המשט בפני ישראל.

"התהליכים הרחבים שמרעידים את האדמה סביבנו עודם בעיצומם", הוסיף הרמטכ"ל ואמר: "צה"ל עוקב אחר ההתפתחויות במזרח התיכון לצד התהפוכות באזורנו, בוחן אותן ונערך בהתאם, זאת על מנת להגן על ריבונותה של מדינת ישראל בכל כוחו ועוצמתו".

עוד הוסיף הרמטכ"ל: "מאז ומעולם תבעה מאיתנו המציאות במדינת ישראל להיות ערוכים לכל, וכעת יותר מתמיד, כשירותו של מערך המילואים היא מרכיב חיוני במוכנותו של צה"ל".

גם שר הביטחון אהוד ברק נשא דברים במהלך הטקס והתייחס למשט, כשאמר: "העובדות והנתונים גלויים - בעזה אין משבר הומניטרי". "אם מארגני המשט רגישים לסבל אנושי", הוסיף ברק, "הרי שהם צריכים להפנות את מאמציהם לשחרורו המידי של גלעד שליט או לכל הפחות להסדרת ביקורים סדירים של הצלב האדום אצלו".

ברק התייחס לפעולות הננקטות כדי לעצור את המשט כשהתייחס להנחיה שקיבל צה"ל. "בהתאם להחלטת הקבינט", אמר ברק, "הוריתי לצה"ל לעצור את המשט, אם הם לא יענו לדרישה לפנות לאשדוד או לאל-עריש. אנחנו עוקבים ברציפות אחר הנושא, גם נוכח ההבנה כי ייתכן שיש גורמים אלימים על הספינות".

כך נראה הנזק שנגרם לספינות המשט

האם ישראל חיבלה באחת הספינות שעמדו לצאת למשט אל חופי עזה? מארגני המשט בטוחים שצוללנים פגעו במדחף של הספינה בעודה עוגנת ביוון, עוד לפני שיצאה לדרך, ואף מציגים תיעוד של הפגיעות שנגרמו לספינות, לכאורה על ידי ישראל.

בתמונות שמתעדות את מה שקורה מתחת למים, ניתן לראות את אחד המדחפים המקולקלים של ספינה יוונית ועליה פעילים נורווגים ושוודים. 25 פעילים היו אמורים להיות על הספינה "ג'וליאנו", על שם פעיל השלום ג'וליאנו מר, אבל כנראה שהספינה הזאת כבר לא תפליג ופעיליה יצטרכו לעבור לכלי שיט אחר.

"הספינה הושחתה. מישהו שרט אותה לא באמצעות כלי פשוט, אלא בצורה מקצועית", אמר היום תודוריס בוקאסר, קברניט הספינה "ג'וליאנו". "ציר המדחף עשוי מפלדת אל-חלד, שזה חומר חזק מאוד, וכשציר המדחף התחיל להסתובב - ראינו שמשהו לא בסדר", הוסיף בוקאסר.

"זה משהו שדומה מאוד לניסיון רצח", האשים מתיאס גרדל, דובר המשט. "ברור שהחבלה נעשתה במיומנות רבה כדי שהמדחף לא יישבר עד שנצא אל לב הים וזה ייצור מצב מסוכן מאוד עבורנו", הוסיף גרדל.

"ישראל מנסה לחבל במנוע של אחת הספינות במשט לעזה", האשימו אתמול כמה מהמשתתפים במשט. "הספינה נמצאת באחד מנמלי יוון. אנשי מוסד קשורים לעניין". לדבריהם, "הכיבוש הישראלי נמצא בבלבול נוכח ניסיונותיו לשבש את יציאת המשט, שמטרתו לשבור את המצור הימי על רצועת עזה הנצורה מזה חמש שנים". היום כאמור, אכן דווח על תקלה במנוע אחת הספינות.

"החומר הכימי היחיד שעל הספינה הוא ספריי לשיער"

האם זה אומר שפעולה חשאית של ישראל היא שחיבלה בספינות? מרבית הפעילים משוכנעים שכן, ומבטיחים כי למרות התקלות ושביתת הנמלים במדינה - העיכוב הוא רק זמני והם עדיין נחושים לצאת לדרך. "אנחנו לוקחים את הספינות למספנה ושם מתקנים לנו הכל. הם תומכים בנו", סיפר הישראלי דרור פיילר, שמתכוון גם הוא לצאת על המשט לכיוון עזה, בשיחה עם חדשות 2.

למרות הדיווחים של גורמים מדיניים בישראל על חומרים כימיים שנמצאים על הספינות ותדרוכים חשאיים לשפוך לכאורה את דמם של חיילי צה"ל, מארגני המשט מכחישים את הטענות. "החומר הכימי היחיד שיש לנו על הספינה הוא ספריי לשיער", אומרת גרטה ברלין, אחת המשתתפות על המשט, בשיחה עם חדשות 2.

נכון להיום, כעשר ספינות ממתינות לאות, לא רק ביוון - אלא גם באירלנד ובקורסיקה. הן ממתינות בלב ים ובנמלים באירופה. אם אכן תצאנה הספינות לדרך בחמישי, המפגש שלהן עם הסטי"לים של חיל הים יתרחש במהלך שבת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק