מתכתב עם האירנים. חאמד עווידאת (צילום: חדשות 2)
מתכתב עם האירנים. חאמד עווידאת|צילום: חדשות 2

זה נראה כמו עוד יום עבודה של כתב זר בישראל, אבל חאמד עווידאת הוא לא סתם עוד כתב זר. הוא הכתב הכי זר שיש פה. אין דרך לכבס את זה. החברים של חאמד הם האויבים שלנו. הוא בן 28 בלבד והוא הכתב שמשדר מאחורי קו האויב. הוא שליח אירן, סוריה ועירק בישראל. חמש פעמים בשבוע מעביר חאמד כתבה לאירן. כמעט כל יום.

אלה שידורים עם אג'נדה ברורה. "מובן מאליו מה האג'נדה שלי", אומר חאמד. "בדיווחים שלי אני אגיד כיבוש ישראלי. אני לא אגיד הצבא של ישראל". חאמד הוא תעלומה. מצד אחד הוא מגדיר עצמו כסורי גאה. מצד אחר הוא נולד בישראל, בבית החולים זיו, גדל על קוטג' ושוקולד השחר. מה יותר ישראלי מזה? מצד אחד יוצא לבלות בתל אביב ומנצל מקצועית את החופש שישראל מעניקה, ומצד אחר הוא נאמן באופן מוחלט לשלטון אסד.

הוא לא רק אוהב את סוריה מרחוק. הוא חי שם בעברו שלוש שנים וחצי ולמד הנדסת תוכנה באוניברסיטה בדמשק. הוא ניסה להיות ישראלי ולעבוד בתל אביב, אבל זה התגלה כמשימה בלתי אפשרית. "יש כל מיני גופים, כל מיני מקומות, שאתה מנסה להיכנס אליהם", מספר עווידאת, "ואומרים לך 'סליחה, זאת מדינה של יהודים'. הם לא אומרים לך את זה מפורשות, אבל אתה חייב להיות מספיק חכם כדי שתדע את זה, ואז אתה יוצא".

על המורדים הסורים: "הם אנשי אל קאעידה"

חאמד עווידאת, השבוע (צילום: חדשות 2)
חאמד עווידאת, השבוע|צילום: חדשות 2

בכתבה שחאמד צילם השבוע הוא תיאר את התחלת המסע של 18 אלף טון תפוחים מהגולן לדמשק. אבל הנושא הכי פופולרי בימים אלה בערוצים של טהרן ודמשק הוא התמיכה הבלתי ניתנת לערעור של חלק מתושבי מג'דל שמס במשטרו של אסד.

המשטר הסורי הנוכחי הרג יותר אזרחים מאשר בכל הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בשנתיים נהרגו יותר אזרחים מאשר ב-64 שנות סכסוך. איך זה יכול להיות? "כשאתה נכנס לבית החולים, והחיידק חזק בגוף שלך, יכול להיות שהיית צריך לקחת החלטה לחתוך את אחת הידיים שלך, אבל בסוף להישאר בחיים. תחתוך את היד אבל תישאר בחיים", עונה עווידאת.

חאמד עולה לנקודה ברמת הגולן המשמשת מעין מרפסת המשקיפה על כפרים סוריים שלאחרונה היו זירה לקרבות עקובים מדם. במרחק של קילומטר מהכפר הסורי בריחא, חאמד עווידאת מספר שהכפר נכבש על ידי צבא המורדים, שהם לדעתו טרוריסטים שזה עתה הגיעו מעירק. "הם אנשי אל קאעידה", הוא קובע. "זה מה שהם אמרו. הם כתבו, והצטלמו, ועלו בשידורים לכמה תחנות".

"אני מקווה להיות שגריר של שלום"

_OBJ

בעיניים הסוריות של הכתב עווידאת, המושג דמוקרטיה מקבל פרשנות מאוד יצירתית: "הדמוקרטיה של המשטר הסורי זה לתת את הזכויות לפלסטינים", הוא מסביר וממשיך, "הדמוקרטיה של המשטר הסורי זה לתת לאירן לפתח גרעין. הדמוקרטיה של המשטר הסורי זה לשמור על המדינה שלהם. הם מדינה קיימת לכל דבר".

כל שכבה שמקלפים מחאמד עווידאת מגלה עוד משבר זהות. עוד נאמנות מפוצלת. "אני מקווה שאהיה שגריר של שלום", הוא מאחל. "אני לא רוצה שלילדים שלי יהיו אותם בעיות בגלל הסכסוך הישראלי-ערבי".